Skoči na sadržaj

Par prijedloga za MKBK I

• Please log in to reply
27 odgovora na temu

#1 Gost_kneztin_*

Gost_kneztin_*
  • Guests

Poslano 17 Svibanj 2007 - 09:41

Dakle, polozio sam je iz... Ma i previse sam puta izlazio... Nije to ni bitno...
Napisao sam mail s par opaski i prijedloga nekolicini kolega i kolegica, pa eto da i vama ostalima pomognem. Pisao sam kao pomoc za drugi kolokvij, no pomaze i opcenito.
Inace, ovo mi je prvo postanje tu, pa da odmah zahvalim svima koji su mi olaksali zivot!
Hvala!

I da... Umoran sam... Zanemarite nesuvislost...  :DD:

Dakle...
Malo kemije za kraj dana...
Pisem cega se sjecam. Ako ima nedoumica, pitajte.
Ako se jos cega sjetim, poslat cu.

Karboksilne kiseline, supsituirane i derivati:
-prvo, naravno, treba znati razliku izmedju obicnih, supstituiranih i derivata
-mozda valja napomenuti da ako se na alfa-C atomu nalazi halogen, on "vuce" elektrone k sebi (jer je elektronegativan) te "povecava kiselost vodika -COOH skupine, odnosno jos vise olaksava njegovo otpustanje (prisjetite se da -COOH skupina relativno lako otpusta taj isti vodik, a -COOminus tada ima rezonantnu strukturu... zato ova skupina spojeva i jesu KISELINE)
-znati prepoznati (za ispit i nacrtati) nezasicene masne kiseline (one s dvostrukim vezama)
-naravno, treba znati i zasicena... dakle, sve u svemu, u kolokviju moze doci fumarna, stearinska, oleinska, linolna, linolenska (Kljuc za poslijednje tri: 9/12/15)
-moze vam doci i pitanje poput "Sto su to fumarati/formijati?" (Soli, odnosno anioni, te i te kiseline.)
-treba znati sto su to laktoni i kako nastaju (imate lijepo nacrtan gama-lakton u perpetuumovoj zbirci)
-za okso kiseline je vazna pirogrozdjana kiselina i njena keto-enolna tautomerija (prisjetite se da pirogrozdjana kiselina nastaje dehidrogenacijom, odnosno oksidacijom mlijecne kiseline koja je hidroksi-kiselina)
-aminokiseline zasad treba znati prepoznati (u kolokviju ce biti nacrtan jedan polipeptid a vi cete trebati prepoznati redoslijed aminokiselina)

Monosaharidi:
-epimeri... glukoza, manoza (C-2) i galaktoza (C-4), premda ne mogu iskljuciti i ostale
-podjela na aldoze i ketoze

Oligosaharidi:
-podjela na trehaloze i manoze (odnosno acetale (disaharide) koji nastaju spajanjem dvije poluacetalne grupe ili jedne acetalne i jedne OH skupine)
-mutarotacija poluacetalnih grupa (prijelaz iz alfa u betta oblik preko aldehidnog odnosno keto oblika)
-naucite disaharide... koja je veza (npr. alfa 1-4), i od kojih monomera nastaje (saharoza recimo od glukoze i fruktoze)

Lipidi:
-masti/ulja
-fosfolipidi (fosfatidiletanolamin, fosfatidilkolin i fosfatidilserin) ... nacrtajte si ih, nisu teski! prva dva se jako malo razlikuju
-znati da je kardiolipin "dvostruki" fosfolipod, ne treba ga znati crtati
-sfingomijelin
-izopren i izopreni lipidi... terpeni... pazi! diterpen ima CETIRI izoprenske jedinice

Razno:
-inzulin... 3 disulfidne veze... proteoliticko cijepanje...
-GLUTATION... sastav! (vazno je da je to GAMMA-glutaminil-cisteil-glicin)
-znati da je glicin jedina aminokiselina BEZ kiralnog centra
-znati da su sve aminokiseline (sve... ovih 20 koje su nam vazne) L reda (i znati sto to znaci)
-znati sto je to D i L red kod monosaharida, kako se odredjuje
-oprez! D i L red NISU isto sto i + i -; D i L odredjeni su po predzadnjem C atomu, a + i - prema smijeru zakretanja svjetlosti (dakle, to dvoje NIJE povezano... neki D monosaharid moze biti i lijevo- i desnozakrecuci, pri cemu namjerno koristim te termine, a ne + ili -)
-umm... kolesterol (dakle, steroidni hormoni) nastaju od gonana koji je sacinjen od 3 sesteroclana i jednog peteroclanog prstena
-vitamin B2 (riboflavin) sastavni je dio FMN-a, odnosno FAD-a
-vitamin B3 (odnosno nikotinamid) sastavni je dio NAD-a (i svih slicnih... da ne nabrajam... hmm... dok sam ovo rekao i mogao sam ih nabrojiti... hehe... umoran sam... zanemarite trenutke ludila)
-vitamin B5 sastavni je dio CoA (pa samim tim i acetil-CoA)... podsjetite se vaznosto tio (SH) grupe, odnosno sto je tada acetil-CoA... tioester, ako se ne varam... ali ponavljam... umoran sam :P
-hmm... pogledajte si i S-adenozil-metionin... nije strasan
-uloga kolesterola u fluidnosti membrane

Proteini:
-rezonancija peptidne veze
-alfa uzvojnice, beta nabrane ploce, kolagenska uzvojnica i njihova svojstva (recimo, utjecaj prolina na strukturu zavojnice - prekida je! za prolin je nadalje vazna njegova velicina, malen je, i da je iminokiselina)

Kolagen:
-sastav (glicin, prolin, hidroksiprolin)
-vitamin C je vazan za hidroksilaciju (provjerite cega... prolina ili lizina...)
-hidroksilizin je vazan... tu se stvaraju O-glikozidne veze!!!!!! (sjetite se da se inace stvaraju na serinu i tirozinu... koji imaju OH skupine...)
-eto... tirozin je primjer na kojem se moze pokazati kako je lako nauciti aminokiseline... on se od fenilalanina razlikuje samo po tome sto ima jednu OH skupinu vezanu na fenol, a felnilalanin je lako zapamtiti jer ima fenol vezan na alanin, koji je pak lako zapamtiti jer se od glicina razlikuje samo po tome sto umjesto jednog vodika ima vezanu metilnu (CH3) skupinu

Za kraj...
Sto i kako crtati?
Ako se spremate za kolokvij (ili pismeni), nije smak svijeta ako ne znate SVE crtati... Dovoljno je znati PREPOZNATI. Za usmeni pak ipak treba znati crtati ponesto... (Hmm... There's the undertatenment of the day...)
Dakle... Treba znati 40ak struktura...
Ja cu napisati sto sam ja naucio...
Pa redom...
-aminokiseline
-vitamine: A, E, K... (dakle ja sam D preskocio) ...B2, B3... ja sam naucio i B5 i H (biotin), ostale nisam... i zapamtite, one kompliciranije (kao, cini mi se, B12, nitko vas nece pitati)
-nukleinske kiseline (sto reci? pet ih sigurno morate znati...)
-koenzime... FAD, NAD u svim verzijama... od C1 mehanizma naucio sam adenozil-metionin... i mislim da vise nista nisam naucio... pokusavam se sjetiti, a kako ne mogu, ocito je da i ako sam ucio, nisam naucio, pa... idemo dalje...
-ATP, naravno...
-lipide (sfingomijelin, fosfatidilkolin, fosfatidiletanolamin i fosfatidilserin)... tu jos mogu napomenuti da su prva dva (oni koji imaju KOLIN, dakle) na vanjskoj strani membrane, a potonji na unutarnjoj... eto logike po kojoj je lako zapamtiti
-kolesterol... ja sam i njega naucio... premda nisam ucio steroidne hormone...

I... S crtanjem NE PANICARITE! (Hmm... Onima koji su nacitani... Ili barem gledaju tu i tamo filmove... Kazem: "42!")
Nadjite si "kljuc". Ne ucite slike, nadjite logiku...
Recimo... NAD je... Sto? Nikotinamid Adenin Dinukleotid... Dakle... Sastoji se od... Nikotinamida (Vit. B3), pa riboza, pa dva fosfata, pa opet riboza i adenina... Mozda zvuci tesko, ali lako je kad nacrtas! I... Olaksajte si zivot... Zaboravite ekologiju na trenutak i ne stedite papir... Pretjerano... ;)
Sto jos reci...
Ja sam si aminokiseline sve nacrtao... Pa ih razvrstao u grupe po kojima mi ih je tada bilo lakse zapamtiti crtati... Kad ih znas crtati znas i one podjele iz skripta... Dobro... Ajde... Bas i ne onu na esencijalne i neesencijalne...
Opet, samo mirno... Svih tih 40ak struktura da se nauciti u jednom popodnevu! A kasnije ce vam trebati manje od 15 minuta da ih SVE nacrtate. Naucite jedan dan i ponavljajte svako jutro... Ici ce...
Eh, da... Ima uz to jos stvari koje bi trebali znati crtati, ali koje su lakse...
Karboksilne kiseline, recimo...
Pa... Sta ja znam... Indol i imidazol (koji su, usput budi receno, sastavni dijelovi triptofana i histidina, dakle... eto... logika olaksava stvari!)
Onda, naravno... Riboza, glukoza, fruktoza i slicni...
Glicerol... Gliceraldehid i dihidroksiaceton... (koje morate znati iz aldolne adicije, a koji su lagani za nacrtati... i jedan i drugi mogu nastati i oksidacijom glicerola, jedan je keton, a drugi aldehid)
Onda... Mlijecna i pirogrozdjana kiselina... (S laktatom i piruvatom, odnosno anionima kiselina.) Opet... Keto-enolna tautomerija pirogrozdjane...
Sto ja znam... Ima jos par struktura... Prelistajte si malo skriptu, pitajte kolege koji su polozili... Ne mogu vam bas sve reci. :P

Eh, da... I pripazite malo na skriptu koju mozete skinuti s perpetuuma. Odlicna je! Ja sam se nakon one stare "preporodio". Napokon nesto pri cemu se osim na sam sadrzaj, vodilo racuna i o estetici, a poglavito preglednosti!
No, ima i gresaka... Ili jesu li grjeske... Ma koga briga...
Ja sam siguran za jednu, pa tu i iznosim...
Aminokiselina ARGININ krivo je nacrtana. NH2 skupina dvostruko je vecana na C, ne na NH!
Moj vam je savjet da ako vam struktura bilo cega nije jasna, to pogledate i na internetu. Na google-images/slike stvarno se moze svasta naci. A i Wikipedia je super. Samo, naravno, ono sto je na internetu uzeti s blagom skepsom i provjeriti. Nikad ne znate...
Ovo moze pomoci: http://www.ebi.ac.uk...nd/fragform.htm
Brbljam... Umoran sam... Idem spavati... Sretno!

Tin

P.S.: Sve sto je prethodno izreceno pokusaj je da vam pomognem, no kako je grijesiti ljudski, a i ja sam samo covjek, ne garantiram da je sve 100% tocno.
Nonetheless, God speed!

#2 dr.TUDOR

dr.TUDOR

kupio patologiju

• +Members
  • 177 poruka
  • Spol:Female
  • Sveučilište:MEF
  • Godina studiranja:5th year

Poslano 18 Svibanj 2007 - 02:05

pa ovo je gore nego anatomija...  :wallbash:  :wallbash:
ode moje lito  :wavecry:

#3 ~Sentinel~

~Sentinel~

ghost

• Root Admin
  • 6893 poruka
  • Spol:Not Telling
  • Interesi:Samo ti
  • Sveučilište:Yale
  • Godina studiranja:1st year

Poslano 18 Svibanj 2007 - 03:04

Thank you very much!

Dok dorađujem skriptu iz organske kemije, dodat ću ove napomene u boxove sastrane, tako da će ih i buduće generacije vidjeti!

Zato, slobodno pišite komentare, ne idu 'u vjetar'.

#4 Black_Dog

Black_Dog

20th Century Boy

• VIP
  • 3087 poruka
  • Spol:Male
  • Interesi:It's only rock and roll and I like it...
  • Sveučilište:MEF ZG
  • Godina studiranja:6th year

Poslano 18 Svibanj 2007 - 09:08

Svaka čast stari, ovo će nam barem malo olakšati pakao kemije ;)

PS Jesi ti ovo slučajno pisa jučer u Bakagi??

#5 Gost_kneztin_*

Gost_kneztin_*
  • Guests

Poslano 18 Svibanj 2007 - 09:13

Ako se jos cega sjetim, rekoh, napisat cu.
Drago mi je da i ja nekome mogu pomoci.

Nego... Betty, moje iskustvo govori da kemija jest najtezi predmet s prve godine, no nije ju nemoguce poloziti!
Mene je, recimo, crtanje uzasavalo. Ali kad pocnes crtati i nadjes kljuc po kojem ces ih pamtiti, lako je. Kazem, meni je prije ispita doslovno trebalo manje od 15 minuta da ih nacrtam...
I da... Jos jednom cu reci...
Za usmeni svakako naucite aldolnu kondenzaciju, stvaranje poluacetala i acetala te reakcije aminokiselina (poput dekarboksilacije, transaminacije i dezaminacije). Ja, recimo, za jedan od usmenih nisam naucio aldolnu adiciju... Tako da zaista mogu reci da je potrebna. ;)

Nego...
Razmisljam malo unaprijed...
Naucite titracijsku krivulju. (Lovric: "pH i puferi", imate krivulju fosfatnog pufera)
Naucite da je omjer bazne (soli) i kisele komponente karbonatnog puferskog sustava jednak 1:20. To je logicno... Naime, s jedne strane tijelo stalno stvara vodikove ione, pa je bazna komponenta i potrebnija (ima je 20 puta vise!), a s druge strane, kisela komponenta lako nastaje. Spajanjem CO2 i H2O...

Jos se necega sjetih... Iz fizikalne...
Treba znati dosta jednadzbi... Uvijek sam to mrzio... No, da mi je netko, recimo, rekao da se tri jednadzbe mogu nauciti na malo laksi nacin nego samo napamet, zivot bi mi bio laksi.
Naime, poznato je da je:
G(standardno)=-RTlnK
pa...
G(nestandardno)=G(standardno)+RTlnQ
i da je...
G=-zFE sto vrijedi za standardne i nestandardne G i E
e pa, povezujuci drugu i trecu jednadzbu dobivate Nernstovu jednadzbu, odnosno:
E(nestandardno)=E(standardno)-(RTlnQ)/zF
Mozda se ni cini vaznim, no meni je ovo pomoglo da se na usmenom lakse sjetim Nernsta...

I jos jedna stvar... Znam da trenutno mislite o kolokviju...
Ali...
Za usmeni naucite Henderson-Hasselbachovu jednadzbu dobro!
Sto to znaci pKa, sto se desava kada je pH=pKa i tome slicno...
Ima par podrucja koja vole pitati, pH i puferi su svakako jedno od njih. (Ugljikohidrati su, recimo, drugo...)

Jos jednom, sretno!

#6 Gost_kneztin_*

Gost_kneztin_*
  • Guests

Poslano 18 Svibanj 2007 - 09:16

Dakle da odgovorim i tebi, Black...
Jesam. Hehe.  :DD:

Eh... Da je meni netko te stvari ranije rekao...  :kava:

I Betty... Potpuno se slazem s potpisom... ;)

Ovu poruku uredio(la) je kneztin: 18 Svibanj 2007 - 09:24

#7 dr.TUDOR

dr.TUDOR

kupio patologiju

• +Members
  • 177 poruka
  • Godina studiranja:5th year

Poslano 18 Svibanj 2007 - 04:49

Pregledaj porukukneztin je na May 18 2007, 10:16 AM rekao:

I Betty... Potpuno se slazem s potpisom... ;)

:)  B)

#8 anny

anny

Wanna learn annytomy?

• +Members
  • 155 poruka
  • Sveučilište:MEFZG
  • Godina studiranja:2nd year

Poslano 19 Svibanj 2007 - 01:55

ajme kolabrirat ću. al smo mi volko toga u tjedan dana učili???? :upitnjak:

#9 Filipo

Filipo

gdje sam?

• Members
  • 7 poruka
  • Sveučilište:Medicinski fakultet Zagreb
  • Godina studiranja:1st year

Poslano 16 Siječanj 2009 - 11:19

O Bože moj, ovo se fakat čini gore od anatomije :blink: Jel kemija stvarno toliko teža od fizike i biologija? Mislim da su prema ECTS bodovima biologija i kemija jednake, ako to uopće ima ikakve veze.. :neznam:  :neznam:

#10 Ćaća

Ćaća

Freelance

• VIP
  • 3333 poruka
  • Interesi:Living for the bottle
  • Sveučilište:MEF Zagreb

Poslano 16 Siječanj 2009 - 11:51

Od anatomije ne može biti gore. Od biologije je teža - tu se sigurno ne će dogoditi da se svi studenti već na predroku riješe pismenog - makar bila i dva turnusa, a u odnosu na fiziku - ovisi. Gradiva je više, ali je smislenije i jasnije - izuzetak su koenzimi. I ispitivački kadar je normalniji, i... ma što ja uopće trošim tipkovnicu, već sam je potrošio na vodič za brucoše, uspoređuj opise tamo.

#11 zovemsecrvena

zovemsecrvena

gdje sam?

• Members
  • 6 poruka
  • Godina studiranja:4th year

Poslano 21 Svibanj 2009 - 05:00

Pregledaj porukuFilipo je na Jan 17 2009, 12:19 AM rekao:

O Bože moj, ovo se fakat čini gore od anatomije :blink: Jel kemija stvarno toliko teža od fizike i biologija? Mislim da su prema ECTS bodovima biologija i kemija jednake, ako to uopće ima ikakve veze.. :neznam:  :neznam:

kao što je Ćaća već rekao, nije gora od anatomije, ali kemija je fakat koma... i na fizici ispitivači mogu biti zeznuti, ali meni je kemija ipak nekako u najgorem sjećanju... ali se treba dobro naučiti jer će ti se inače na drugoj obiti o glavu <_<

#12 Mini

Mini

brucoš

• Members
  • 17 poruka
  • Godina studiranja:2nd year

Poslano 11 Lipanj 2010 - 11:30

kakav je ispit 

na 2 roku

jel bude užas???

#13 Ćaća

Ćaća

Freelance

• VIP
  • 3333 poruka
  • Interesi:Living for the bottle
  • Sveučilište:MEF Zagreb

Poslano 11 Lipanj 2010 - 01:01

Pregledaj porukuMini je na 11 Lipanj 2010 - 11:30 rekao:

kakav je ispit 

na 2 roku

jel bude užas???
Takav

da je riječ užas

jednostavno preblaga.

#14 Dr. Feelgood

Dr. Feelgood

položio patologiju

• +Members
  • 566 poruka
  • Sveučilište:MEF ZG
  • Godina studiranja:3rd year

Poslano 11 Lipanj 2010 - 01:47

Ne može biti težak budući da kemiju nije rješilo još 200 ljudi a sljedeći rok je tek u 9. mjesecu-

0 član(ova) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika