Miri je na 31 Listopad 2011 - 11:30 rekao:
Koliko je vazno da se sterilne gaze iz tog paketa menjaju (po nekim preporukama, na 5 god), ako su sterilno zapakovane? Po mom misljenju, zasto bacati sterilne gaze samo zato sto im je istekao rok trajanja..?
Mislim da kratkoročnije vrijedi ono što je Guardian rekla - najprije će valjda propasti papirnati omot ili možda oni spojevi kojim je papir "zavaren" na ključnim mjestima.
Dugoročnije gledano, čak i da to nekako preživi, plastika od kojih su rukavice rađene može početi gubiti na kvaliteti. Prošlo ljeto sam kopala po staroj kutiji prve pomoći i našla sam neke sterilne rukavice koje nisu bile korištene preko 10 godina. Na njima su se razvili nekakvi žuti flekovi...
Rukavica.jpg 33,15K
2 puta preuzeto
Vidiš i iz priloženog. Čak i da su one ostale tih 10-15 godina bakteriološki sterilne, upitna je njihova zaštitna uloga, može doći do pucanja i onda mikroorganizmi prelaze barijeru i imamo probleme.
To je barem onda moje mišljenje. 5 godina je garancija, a na duljem se razdoblju počinje događati degeneracija materijala (pakiranja ili samih rukavica). S garancijom je ista stvar kao i s hranom - rok garancije proizvođač će postaviti unutar neke sigurne zone jer želi zaštiti sebe od tužbe za loš proizvod (ja vjerujem da trajno mlijeko vrijedi još koji dan nakon roka), ali ako nisi upućen u ono što se s proizvodom događa, bolje je igrati na sigurno i poštivati taj datum.
PS: Tek sad sam shvatila da je pitanje bilo o sterilnoj gazi, a ne rukavicama. Pretpostavljam da gaza neće tako degenerirati (kaj je to, pamuk?), ali hipoteza o ambalaži stoji.
Ovu poruku uredio(la) je Ida: 02 Studeni 2011 - 03:31