Ja hvatam biljeske iz na primjer kemije, i ako na primjer posudim nekome, a taj sutradan posudi meni biljeske iz povijesti...ok, posudjivat cemo biljeske medjusobno. Ali ako mi ta ista osoba ne zeli pomoc, posudit biljeske...iduci put cu ja nju ostavit na cijedilu. S gustom. Voljom. I apetitom. I uzivat cu u tome.
Dakle konkretno, ti meni, ja tebi. Leecherima nema mjesta. A druga je stvar da svak moze pomoc (dobro, osim ovakvih poput mene) al i oni mogu sudjelovat u wikiju, pronac link do nekog filma, ili pomoc pretipkat nesto (banalan primjer). Dakle potrebna je samo volja.
I za kraj mi kazi, zasto bi se sullen (primjer samo, i to hvalevrijedan) ubijala od posla, pisala na wikiju, pomogala leecherima ako od njih nece dobit nista osim thank you? Mislim, zar nebi mogla osoba 3. godine odavde skinut Harrisona, i u zamjenu za to (ako nista drugo, iz zahvalnosti) napisat par pitanja s interne (koje mogu pomoc Sullen - opet samo primjer) ili par biljeskica sa predavanja? Zamisli da svaki od ovih leechera pomogne na neki mizeran nacin...Je'ote pa bar leechera ima ko rusa...
Da ne govorim ja to sve u praksi...zasto ja pomazem ovom sajtu? Pod jedan, zato sto mi je gust, pod dva jer pomazem ljudima koji su pomogli meni, i znam da ce opet pomoc, zbog ljudi koje smatram da to zasluzuju, a ne zbog indijskog seljaka sa 10 postova koji skine 300 knjiga u pola sata...A u tih 10 postova nit su zdravorazumski, nit su s nekim ciljem osim s ciljem nabavljanja 10 postova...
I pogledaj definiciju zajednice...udruzenje ljudi koji dijele nesto, a svak od njih pomaze tom necemu sto dijele, jer zna sto ih vise pomaze, njegov je dobitak veci...opet primjerom, zamisli da seljaci imaju zajednicu gdje svak daje sve sto mu rodi, bilo to puno ili malo...i zamisli da svak dobiva jednak dio...Sto je osnova veca, on vise dobije, dakle u njegovom je najboljem interesu. Ovo pada u vodu onda kad jedan pocima samo uzimat, i dobivas ono sto sad imamo, a to nije zajednici u interesu...
Inace, nije da bas pisem puno, al rekoh vam svoje misljenje na temu.
P.S. A da ne spominjem kad nas je onaj pitao rapidshare acc, mislim, WTF?!? Odakle mu muda za to uopce?
P. P. S. Moje je misljenje da treba organizirati forum na tom principu...mozda ga cak ne ni lockati, jer je to, kako kaze pirki, kontraproduktivno, al ono sto mozemo uvest je na primjer da osobe s 10 postova skidaju skripte (al u tom slucaju treba pazit da ljudi ne pisu pizdarije - dakle, vise bi moderatora bilo pametno u slucaju da ovi nemogu sve pokrit) jer nije tako tesko napisat 10 postova...
Zatim omogucit pristup filmovima i programima tek nakon 20 postova, opet smislenih...a pristup knjigama VIP memberima, kojima se postaje tek kad sveto trojstvo odluci da su doprijenjeli forumu do neke mjere...
Moze se i to drugacije organizirat, al nekako bi trebalo
Ovu poruku uredio(la) je ZMASTER: 11 Listopad 2007 - 06:39