Skoči na sadržaj

Lijekovi U Torbi Liječnika Hitne Medicinske Pomoći

• Please log in to reply
6 odgovora na temu

#1 Rale

Rale

Perpetuum-Lab referada/PR

• Administrators
  • 5322 poruka
  • Spol:Male
  • Interesi:Ma samo veselo!!!
  • Sveučilište:VERN'
  • Godina studiranja:1st year

Poslano 03 Rujan 2007 - 10:36

Poslana slika

~Lijekovi u torbi liječnika hitne medicinske pomoći~

Abecednim redom su  navedeni svi neophodni lijekovi za najčešća hitna stanja prema Pravilniku o uvjetima, organizaciji i načinu rada izvanbolničke hitne medicinske pomoći (NN 146/2003) uz preporučenu jednokratnu dozu i napomenu da se pojedine doze titriraju do postizanja zadovoljavajućeg učinka. Također su navedene najvažnije kontraindikacije i nuspojave lijekova. Detaljnije informacije treba pročitati u farmakološkim priručnicima.

Download:

Dokument u privitku  Lijekovi_u_torbi__lijecnika_hitne_pomoci.zip   228,62K   98 puta preuzeto

Izvor: Medicinar

#2 Gost_Narkoza_*

Gost_Narkoza_*
  • Guests

Poslano 11 Rujan 2007 - 05:40

Zanimljivo, ajde da i to znam. Valjda će mi trebati jednoga dana!!!!

#3 Miri

Miri

gdje sam?

• Members
  • 6 poruka
  • Spol:Female
  • Interesi:molecular biology
  • Sveučilište:Beograd
  • Godina studiranja:4th year

Poslano 31 Listopad 2011 - 11:30

Koliko je vazno da se sterilne gaze iz tog paketa menjaju (po nekim preporukama, na 5 god), ako su sterilno zapakovane? Po mom misljenju, zasto bacati sterilne gaze samo zato sto im je istekao rok trajanja..?

#4 ~Sentinel~

~Sentinel~

ghost

• Root Admin
  • 6901 poruka
  • Spol:Not Telling
  • Interesi:Samo ti
  • Sveučilište:Yale
  • Godina studiranja:1st year

Poslano 01 Studeni 2011 - 02:58

Pregledaj porukuMiri je na 31 Listopad 2011 - 11:30 rekao:

Koliko je vazno da se sterilne gaze iz tog paketa menjaju (po nekim preporukama, na 5 god), ako su sterilno zapakovane? Po mom misljenju, zasto bacati sterilne gaze samo zato sto im je istekao rok trajanja..?

Mislim da je to nešto kao garancija. Nakon 5 godina mogu još uvijek biti sterilne, ali proizvođač ne može garantirati da jesu. Koji su točno faktori, tko zna. Možda ovisi o pakiranju (masa sterilnih gaza pakirana je u nekakve papirne varijante - tko može garantirati integritet papira nakon 5 godina?).

#5 Ida

Ida
  • Interesi:Biti u prirodi. Putovanja. Medicina. Neurologija i neuroznanost. Embriologija. Atletika. Jesti čokoladu.
  • Sveučilište:MEF Zagreb

Poslano 02 Studeni 2011 - 03:28

Pregledaj porukuMiri je na 31 Listopad 2011 - 11:30 rekao:

Mislim da kratkoročnije vrijedi ono što je Guardian rekla - najprije će valjda propasti papirnati omot ili možda oni spojevi kojim je papir "zavaren" na ključnim mjestima.
Dugoročnije gledano, čak i da to nekako preživi, plastika od kojih su rukavice rađene može početi gubiti na kvaliteti. Prošlo ljeto sam kopala po staroj kutiji prve pomoći i našla sam neke sterilne rukavice koje nisu bile korištene preko 10 godina. Na njima su se razvili nekakvi žuti flekovi...

Dokument u privitku  Rukavica.jpg   33,15K   2 puta preuzeto

Vidiš i iz priloženog. Čak i da su one ostale tih 10-15 godina bakteriološki sterilne, upitna je njihova zaštitna uloga, može doći do pucanja i onda mikroorganizmi prelaze barijeru i imamo probleme.

To je barem onda moje mišljenje. 5 godina je garancija, a na duljem se razdoblju počinje događati degeneracija materijala (pakiranja ili samih rukavica). S garancijom je ista stvar kao i s hranom - rok garancije proizvođač će postaviti unutar neke sigurne zone jer želi zaštiti sebe od tužbe za loš proizvod (ja vjerujem da trajno mlijeko vrijedi još koji dan nakon roka), ali ako nisi upućen u ono što se s proizvodom događa, bolje je igrati na sigurno i poštivati taj datum.

PS: Tek sad sam shvatila da je pitanje bilo o sterilnoj gazi, a ne rukavicama. Pretpostavljam da gaza neće tako degenerirati (kaj je to, pamuk?), ali hipoteza o ambalaži stoji.

Ovu poruku uredio(la) je Ida: 02 Studeni 2011 - 03:31

#6 Miri

Miri

gdje sam?

• Members
  • 6 poruka
  • Interesi:molecular biology
  • Sveučilište:Beograd

Poslano 02 Studeni 2011 - 07:25

Hvala vam puno!

@Ida: omasila sam like dugme za komentar i stisnula crveno :S

#7 Ida

Ida
  • Interesi:Biti u prirodi. Putovanja. Medicina. Neurologija i neuroznanost. Embriologija. Atletika. Jesti čokoladu.
  • Sveučilište:MEF Zagreb

Poslano 02 Studeni 2011 - 08:41

Pregledaj porukuMiri je na 02 Studeni 2011 - 07:25 rekao:

Hvala vam puno!

@Ida: omasila sam like dugme za komentar i stisnula crveno :S
Sve OK, i meni se jedanput dogodilo. Izgleda da je netko dobrodušan već izbalansirao.

1 član(ova) čita ovu temu

0 članova, 1 gostiju, 0 anonimnih korisnika