Napisao sam mail s par opaski i prijedloga nekolicini kolega i kolegica, pa eto da i vama ostalima pomognem. Pisao sam kao pomoc za drugi kolokvij, no pomaze i opcenito.
Inace, ovo mi je prvo postanje tu, pa da odmah zahvalim svima koji su mi olaksali zivot!
Hvala!
I da... Umoran sam... Zanemarite nesuvislost...
Dakle...
Malo kemije za kraj dana...
Pisem cega se sjecam. Ako ima nedoumica, pitajte.
Ako se jos cega sjetim, poslat cu.
Karboksilne kiseline, supsituirane i derivati:
-prvo, naravno, treba znati razliku izmedju obicnih, supstituiranih i derivata
-mozda valja napomenuti da ako se na alfa-C atomu nalazi halogen, on "vuce" elektrone k sebi (jer je elektronegativan) te "povecava kiselost vodika -COOH skupine, odnosno jos vise olaksava njegovo otpustanje (prisjetite se da -COOH skupina relativno lako otpusta taj isti vodik, a -COOminus tada ima rezonantnu strukturu... zato ova skupina spojeva i jesu KISELINE)
-znati prepoznati (za ispit i nacrtati) nezasicene masne kiseline (one s dvostrukim vezama)
-naravno, treba znati i zasicena... dakle, sve u svemu, u kolokviju moze doci fumarna, stearinska, oleinska, linolna, linolenska (Kljuc za poslijednje tri: 9/12/15)
-moze vam doci i pitanje poput "Sto su to fumarati/formijati?" (Soli, odnosno anioni, te i te kiseline.)
-treba znati sto su to laktoni i kako nastaju (imate lijepo nacrtan gama-lakton u perpetuumovoj zbirci)
-za okso kiseline je vazna pirogrozdjana kiselina i njena keto-enolna tautomerija (prisjetite se da pirogrozdjana kiselina nastaje dehidrogenacijom, odnosno oksidacijom mlijecne kiseline koja je hidroksi-kiselina)
-aminokiseline zasad treba znati prepoznati (u kolokviju ce biti nacrtan jedan polipeptid a vi cete trebati prepoznati redoslijed aminokiselina)
Monosaharidi:
-epimeri... glukoza, manoza (C-2) i galaktoza (C-4), premda ne mogu iskljuciti i ostale
-podjela na aldoze i ketoze
Oligosaharidi:
-podjela na trehaloze i manoze (odnosno acetale (disaharide) koji nastaju spajanjem dvije poluacetalne grupe ili jedne acetalne i jedne OH skupine)
-mutarotacija poluacetalnih grupa (prijelaz iz alfa u betta oblik preko aldehidnog odnosno keto oblika)
-naucite disaharide... koja je veza (npr. alfa 1-4), i od kojih monomera nastaje (saharoza recimo od glukoze i fruktoze)
Lipidi:
-masti/ulja
-fosfolipidi (fosfatidiletanolamin, fosfatidilkolin i fosfatidilserin) ... nacrtajte si ih, nisu teski! prva dva se jako malo razlikuju
-znati da je kardiolipin "dvostruki" fosfolipod, ne treba ga znati crtati
-sfingomijelin
-izopren i izopreni lipidi... terpeni... pazi! diterpen ima CETIRI izoprenske jedinice
Razno:
-inzulin... 3 disulfidne veze... proteoliticko cijepanje...
-GLUTATION... sastav! (vazno je da je to GAMMA-glutaminil-cisteil-glicin)
-znati da je glicin jedina aminokiselina BEZ kiralnog centra
-znati da su sve aminokiseline (sve... ovih 20 koje su nam vazne) L reda (i znati sto to znaci)
-znati sto je to D i L red kod monosaharida, kako se odredjuje
-oprez! D i L red NISU isto sto i + i -; D i L odredjeni su po predzadnjem C atomu, a + i - prema smijeru zakretanja svjetlosti (dakle, to dvoje NIJE povezano... neki D monosaharid moze biti i lijevo- i desnozakrecuci, pri cemu namjerno koristim te termine, a ne + ili -)
-umm... kolesterol (dakle, steroidni hormoni) nastaju od gonana koji je sacinjen od 3 sesteroclana i jednog peteroclanog prstena
-vitamin B2 (riboflavin) sastavni je dio FMN-a, odnosno FAD-a
-vitamin B3 (odnosno nikotinamid) sastavni je dio NAD-a (i svih slicnih... da ne nabrajam... hmm... dok sam ovo rekao i mogao sam ih nabrojiti... hehe... umoran sam... zanemarite trenutke ludila)
-vitamin B5 sastavni je dio CoA (pa samim tim i acetil-CoA)... podsjetite se vaznosto tio (SH) grupe, odnosno sto je tada acetil-CoA... tioester, ako se ne varam... ali ponavljam... umoran sam
-hmm... pogledajte si i S-adenozil-metionin... nije strasan
-uloga kolesterola u fluidnosti membrane
Proteini:
-rezonancija peptidne veze
-alfa uzvojnice, beta nabrane ploce, kolagenska uzvojnica i njihova svojstva (recimo, utjecaj prolina na strukturu zavojnice - prekida je! za prolin je nadalje vazna njegova velicina, malen je, i da je iminokiselina)
Kolagen:
-sastav (glicin, prolin, hidroksiprolin)
-vitamin C je vazan za hidroksilaciju (provjerite cega... prolina ili lizina...)
-hidroksilizin je vazan... tu se stvaraju O-glikozidne veze!!!!!! (sjetite se da se inace stvaraju na serinu i tirozinu... koji imaju OH skupine...)
-eto... tirozin je primjer na kojem se moze pokazati kako je lako nauciti aminokiseline... on se od fenilalanina razlikuje samo po tome sto ima jednu OH skupinu vezanu na fenol, a felnilalanin je lako zapamtiti jer ima fenol vezan na alanin, koji je pak lako zapamtiti jer se od glicina razlikuje samo po tome sto umjesto jednog vodika ima vezanu metilnu (CH3) skupinu
Za kraj...
Sto i kako crtati?
Ako se spremate za kolokvij (ili pismeni), nije smak svijeta ako ne znate SVE crtati... Dovoljno je znati PREPOZNATI. Za usmeni pak ipak treba znati crtati ponesto... (Hmm... There's the undertatenment of the day...)
Dakle... Treba znati 40ak struktura...
Ja cu napisati sto sam ja naucio...
Pa redom...
-aminokiseline
-vitamine: A, E, K... (dakle ja sam D preskocio) ...B2, B3... ja sam naucio i B5 i H (biotin), ostale nisam... i zapamtite, one kompliciranije (kao, cini mi se, B12, nitko vas nece pitati)
-nukleinske kiseline (sto reci? pet ih sigurno morate znati...)
-koenzime... FAD, NAD u svim verzijama... od C1 mehanizma naucio sam adenozil-metionin... i mislim da vise nista nisam naucio... pokusavam se sjetiti, a kako ne mogu, ocito je da i ako sam ucio, nisam naucio, pa... idemo dalje...
-ATP, naravno...
-lipide (sfingomijelin, fosfatidilkolin, fosfatidiletanolamin i fosfatidilserin)... tu jos mogu napomenuti da su prva dva (oni koji imaju KOLIN, dakle) na vanjskoj strani membrane, a potonji na unutarnjoj... eto logike po kojoj je lako zapamtiti
-kolesterol... ja sam i njega naucio... premda nisam ucio steroidne hormone...
I... S crtanjem NE PANICARITE! (Hmm... Onima koji su nacitani... Ili barem gledaju tu i tamo filmove... Kazem: "42!")
Nadjite si "kljuc". Ne ucite slike, nadjite logiku...
Recimo... NAD je... Sto? Nikotinamid Adenin Dinukleotid... Dakle... Sastoji se od... Nikotinamida (Vit. B3), pa riboza, pa dva fosfata, pa opet riboza i adenina... Mozda zvuci tesko, ali lako je kad nacrtas! I... Olaksajte si zivot... Zaboravite ekologiju na trenutak i ne stedite papir... Pretjerano...
Sto jos reci...
Ja sam si aminokiseline sve nacrtao... Pa ih razvrstao u grupe po kojima mi ih je tada bilo lakse zapamtiti crtati... Kad ih znas crtati znas i one podjele iz skripta... Dobro... Ajde... Bas i ne onu na esencijalne i neesencijalne...
Opet, samo mirno... Svih tih 40ak struktura da se nauciti u jednom popodnevu! A kasnije ce vam trebati manje od 15 minuta da ih SVE nacrtate. Naucite jedan dan i ponavljajte svako jutro... Ici ce...
Eh, da... Ima uz to jos stvari koje bi trebali znati crtati, ali koje su lakse...
Karboksilne kiseline, recimo...
Pa... Sta ja znam... Indol i imidazol (koji su, usput budi receno, sastavni dijelovi triptofana i histidina, dakle... eto... logika olaksava stvari!)
Onda, naravno... Riboza, glukoza, fruktoza i slicni...
Glicerol... Gliceraldehid i dihidroksiaceton... (koje morate znati iz aldolne adicije, a koji su lagani za nacrtati... i jedan i drugi mogu nastati i oksidacijom glicerola, jedan je keton, a drugi aldehid)
Onda... Mlijecna i pirogrozdjana kiselina... (S laktatom i piruvatom, odnosno anionima kiselina.) Opet... Keto-enolna tautomerija pirogrozdjane...
Sto ja znam... Ima jos par struktura... Prelistajte si malo skriptu, pitajte kolege koji su polozili... Ne mogu vam bas sve reci.
Eh, da... I pripazite malo na skriptu koju mozete skinuti s perpetuuma. Odlicna je! Ja sam se nakon one stare "preporodio". Napokon nesto pri cemu se osim na sam sadrzaj, vodilo racuna i o estetici, a poglavito preglednosti!
No, ima i gresaka... Ili jesu li grjeske... Ma koga briga...
Ja sam siguran za jednu, pa tu i iznosim...
Aminokiselina ARGININ krivo je nacrtana. NH2 skupina dvostruko je vecana na C, ne na NH!
Moj vam je savjet da ako vam struktura bilo cega nije jasna, to pogledate i na internetu. Na google-images/slike stvarno se moze svasta naci. A i Wikipedia je super. Samo, naravno, ono sto je na internetu uzeti s blagom skepsom i provjeriti. Nikad ne znate...
Ovo moze pomoci: http://www.ebi.ac.uk...nd/fragform.htm
Brbljam... Umoran sam... Idem spavati... Sretno!
Tin
P.S.: Sve sto je prethodno izreceno pokusaj je da vam pomognem, no kako je grijesiti ljudski, a i ja sam samo covjek, ne garantiram da je sve 100% tocno.
Nonetheless, God speed!