Skoči na sadržaj

Medicinska kemija i biokemija I

• Please log in to reply
394 odgovora na temu

#1 Gost_houseman_*

Gost_houseman_*
  • Guests

Poslano 14 Lipanj 2007 - 01:04

MEDICINSKA KEMIJA I BIOKEMIJA  I

Poslana slika

OPĆE NAPOMENE O PREDMETU I ORGANIZACIJI NASTAVE:

Cilj proučavanja predkliničkih predmeta u studiju medicine je upoznavanje građe i funkcije organizma zdravog čovjeka. Zbog toga je nastavni program iz MEDICINSKE KEMIJE i BIOKEMIJE integriran i sastavljen tako da omogućava stjecanje znanja o kemijskoj građi,kemijskim i energetskim promjenama, odvijanju i regulaciji metaboličkih procesa u organizmu zdrava čovjeka. Takav nastavni program čini biokemijski temelj fiziologije te studentu nudi znanja neophodna za razumijevanje biokemijske osnove brojnih bolesti odnosno patobiokemijskih procesa. Načela kemije i biokemije okupljena su oko glavnih tema, a svaka se pojedina tema obrađuje kroz predavanja, seminare i vježbu u zaokruženu cjelinu. Svaka nastavna jedinica upotpunit će se pojedinim karakterističnim primjerima koji upotpunjuju temeljna znanja iz kemije i biokemije s njihovim biomedicinskim značenjem.

Broj sati predavanja :24

Broj sati seminara :30

Broj sati vježbi:36

Ukupan broj sati:90

NASTAVNO ŠTIVO:

A. Obvezatno štivo

1. V. Hankonyi, V. Ondrušek: Izabrana poglavlja fizikalne kemije, skripta, Medicinski fakultet Sveucilišta u

Zagrebu, 1990.

2. V. Hankonyi: Organska kemija za studente medicine, interna skripta.

3. N. Burger: Zbirka zadataka iz kemije, Medicinska naklada, Zagreb 2008.

4. P. Karlson: Biokemija za studente kemije i medicine, udžbenik, Školska knjiga, Zagreb, 1993.

5. Grupa autora: Prirucnik za vježbe iz medicinske kemije i biokemije, Medicinska naklada, Zagreb 2008.

6. J. Lovric: pH i puferi, Medicinar 2004; 45(2):20-3.

B. Dopunsko štivo

1. R. K. Murray, D. K. Granner, P. A. Mayes, V. W. Rodwel: Harper's Illustrated Biochemistry, 27 th edition: Lange

Medical Books / McGraw-Hill, 2006.

2. L. Stryer: Biochemistry, 6th edition: W. H. Freeman, New York, 2006.

3. D. L. Nelson, M. M. Cox: Lehninger Principles of Biochemistry, 3 th edition: Worth Publishers, 2000.

4. T. E. Devlin: Textbook of Biochemistry with Clinical Correlations, 5 th edition: John Wiley and Sons Inc. 2002.

5. J. Sertic i suradnici: Klinicka kemija i molekularna dijagnostika, Medicinska naklada, 2008.

#2 Gost_pochahontas_*

Gost_pochahontas_*
  • Guests

Poslano 14 Lipanj 2007 - 01:18

Pregledaj porukuhouseman je na Jun 14 2007, 02:04 PM rekao:

evo da malo komentiramo. jedan sam od onih koji su pisali kemiju sada na predroku. gđa. J.Lo je rekla da ce napravit osvetu i nitko ne zna zasto samo da je proslo cetvero od pedeset. jeli problem u turnusu ili u njima?
niko im nije nista ucinio ili se neugodno ponasao zbilja ne razumijemo da je test mogao bit onako tezak, a sto ce se dogoditi u sedmom samo bog zna;vjerojatno necemo moc ni 20  bodova skupit. Jeli ima itko neki savjet za zivce jer ovo je za poludit. A ponavljači, neću komentirat kako je njima jer opet su pali. UZAS. trebamo nesto ucinit...
glupo je bilo što govoriti....svi smo čuli famozne pričice o "promjenama" koje se uvode na kemiju, no od promjena ni p.....
zbilja mi je žao kolega s 2. turnusa, ali ni pismeni nama na 1. turnusu nije bio lagan.....ne možemo mi tu baš ništa....treba sjesti i uz puno sreće i Božje pomoći pokušati to proći...najbitnije je NE PREDATI SE.....ako su ljudi prije nas prolazili i mi ćemo.....sretno.....vidimo se u 7 mj na kemiji.... :D

#3 Black_Dog

Black_Dog

20th Century Boy

• VIP
  • 3091 poruka
  • Spol:Male
  • Interesi:It's only rock and roll and I like it...
  • Sveučilište:MEF ZG
  • Godina studiranja:6th year

Poslano 14 Lipanj 2007 - 01:44

Ma ovo je po meni bilo očekivano, jer cijenjena je profesorica od prvoga dana s našim turnusom krenula sa podcjenjivačkim odnosom, treniranjem neke strogoće i sl... a onda se naljutila kad su vidili rezultate sveučilišne ankete za pojedine predavače. Šta je mislila, da može da oprostite takoreć sr*t po nama, a da joj mi dademo ocjenu 5, e pa nebu išlo madamme. (možda sam malo pre grub)
Mislim da je ova katedra daleko od promjena, svi smo čuli kakva je bila prije, pod vodstvom prof. M.M., i nadali smo se da je sada došo do promjena na bolje, ali po svemu sudeći nije se ništa pomaklo, zasad. I dalje radimo po ultra loše napisanom udžbeniku iz biokemije, skripte iz fizikalne i organske su pra pra stare, niso tolko loše, al cjenjena katedra ne želi prihvatiti nikakvu alternativu i inzistira na njima....
A šta se tiće ovog ispita 13. 6., pismeni je sastavljala doc. Vukelić, ona je navodono jedna od onih novog kova koja bi trebala biti "dobra" - ma super je... taj pismeni ne treba niti komentirati više, sami rezultati govore sve za sebe, neka se katedra ponosi njima.
A i šta se tiče usmenog dijela, koliko sam skužija ispituju samo Lovrić, Burger i Delaš. Nisam čuo da je ikoga pitao netko drugi... Sertić, Foretić, Kalanj-Bognar ???   Ljudi kažu da je od ove prve tri Delaš daleko najkorektnija do sada bila, a Burger je dosta ljudi radi gluposti srušila, Lovrić.....

#4 Rale

Rale

Perpetuum-Lab referada/PR

• Administrators
  • 5322 poruka
  • Interesi:Ma samo veselo!!!
  • Sveučilište:VERN'
  • Godina studiranja:1st year

Poslano 15 Lipanj 2007 - 06:10

No da čujem okvirno... koliko je ljudi prošlo usmeni?

#5 Cleo

Cleo

kupio patologiju

• +Members
  • 347 poruka
  • Spol:Not Telling
  • Interesi:reading, drawing, crosswords, krav maga (not necessarily in that order)
  • Sveučilište:MeF Zagreb
  • Godina studiranja:5th year

Poslano 16 Lipanj 2007 - 10:50

Pregledaj porukuRale je na Jun 15 2007, 07:10 PM rekao:

No da čujem okvirno... koliko je ljudi prošlo usmeni?
Ja znam samo za sebe i još jednu curu da smo prošle kod burgerice (!) i da znam da je jedna moja frendica prošla kod Vukelićke. Više frendica je palo na pismenom. Za druge stvarno nemam pojma.

#6 Black_Dog

Black_Dog

20th Century Boy

• VIP
  • 3091 poruka
  • Interesi:It's only rock and roll and I like it...
  • Sveučilište:MEF ZG

Poslano 16 Lipanj 2007 - 11:05

pa sad, od ljudi koje ja znam, prošlo je možda trećina, tu negdi... s tim da su prvi dan pali skoro svi koje poznam, drugi polovično, al su zato u petak gotovo svi prošli, i to većinom sa tricama i čuo sam da su svi ispitivači bili super raspoloženi... Delaš posebno

dakle, po mojoj slobodnoj procjeni, pa prošlo ih je negdi 50% usmeni, možda i manje, šta ja znam... al od cijelog turnusa (oko 150 ljudi) je usmeni prošlo možda oko 60 ljudi, ne puno više, jer je sam pismeni palo 45

Ovu poruku uredio(la) je Black_Dog: 16 Lipanj 2007 - 11:06

#7 Gost_Amnesia_*

Gost_Amnesia_*
  • Guests

Poslano 17 Lipanj 2007 - 12:48

pomor....ljudi moji pomor je bio  :bicycle:  sto smo skrivili toj katedri da su takvi prema nama, drugom turnusu, ne znam....valjda neke vlastite frustracije su morali iskaliti

i otkuda da se uce sve one soli koje smo imali u ispitu? i ocito treba sve sto se spominje u gradivu mkbk 1 ako se nalazi i u gradivu za mkbk2, nauciti....npr. sve vitamine, secere, uzvojnice koje su Bog zna di nasli....i tako to  <_<

#8 Rale

Rale

• Administrators
  • 5322 poruka

Poslano 17 Lipanj 2007 - 12:53

Pregledaj porukuAmnesia je na Jun 17 2007, 01:48 PM rekao:

i otkuda da se uce sve one soli koje smo imali u ispitu? i ocito treba sve sto se spominje u gradivu mkbk 1 ako se nalazi i u gradivu za mkbk2, nauciti....npr. sve vitamine, secere, uzvojnice koje su Bog zna di nasli....i tako to  <_<

Koliko ja znam šećeri i vitamini su dio ispitnog gradiva mkbk 1... Soli? na šta točno misliš?

A da daš koje pitanje? ha?  :naughty0:

#9 Gost_Amnesia_*

Gost_Amnesia_*
  • Guests

Poslano 17 Lipanj 2007 - 01:03

da...seceri i vitamini se rade na 1. godini, ali ova pitanja koja smo mi imali iz toga gradiva su u Karlsonu pod gradivom za 2. godinu....u svakom slucaju, nesto sto je nama bilo nepoznato iz gradiva koje smo obradjivali...tako da sve ovo kaj smo radili treba nauciti ako se nalazi i izvan naseg gradiva....ma naaaaaajbolje naucit cijelog Karlsona sad pa smo mirni  :D

e da...soli...bilo bi se lijepo sjetiti o cemu su bila ta pitanja....ugl kao zakljucili smo da treba nauciti vjezbe (ovo su im nova pitanja iz vjezbi, ne ona koja su se do sada pojavljivala) i onda mozes zakljuciti na temelju toga kako bi u navedenom primjeru bilo. tipa: ako ova sol bude disocirala tako i tako (to ti moras znat kako) onda cemo dobiti takvu otopinu (ti moras znat kakvu) i sad....koja od navedenih soli ce se ponasati isto tako, ali ako ona bude ovako onako  :DD:  

sam prolaz ljudi na ispitu govori o tome kako se moglo tako nesto zakljucit

#10 Rale

Rale

• Administrators
  • 5322 poruka

Poslano 17 Lipanj 2007 - 01:22

Pregledaj porukuAmnesia je na Jun 17 2007, 02:03 PM rekao:

da...seceri i vitamini se rade na 1. godini, ali ova pitanja koja smo mi imali iz toga gradiva su u Karlsonu pod gradivom za 2. godinu...

Pa ono. Ne bio bed da ih podijeliš s nama da ih dodamo u našu bazu. ha?

#11 Ćaća

Ćaća

Freelance

• VIP
  • 3338 poruka
  • Interesi:Living for the bottle
  • Sveučilište:MEF Zagreb

Poslano 18 Lipanj 2007 - 11:36

Da je pismeni bio umobolestan, svjedoče rezultati. Nekako podsjeća na pismeni iz biologije koji smo pisali mi šta smo s biologijom počeli, čovjek bi zaključio da smo opake tuke kada nitko 5 nije uspio dobiti, a 33 ošinulo. Nije u potpunosti isto kao sad, ali je poprilično slično. Samo šta je sada veći broj ljudi ošinuo i to na puno bitnijem i težem predmetu od biologije. A ni usmeni nije bio nešto. Ispada da je jedino J.Lo. bila u redu, ostale tri su ili rušile, ili se smilovale pa dale dva, netko je čak, čuo sam, uspio dobiti tri kod Vukelićke. Ali to je iznimka koja potvrđuje pravilo čini se. Po nekim procjenama je skoro 100njak ljudi iz ovog turnusa ošinulo, što i ima smisla, 42 pismeni, dodaj još 30ak svaki dan usmenog i eto ti fine okrugle brojke. Koja ne govori toliko o stvarnom znanju koliko o skroz drukčijem kriteriju.

#12 Peter

Peter

fundamentalistički ekstremist

• Administrators
  • 3903 poruka
  • Godina studiranja:5th year

Poslano 18 Lipanj 2007 - 11:43

J.Lo. danas na izbornom potvrdila da je pismeni ipak bio, citiram, "mrvicu pretežak"... I svaljuje krivnju na Vukelićku... (a mi blesavi moramo mislit da ga ona kao pročelnica katedre nije pregledala prije)...

#13 noname

noname

kupio patologiju

• +Members
  • 167 poruka
  • Sveučilište:medicinski fakultet
  • Godina studiranja:3rd year

Poslano 19 Lipanj 2007 - 09:56

ma dajte ..pa nikad nije ni bilo bolje od toga :DD: ( na kemiji jel..)
ja sam isto bila prvi turnus prosle god na bio. okinulo je kakvih 30 ljudi a nitko nije dobio pet, ehm..ak se ne varam vecina je 2 dobila :DD: (bilo je i iznimaka) al nekako mislim to je ufuravanje pa nemos ni njih za sve okrivit..ja se sjecam da zapravo i nisam toliko ucila kolko sam mislila i da nije kvalitetno bilo..a stas prvi ispit, gle bitno da ste polozili :)

e al da stvarno? sta je s tim kompleksom drugog turnusa..zasto mi uvijek ispusimo? sjecam se da smo i mi tak prosli na kemiji prosle god.. cudno cudno..

Ovu poruku uredio(la) je noname: 19 Lipanj 2007 - 09:58

#14 Ćaća

Ćaća

Freelance

• VIP
  • 3338 poruka
  • Interesi:Living for the bottle

Poslano 19 Lipanj 2007 - 10:21

Pregledaj porukuPeter je na Jun 19 2007, 12:43 AM rekao:

J.Lo. danas na izbornom potvrdila da je pismeni ipak bio, citiram, "mrvicu pretežak"... I svaljuje krivnju na Vukelićku... (a mi blesavi moramo mislit da ga ona kao pročelnica katedre nije pregledala prije)...

Hmm, J. Lo. ga je prethodno morala odobriti, a sumnjam da je to učinila tako što joj je Vukelićka dostavila samo najlakša pitanja. Možda je žena zapravo mislila da ovaj turnus više vrijedi pa je dopustila da test bude tako težak  :devil: sarkazam  :devil:

Pregledaj porukunoname je na Jun 19 2007, 10:56 AM rekao:

ma dajte ..pa nikad nije ni bilo bolje od toga :DD: ( na kemiji jel..)
ja sam isto bila prvi turnus prosle god na bio. okinulo je kakvih 30 ljudi a nitko nije dobio pet, ehm..ak se ne varam vecina je 2 dobila :DD: (bilo je i iznimaka) al nekako mislim to je ufuravanje pa nemos ni njih za sve okrivit..ja se sjecam da zapravo i nisam toliko ucila kolko sam mislila i da nije kvalitetno bilo..a stas prvi ispit, gle bitno da ste polozili :)

e al da stvarno? sta je s tim kompleksom drugog turnusa..zasto mi uvijek ispusimo? sjecam se da smo i mi tak prosli na kemiji prosle god.. cudno cudno..

Duja je i ovaj put bila nekako najzastupljenija ocjena, ili si pao, ili si prošao (sa labudom pod rukom   :)  )
Kompleks? Ne bih rekao da je to kompleks. Prije da "Tko prvi, njemu... Bolja prolaznost". Prvo pa muško. Valjda su mislili da se prvi turnus ispatio na anatomiji pa su im išli malo na ruku. Nagađam samo, ne mora uopće biti baš tako.

0 član(ova) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika