Promijenio sam baterije tipkovnice. Sada kreće trošenje tipaka.
Ilay je na May 8 2008, 02:27 PM rekao:
koje gluposti ajme. VIŠI hrvatski a niža matematika??
i nema uopće kemije i fizike!

nema logike.
mislim da je uredu da se te ljude nagradi što su prošli sve to upadom na fax, ali opet, šta je s onima koji npr ne uspiju ovu godinu upisat? nisu imali državnu, nema prijemnog i sve kvote će popuniti oni sa državnom. loše veoma.
uostalom što je na kraju bilo s tom maturom? nakon štrajka? jeli otkazana il kaj?
Samo zato što su i fizika, i kemija na prvoj godini MEF-a, ne znači da imaju toliku važnost. Važni dijelovi i jednog, i drugog se uče TEK NA FAKSU tako da prethodno znanje nije toliko presudno. Ono može olakšati učenje, ali i taj olakšavajući čimbenik nije toliko statistički značajan.
A ti se potrudi da ne budeš jedna od takvih koji će se naći u zrakopraznom prostoru. Mada, sada su valjda i u MZOS-u shvatili da sa cvijetom naroda nema zawebancije te se može očekivati da i taj problem adekvatno riješe. Najvjerojatnije na taj način da oni koji se nađu u tom zrakopraznom prostoru iduće godine pristupe polaganju državne mature.
Matura je samo pomaknuta za godinu dana koliko sam ja shvatio.
Josephine je na May 8 2008, 03:29 PM rekao:
istina.
a dogodi se npr. i to da se u 4. srednje kroz gradivo iz organske kemije samo proleti jer nema dovoljno vremena [tako je barem kod mene bilo], a kad dodjes na faks, racuna se da to imas u malom prstu.
Opet kažem, ne baš. Skro pa ne uopće. Zašto bi se inače na faksu opet radila rezonancija, tvorenje pi i sigma veza, raspored orbitala u istima, nomenklatura ugljikovodika, podjela po strukturi, onda posljedično ugljikohidrati - alkohol, karboksilne kiseline, šećeri....
Nemaš sekiraciju Josephine, stigne se to ponoviti i na samom faksu.

I naučiti jednom za svagda.
Vekili je na May 8 2008, 06:10 PM rekao:
Meni smeta kod državne mature to što npr.:
- ako meni idu fizika, kemija i biologija, što mi je potrebno za faks, meni mjesto može zauzeti netko tko bolje zna hrvatski i engleski iako mu to uopće neće biti bitno na faksu.
- i sad ispada da će nekome pasti na pamet: "ah, mogao bih se upisati na medicinu", upiše bez problema, meni zauzme mjesto i onda odustane od faksa kad skuži da se ne može nositi s tolikom kemijom i fizikom
ne sviđa mi se matura

Evo opet, dijelovi onoga što tebi iz ta tri predmeta treba se uče na faksu. Možeš doći sa savršenim znanjem istoga, znati gdje koje slovo stoji u svoj literaturi što je dosad bila za prijemni i opet krećeš skoro od nule. Fizika je tu posebna priča. Onaj dio što se meni zasad čini najbitnijim, reologija krvi, se uči na faksu. Je, ponavlja se protok iz srednje, ali to još uvijek nije tako opsežno gradivo da ga ne bi stigao naučiti na faksu.
Ta mogućnost postoji, ali sumnjam da će se velik broj ljudi kojima hrvatski i engleski idu bolje od tebe uopće prijaviti za to. Ima tu 6 godina studiranja i onda još 4 do 6 godina specijalizacije, otjerat će to one koji će predati papire na MEF "fore radi". Kemija i fizika su ionako manji problem za odvaliti.
I još jedna stvar, dođu na MEF i ljudi iz jezičnih gimnazija koji nemaju takvih problema, tako da niti takav "jezičar" ne bi morao imati muku sa kemijom i fizikom.
Hrvatski i engleski ne će biti bitni na faksu? A kako misliš napredovati u struci bez radova, bio znanstvenik bio kliničar? Radove ćeš htio-ne htio morati pisati, a tu ti je jednostavnije naučiti jezik umjesto da plaćaš lektore i prevoditelje. Književnost je malo potrebna u tomu, stoji.
Prijemni kao takav ima svoje mane, i bez da se upišeš možeš se dokopati knjige koja se koristi na predmetu "Uvod u medicinu i povijest medicine", Grmek MD je autor ako me sjećanje ne vara, a knjiga ima vrlo sličan, ako ne i isti naslov, tamo ćeš ih naći i još ćeš naći druge oblike eliminacijskih postupaka.