Skoči na sadržaj

Socijalna medicina

• Please log in to reply
167 odgovora na temu

#1 Gost_pinta_*

Gost_pinta_*
  • Guests

Poslano 27 Listopad 2007 - 06:32

SOCIJALNA MEDICINA

Dokument u privitku  i24t2o.jpg   11,69K   22 puta preuzeto

OPĆE NAPOMENE O PREDMETU I ORGANIZACIJI NASTAVE:

Cilj nastave iz predmeta Socijalna medicina je uvesti studente na početku studija u osnovne pojmove s kojima će se susretati tijekom studija (zdravlje i bolest, prevencija, unapređenje zdravlja) te upozoriti na važnost socijalno-medicinskih čimbenika koji utječu na zdravlje pojedinca i zajednice. Uz upoznavanje s osnovnim socijalno-medicinskim intervencijama, od studenta se očekuje da razvije stavove o nužnosti prepoznavanja socijalno-medicinskih problema i rada s vulnerabilnim skupinama te etičku odgovornost u budućoj profesiji.

Teme predavanja:
Socijalna medicina: Razvoj, uloga i zadaće
Zdravlje i bolest
Društvene odrednice zdravlja: Zdravo okružje – zdravi ljudi
Socijalno-ekonomski razvoj i zdravlje
Zdravlje i pravo na zdravlje
Utjecaj primarnih društvenih zajednica na zdravlje i bolest
Socijalno-medicinski pristup u medicini: Od dijagnoze do intervencije
Socijalni i zdravstveni problemi mladeži i studenata
Zdravstveno ponašanje pojedinca i zajednice

Teme seminara:
Društvene odrednice zdravlja
Ponašanje, zdravlje i bolest.
Populacijska politika i planiranje obitelji
Primarne društvene zajednice, zdravlje i bolest:
Obitelj
Škola
Radna organizacija
Socijalno-medicinski pristup u zaštiti zdravlja vulnerabilnih skupina:
Djeca
Školska djeca, adolescenti i studenti
Žene
Osobe tre
će životne dobi
Pravo na zdravlje

Seminarski zadatak se priprema na temelju «Zapažanja tijekom pretprakse» u jedinicama zdravstva, uputa na pripremnom seminaru, pregledom literature i prikazom literture te na temelju organiziranih posjeta i razgovora.

USTROJSTVO NASTAVE

Broj sati predavanja: 8

Broj sati seminara: 18

Broj sati vježbi: 4

Ukupan broj sati: 30

Ostalo (Pretpraksa): 42*

*Napomena:

Pretpraksa sudenata prije po
četka studija, a nakon upisa. Nastavna obveza je izvan sati za predmet «Socijalna medicina i Uvod u medicinu», ali Katedra koristi iskustva studenata u nastavi. Praksa se sastoji od 12 sati pripreme i 30 sati boravka u zdravstvenoj ustanovi prema slobodnom izboru studenata. Dolaskom na nastavu prvog dana, studenti donose Zapažanja i Dnevnik pretprakse koji se koriste u nastavi.

Ispit (pismeni i usmeni):

Ispit je pismeni (test) i usmeni, a ocjena se temelji se na rezultatu ispita, ocjeni napisanog i prikzanog seminarskog rada, zalaganju tijekom nastave te kvaliteti napisanih «Zapažanja s pretprakse».

NASTAVNO ŠTIVO :

A. Obvezatno štivo

Jakšić Ž, Kovačić L i suradnici. Socijalna medicina. Zagreb: Medicinska naklada, 2000.

Bilješke uz nastavu

B. Dopunsko štivo

Navedeno u Socijalnoj medicini (Jakšić Ž, Kovačić L i suradnici), na web stranici Katedre te u pripremi seminarskih tema.

Ovu poruku uredio(la) je tomato: 08 Siječanj 2011 - 01:42

#2 Ćaća

Ćaća

Freelance

• VIP
  • 3338 poruka
  • Spol:Male
  • Interesi:Living for the bottle
  • Sveučilište:MEF Zagreb
  • Godina studiranja:6th year

Poslano 27 Listopad 2007 - 08:36

Pregledaj porukupinta je na Oct 27 2007, 07:32 PM rekao:

Heh evo priča se priča nešto po štamparu da je nekolicina ljudi dobila nekakva pitanja za ispit...Ja sam se trudila naći ta pitanja na netu al mi baš i nije uspjelo...pa aj ako netko zna nešto više o tome nek mi please  javi :DD:  :upitnjak:
                                                                        Falja

Moram te razočarati, ali postoji vjerojatnost da se to niti ne nađe na netu... (Medicinska sociologija, drugi rok, 2.7.'07. -> "sebičnost medicinara na djelu - opet" thread)

Tako da...

Nego, kad se već spominje ispit iz prehehehehehebene socijalne, iskoristit ću (opet) priliku da postam nešto što nitko nije otkomentirao da je primijetio tu nedgje pa stoga evo opet toga tu.
Da ne bi bilo nismo znali.

Pregledaj porukuS.V. Ćaća je na Oct 18 2007, 02:20 PM rekao:

Sutra je kolokvij iz anatomije prvoj godini, ali iza toga slijedi bajna socijalna pa budući da je moja skripta donekle manjkava, (pisao sam je dan prije ispita pa nisam znao što sve može doći), odmah ću ukazati na 2-3- praznine. Ostao sam davno bez skripte, inače bih to sam napravio, ovako ćete se morati malčice ipak još i sami potruditi :)
Dakle, OBAVEZNO dodajte divorcijalitet i osobine bolesnika u trećoj životnoj dobi. Iz tog dvoje su prošle godine na prvom i drugom roku bila pitanja. Dobro pročitajte sve deklaracije, mi smo negdje čuli da je prva po redu (Adelaide 1986. valjda) najvažnija i da ostale treba samo znati kada su održane. KRIVO! Iz svake postave po neko pitanje pa i na to obratite pozornost. Za ženevske konvencije nisam siguran, ali obratite malo bolju pozornost i na njih. I da, uz pitanja koja imate tu, dolje je ime filea, evo vam i nekoliko pitanja sa drugog roka socijalne, prošle akademske godine, 3.7.'07.
Vezano za zadnje pitanje, to obavezno zapisujte kada Aida Mujkić bude držala predavanje, samo tamo to možete čuti.
Sretno!  :)

Pregledaj porukuSv. Ćaća je na Jul 4 2007, 10:21 AM rekao:

Usmeni kod Jureše je bio u redu. Prepisivači dobili svoje. Iako je i sreća bila bitna u konačnici, kao što uvijek i je.

Pismeni iz socijalne je sadržavao 5-6 od pitanja koja su već uploadana na perpetuum (USS_pitanja mislim da se zove file)

Bilo je pitanja što su bila na pismenom od drugog turnusa (onog što je imao socijalnu nakon anatomije); to su bila sljedeća:
-Populacijska politika: točno je da države nemaju deklariranu populacijsku politiku, ali zbog vojnih i inih namjera sustavno povećavaju svoje stanovništvo

-Deklaracija sa juga Švedske (sada drugoligaša Sundsvalla): razglabalo se  o čovjeku i okolišu

-Mjerilo koje je pokazatelj razvijenosti zdravstva: ulaganja u zdravstvo, ima tablica u knjizi gdje je to navedeno

-Erikson, privrženost i odanost je obilježje adolescencije

-Pogledati zdravstveni odgoj (preventivno zdravstveno ponašanje i ine stvari, odmah oprva stranica), jer se to pojavljivalo 2-3 puta

-Mjerila zdravlja (osobna neizravna, osobna izravna, zajednička neizravna), u tom kontekstu su bila 2 pitanja, opet tablica u knjizi

-Potražite sami definiciju incidencije i koliko iznosi najmanja stopa mortaliteta dojenčadi (oboje je bilo)

-Od statistike, broj umrlih i rođenih u RH po zadnjem popisu

I to je sve čega se sada mogu sjetiti. OStalo je bilo manje više u redu.

#3 towar

towar

kupio patologiju

• +Members
  • 403 poruka
  • Godina studiranja:5th year

Poslano 27 Listopad 2007 - 08:54

već je i ove godine "kolegijalnost" medicinara na djelu... neću optužit nikoga ko je dobio 5 iz uvoda jer sigurno ima onih koji su to zaslužili, ali je javna tajna da je dio "kolega" imao pola testa unaprijed dok su se ostali zaprepastili vidjevši šta su nam štamparovci spremili...
pinta, javi se čim prije na pm, a i ostali koje je "kolegijalnost" zaobišla čak i ovaj put.

btw , @sv.ćaća - šverc je odličan, valjda će pomoć

#4 Ćaća

Ćaća

Freelance

• VIP
  • 3338 poruka
  • Interesi:Living for the bottle
  • Godina studiranja:6th year

Poslano 27 Listopad 2007 - 09:20

Pregledaj porukutowar je na Oct 27 2007, 09:54 PM rekao:

već je i ove godine "kolegijalnost" medicinara na djelu... neću optužit nikoga ko je dobio 5 iz uvoda jer sigurno ima onih koji su to zaslužili, ali je javna tajna da je dio "kolega" imao pola testa unaprijed dok su se ostali zaprepastili vidjevši šta su nam štamparovci spremili...
pinta, javi se čim prije na pm, a i ostali koje je "kolegijalnost" zaobišla čak i ovaj put.

btw , @sv.ćaća - šverc je odličan, valjda će pomoć

:huh:  Ajme!  To je bogme podlo.

@Svi: Držim vam fige. ;) :)

#5 anthony

anthony

brucoš

• Members
  • 16 poruka
  • Sveučilište:MEF
  • Godina studiranja:2nd year

Poslano 27 Listopad 2007 - 10:12

ne znam da li su to sigurno pitanja koja ce biti u ispitu ali to su kao natuknice koje je g.p. dala svojoj grupi... javite se kome treba :)

#6 nick007shadow

nick007shadow

kupio patologiju

• +Members
  • 114 poruka
  • Godina studiranja:Finished

Poslano 29 Listopad 2007 - 08:48

Pregledaj porukuanthony je na Oct 27 2007, 10:12 PM rekao:

ne znam da li su to sigurno pitanja koja ce biti u ispitu ali to su kao natuknice koje je g.p. dala svojoj grupi... javite se kome treba :)

Moze na PM.

Thanks  :drunk000:

#7 Gost_Island_*

Gost_Island_*
  • Guests

Poslano 30 Listopad 2007 - 07:54

AKO IMA NETKO NEKA PITANJA, ILI AKO ZNA KOJA SU PITANJA BILA OVAJ PONEDJELJAK U TESTU
BIO BIH MU ZAHVALAN KADA BI IH STAVIO.

#8 Peter

Peter

fundamentalistički ekstremist

• Administrators
  • 3903 poruka
  • Godina studiranja:5th year

Poslano 30 Listopad 2007 - 11:48

Pitanja su prebačena iz nastave u download section...

#9 Gost_dobby_*

Gost_dobby_*
  • Guests

Poslano 02 Studeni 2007 - 03:44

ISPIT (USMENI) iz socijalne je gotov. ja naprosto MOORAM prokomentirati to "sijelo vjestica" tamo na stamparu. jako sam razocarana ispitom, neorganizacijom, podlošću i frustracijom tih baba gore. ljudima su se bez po frke snizavale ocjene s pismenog (!!!!!!) na temelju pitanja kojih uopce ni nema u knjizi. kako je ispit trajao sto i pedeset godina, ljudi su postajali nervozni, a profesorice (ah srednja..., pardon, doktorice) dijelile OCITO i najocitije sve nize i nize ocijene, dok im je masta bujala, a nova pitanja s nepostojecim odgovorima  navirala u mozgice...
sretna sam sto je gotovo, ali, iako sam sama uspjela podici ocjenu pukom srecom, nicim drugim, stvarno sam bila u komi sta su ti ljudi napravili mojim kolegama. na kraju svega, nista pametno nismo naucili (joj pardon, sad znam sta je to zdravlje), samo imamo mrlju na indexu

#10 n051205n

n051205n

forumski starosjedioc

• +Members
  • 458 poruka
  • Sveučilište: Zagreb

Poslano 02 Studeni 2007 - 03:47

Pregledaj porukudobby je na Nov 2 2007, 03:44 PM rekao:

ljudima su se bez po frke snizavale ocjene s pismenog (!!!!!!) na temelju pitanja kojih uopce ni nema u knjizi.

grow up, to je normalno.

#11 nick007shadow

nick007shadow

kupio patologiju

• +Members
  • 114 poruka

Poslano 02 Studeni 2007 - 06:32

Nego kako je na MEFOS sa socijalnom???

#12 nick007shadow

nick007shadow

kupio patologiju

• +Members
  • 114 poruka

Poslano 02 Studeni 2007 - 07:15

Ma kaj ne velišššš ;) :drunk000:

#13 hindoo

hindoo

položio patologiju

• +Members
  • 654 poruka
  • Sveučilište:Zagreb
  • Godina studiranja:2nd year

Poslano 02 Studeni 2007 - 07:31

a šta nije vama baš lijepo na onim crvenim cinestar sjedalicama???

savjetujem vam da se prestanete baviti socijalnom, uvodom i povijesti i da se okrenete bitnijim stvarima u životu...  :drunk000:

i, pobogu, nemojte toliko učiti za te vježbe iz fizike...

#14 nick007shadow

nick007shadow

kupio patologiju

• +Members
  • 114 poruka

Poslano 02 Studeni 2007 - 07:45

Nego imaš li ti što reči na PM  :blink:

0 član(ova) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika