Jednom kad završite faks - propedeutika feat. zdravi razum
Poslano 08 Prosinac 2011 - 12:25

POPULARNA PORUKA!
ne znam kakva su vaša očekivanja, kako vi uopće zamišljate svakodnevni posao jednom kad završite i da li imate uopće viziju kako izgleda doktorski posao kod nas..
što god mislili, zamišljali ili priželjkivali, velika je vjerojatnost da ste poprilično daleko od istine
no na jednu stvar možete utjecati već sada, a to je vaš odnos prema poslu, vlastitom znanju i vlastitoj procjeni.
ono što kronično fali na našem faksu je da te ljudi koji su zaduženi za podučavanje, NE usmjeravaju i NE naglašavaju šta je bitno a šta nebitno. nažalost, često su to ljudi koji rade klinički posao i naprosto je poražavajuće da nemaju dovoljno volje prenjeti iskustvo a ne samo znanje na mlađe kolege.
volio bi vam napisati sve što sam naučio u nekih 30000 pregledanih pacijenata do sada, ali zadržati ću se na gorućem problemu doktora-idiota i doktora ignoranta. često jedna osoba utjelovljuje oba tipa i vrlo često radi u ambulanti obiteljske medicine ubirući 20000 kn mjesečno za izdavanje milijuna uputnica i pokojeg recepta.
u hrvatskoj je trenutno na snazi sumrak opće prakse i hitne pomoći i potpuno "overload" bolničkih ambulanti bez ikakvih kriterija. zahvaljujući svesrdnoj pomoći paranoidnih laika, huškačkih senzacionalističkih medija i zlogukih pravnika, rad u medicini je prožela atmosfera straha, okljevanja, nesigurnosti i tkz "uvaljitisa". Radi se o fenomenu koji se može zdravoseljački opisati kao "neka se s mojim pacijentom j... neko drugi, i neka on snosi odgovornost, ja sam samo najmanja karika u lancu liječenja.."
I sada u srž problema. Glavni antidot za uvaljitise i medicinu bez ikakvog kriterija, oslonjenu na alibi stav i pristup "brigo moja pređi na drugoga" se rješava jednostavnim učenjem osnovnih medicinskih vještina propedeutike.
Dakle, kolege, sad dok ste još na faksu.. UČITE JEBENU PROPEDEUTIKU i uključite mozak. Inače budete opravdali sve one glupe priče o medicinarima kao štreberima te faksu za koji ne treba inteligencija.
Učite razgovarati s pacijentom i vodite ga kroz razgovor.
Ne dajte da vas pacijent šeta kroz anamnezu sa hrpom nebitnih podataka. Znajte šta vas zanima, na što sumnjate i polako učite šta je za koju bolest NAJrelevantnije a što je samo potvrda dijagnoze
PIPAJTE ljude, obucite rukavice i napravite taj prokleti pregled kako spada.
Naučite koji su sigurni klinički znakovi nekih od osnovnih i najučestalijih bolesti i amb. slučajeva a ovdje ću vam navesti samo neke. Dakle dok ste na obilasku iz propedeutike, a kasnije i na klinikama na višim godinama, uhvatite specijaliste i specijalizante neka vam pokažu.
Naučite kako izgleda pregled : kralješnice, ramena, lakta, tetiva na šaci, vrata, kranijalnih živaca, šta je peritonitis a šta je bolan trbuh, šta je defans a šta je napinjanje trbuha, naučite šta je normalna peristaltika, peristaltika kod sraćke i peristaltika kod ileusa. Naučite šta je vlažni hropac a što wheezing. Naučite šta su vitalni znakovi, šta su povećane mandule a što ikterična koža i sluznice. Naučite osnove neurološkog testiranja grube motorike te ispada osjeta po tijelu!
Naučite pobogu što je melena a što tamna stolica. Naučite tko liječi duboku vensku trombozu a tko tromboflebitis !!!
Naučite tko liječi distorziju koljena a tko frakturu u koljenu. Naučite razliku između anamnestičkih podataka za interkostalnu bol i stenokardiju ! Naučite gdje bol sjeva kod različitih stanja u toraksu i abdomenu. Naučite šta koja od specijalnosti radi. Tko testira, tko ordinira. Tko dijagnosticira, tko opservira a tko operira. Naučite koje laboratorijske pretrage su patognomonične za koju bolest.
Čim manje čitajte ono smeće od Vrhovca, i primite se stranih handbooka, džepnih izdanja, Mercka, Oxforda i sl. pametnih knjiga koje su pisane za stvarne uvjete.
Naučite opasnosti od RTG-a, da ne bi jednog dana slali svako dijete koje se okrznulo o tvrdi predmet na rtg pretragu.
Naučite smiriti pacijente i steći autoritet. I učite se držati svog mišljenja i ODGAJATI pacijente da medicina nije švedski stol gdje se dođe i posluži pretragama i postupcima koje laik smatra da bi mu trebale, samo zato jer su prošle godine napravljene i njegovoj susjedi.
Naučite šivati kožu i podkožje. To spada u domenu liječnika opće prakse. Pročitajte zakon o liječništvu.
I vraćam se opet na propedeutiku. Patofiza i propedeutika su 2 najbitnija predmeta na cijelom faksu. Sve drugo ćete učiti usput kroz rad. Ali propedeutiku morate imati u prstu kad izađete s faksa.
Koristite zdravi razum u procjeni. I usvojite činjenicu da VI odlučujete i morate znati što je HITNO stanje a što "poremećaj" zdravlja i homeostaze. Laik je sebi uvijek hitan i to najhitniji. Bez obzira na to o čemu se radi.
Razmišljajte o leukemoidnom potencijalu Rontgena svaki put kad pomislite da bi uganuli gležanj trebalo slikati.
Digitorektalni pregled ne veseli ni pacijenta ni doktora, ali je vitium artis propustiti ga kod bolova u trbuhu ili hemoragijske priče.
S faksa izlazite sa 0 iskustva. Ali nemojte izaći sa 0 znanja i 0 hrabrosti.
Ovo šta kod nas radi opća praksa je slom i poraz opće medicine pred novim društvenim uvjetima. Medicina bez ikakvih kriterija, ambulante u kojima bi moja baba mogla raditi. Učite radi sebe i opravdajte svoje titule odgovornim i razumnim radom.
Nitko ne zna sve, nije se nitko rodio naučen, a defintivno ćemo svi pogriješiti u procjeni. Netko prije ili kasnije, netko manje netko više. BITNO JE IMATI JASNU IDEJU o nekom pacijentu, onda nije ni greška ni sramota poslati ga na krivo mjesto da se nešto razjasni.
Naučite komunicirati s kolegama. Pacijent NE SMIJE napustiti vašu ambulantu i ići drugom doktoru, ni iz opće prakse/hitne niti unutar bolnice a da nema napisanu anamnezu, status i radnu dijagnozu !!!
I za kraj, u duhu vremena u kojem radimo..svaki papir je sudski dokument. Odgovarate za svaku riječ koju ste napisali o pacijentu. A i za svaku koju niste ! Makar ste mislili da se podrazumijeva.
Pamet u glavu, fokus na bitno i hrabro u posao. Mjesta za kukavice i alibi igrače ne smije biti.
pozz
Poslano 08 Prosinac 2011 - 09:00
Poslano 08 Prosinac 2011 - 04:59
Da se nadovežem, ima puno problema koji dovedu do ovog neznanja/neiskustva/nestručnosti vezanih uz način učenja.
Do treće godine je teorija odvojena od prakse. Potpuno odvojena. I na prve dvije godine, na trećoj nešto manje, ljudi se fokusiraju samo na učenje, a često je štrebanje u pitanju. Zato jer imaju malo vremena a puno informacija, pa misle 'bolje da naučim što više i bolje prođem na ispitu' umjesto 'bolje da naučim korisne stvari stvarno dobro jer će mi to trebati'. Zato jer ne misle dugoročno, nego su su usredotočeni na ono što im je svakodnevica a to je učenje i ispit, a praksa se čini godinama udaljena (a nije) pa 'za to će stići naučiti'. Zato jer smo mi dosad upoznati samo sa školom, i nemamo osjećaj da je to gradivo toliko ozbiljno, jer je ono nama 'knjiga', 'poglavlje', 'ispit', umjesto primjena toga.
Onda dođeš na treću godinu i vidiš na propedeutici da ništa ne znaš, tj. da zapravo imaš puno informacija negdje u glavi koje su potencijalno i znanje, ali sad tek filtriraš i vidiš koje su bitne i zašto. Oni koji puno znaju, ali ne znaju važnost pojedine informacije su u goroj situaciji od onih koji znaju manje, ali znaju korisne informacije.
Tek kad vidiš pacijenta i kreneš iz neznanja (što se u svakom slučaju i dogodi
Naravno da postoje i oni koji nauče puno, i razumiju to i znaju primijeniti. Ali su u manjini. (blago njima
I zadnji problem, manjina je također i dr-a raznih titula koji su voljni kvalitetno raditi sa studentima. Znam ja da su oni kliničari i da imaju posla, ali kvragu ako si predavač/voditelj/whatev onda valjda znaš što te čeka. Ak ti se ne da predavati, nemoj. Jest da mi to sve sami moramo naučiti ali netko nas mora nadgledati dok to izvodimo da nam kaže što radimo krivo i kako trebamo. Neki voditelji jesu takvi, neki nisu. Rezultat, propedeutika se i ne nauči onoliko dobro koliko bi trebala.
Poanta, studenti jesu većinom sami krivi za te propuste vezane uz učenje, ali svakako bi trebalo i poboljšati nastavu iz propedeutike tj., svi bismo se trebali malo više potruditi.
(Napomena : jako sam generalizirala u ovom postu, naravno da nisu svi takvi).
Poslano 08 Prosinac 2011 - 06:36

POPULARNA PORUKA!
Te glave se naslikavaju kao u foto studiju za osobnu iskaznicu...
Svaki VLC se šalje na kraniogram.. Ali baš svaki. Nije uopće bitno da li je pacijent gubio svijest, da li hoda ili leži, da li ima vrtoglavicu...
Ako mu padne paket maramica na glavu.. dobije i rtg toraksa gratis - kuća časti.
Nije mi jasno niti će mi ikad biti. Ne bunim se ja tu zbog količine posla, nego zbog
nepotrebnog prevelikog zračenja. Ja osobno u svojih nekoliko godina zračenja nisam NITI JEDNOM vidio frakturu lubanje na kraniogramu.
Napravi pošten pregled pacijenta i ako misliš da ima intrakranijalno krvarenje ili frakturu baze lubanje, pošalji ga na CT. Amen.
Nekad znaju poslati čak 2 uputnice sa pacijentom.
Jedna je za rtg glave i vratne, a druga je za CT glave.
Još kad frajer napiše "rtg ličnih kostiju" .... Svakome tko je vidio rtg snimku ličnih kostiju je valjda jasno
da se na toj slici NE MOŽE BAŠ NIŠTA vidjeti, jer je previše superpozicija kostiju. Ali to kirurzi nikako da shvate.
Ili ne znaju napraviti pošten pregled pacijenta ( u što sumnjam, jer ako imaš preko 10 godina iskustva u kirurgiji, šta radiš tu onda ?? ) ili se boje sudske tužbe pa zato to tako rade.
A kako tek djecu šalju na zračenje ... LOL ...Onda još roditelj kaže " pa ne brini ribica moja, sad će tebe striko samo poslikati pa idemo "
To što ću ti do 5.godine ozračiti glavu ko Černobil, jer ćeš se svaki put otići zračiti kad padneš, to nikoga nije briga. Roditelje najmanje.
Ovu poruku uredio(la) je Kurtis: 08 Prosinac 2011 - 06:43
Poslano 08 Prosinac 2011 - 07:03
Najveći problem našeg faksa je u potpunom ignoriranju studenata, kao da su svi zaboravili da su i oni jednom bili studenti i na našim mjestima!! Da ne ogovrim o omalovažavanu sestra po odjelima, kao da smo zadnja smeća, svima smetamo, a onda nam prigovaraju da se moramo gurati i da nam nitko nece pomoci, tako da naravno izlazimo s fakulteta potpuno prestrašeni svih, od tehničara, sestara a od gospode velikih profesora da i ne govorim.
Poslano 09 Prosinac 2011 - 09:18

POPULARNA PORUKA!
@Kurtis : sad ću skočiti djelomično sam sebi u usta, ali slažem se apsolutno sa svime što si napisao. Veliki je problem ambulantnog rješavanja trauma glave. Van Hr-a je kraniogram opsoletna pretraga, a i sami radiolozi tvrde da se 30% fraktura NE vidi na kraniogramu. Isto tako postoje i smjernice norveškog neurokirurškog društva, u vezi sa blagom, srednjom i jakom traumom glave, stare samo nekoliko godina i trenutno su općeprihvaćene u svijetu. Meni osobno su zlatni standard za dežurstvo. Po njima točno znaš kome treba CT, kome opservacija, kome hospitalizacija, šta kada kako i koliko.
To je jedna strana medalje.
E sad, reality check. Moram se opet pozvati na mojih 30-ak tisuća pregledanih pacijenata, i još toliko kod svakog od mojih kolega, i još iskustvo svih starih doktora koji rade sa mnom i njihove tisuće i tisuće pregledanih trauma glave. Nažalost, vidio sam svakakvih bizarnih priča. Od ljudi koji padnu s 4 metra na asfalt i prođu s blažim potresom mozga bez ijedne napukline, do ljudi koji pijani hodaju i padnu u stanu te pritom se očešu glavom o zid te završe sa SAH-om, epiduralnim subduralnim, kontuzijskim arealima u mozgu..itd..you name it.
Kažeš da se slikaju glave bezveze. Slažem se. Međutim koliko god sam protiv slikanja, i ne slikam masu gležnjeva, podkoljenica i inih minornih ozljeda, stava sam da se sa glavom, zbog zakona velikih brojeva, nije za zajebavati. Na tako velikom obrtaju pacijenata dovoljan ti je 1 (slovima : JEDAN) zajeb i to ti je dosta da cijeli život imaš nekoga na duši. Naravno, ti si ing. radiologije i ne stavljaš svoj potpis nigdje, u krajnjoj liniji ne odgovaraš za ništa, i možeš komentirati sa strane, čuditi se i zgražati. Nažalost to si dopuštaju i specijalisti radiologije koji ipak sudjeluju u liječenju i dijagnostici. Čak postoji i nebulozna rupa u zakonu po kojoj je UVIJEK na kraju odgovoran za pacijenta onaj koji ga uvjetno rečeno "liječi" a ne onaj koji mu dijagnostiku provodi.
U prevodu : tip padne i lupi glavom. ode na hitnu. ovaj ga pogleda i NE notira razliku u zjenicama ali ga pošalje na kirurgiju. meni dođe u hitnu ambulantu. Ja ga pošaljem na kraniogram. Tip ima frakturu, ali je radiolog ne vidi i ne očita. Ja vidim nalaz na kojem piše da nema frakturu, ali mi je lik klinički sumnjiv, čudan i ne šaljem ga doma. Dalje, pošaljem ga na CT na kojem radiolog ne očita ništa patološki. Pacijent ostane 1 dan u bolnici, sutra ga pustiš urednog neurološkog statusa doma. Dva dana kasnije pacijent umre. Za tjedan dana se radi obdukcija i dođe nalaz da je BILA ipak fraktura lubanje.
Sudski proces...tralala... na kraju : kriv je kirurg koji ga je pustio doma, jer on je imao pacijenta pred sobom, a radiolog samo slike CT-a.
Malo karikiram, ali ne puno. Tako da, dokle ja stavljam svoj potpis na nalaze pijanih pijanaca koji glavom udaraju u sve što stignu, zanemarit ću zračenje i njegove posljedice kod traume glave. Zdravoseljački : što je pio ? što se nije pazio ? što mu nije njegovo zdravlje bitno ? Njegov problem. Dokle god je kod mene u ambulanti, on je moj problem. A za taj problem postoji rješenje : CT ili RTG. Drugi put neka pazi.
Ovu poruku uredio(la) je Dr_Geiger: 09 Prosinac 2011 - 09:21
Poslano 20 Prosinac 2011 - 01:28
Samo da se nadovežem kad smo se uhvatili tok kraniograma - na hitnoj sumnjivog čovjeka ne možeš poslat drito na CT glave bez prethodno učinjenog kraniograma. Takav je protokol. I da, i najmanju VLC ili udarac glave se šalje na RDG, pogotovo kod pijanaca kod kojih je nemoguće ispitati neurološki status.. jbt neki su toliko alkoholizirani da im GCS iznosi 8 i manje (drugim riječima teška ozljeda mozga); pijanci nemaju obrambeni rflx kod pada (prisebnim osobama obično nastrada ručni zglob odn fractura radii loco typico jer se docekaju na rukama), a ova pijana mona odvali glavom punom težinom.. i sad mu ti ne napravi kraniogram.. Slična je stvar i sa grudnom boli - u hitnom se svima za smetnjama u prsištu radi troponin pod obavezno, iako vidis da mu je ekg normalan i anamnestički nema veze sa kardijalnom boli.. ali zlu ne trebalo, napravi se.. i onda jednom na 100 dođe taj troponin pozitivan.. eto radi se svima da bi se utvrdio taj jedan..!
Ugl, kako je Geiger rekao naučite propedeutiku bilo internističku bilo neurološku, puno če vam začiti.. inače kolega, čista desetka za post! i na žalost moram se složiti da masa dr. ne zna svoj posao.. čudno mi je to da da usprkos svemu ća san vidil do sad (a to je prilično kratko razdoblje) da je još uvijek relativno malo tužba..
Ovu poruku uredio(la) je EL__: 20 Prosinac 2011 - 01:29
Poslano 17 Oľujak 2012 - 02:13
....a u mojoj kliničkoj praksi kao tehničar u hitnama i dalje redom ..sa svime se slažem što je već navedeno ...samo praksa ,pregledi i propedeutika su gotovo cijela medicina koja ti treba kad radiš ....još malo teorije da se izdigneš i budeš siguran u sebe i eto te kao odličnog doktora ....ono što se gubi u svemu na faksu je socijalni kontakt sa pacijentima ,a na faksu koliko vidim iz priloženog i uspoređujući sa radom je ogromna razlika ,ogroooomna .toliko toga ima da neću niti nabrajati a gotovo većinu je naveo kolega sa početka .Sad na četvrtoj i petoj pa i šestoj godini se ništa pošeteno praktično se ne nauči ....opet govorim iz iskustva jer su nam dolazili na hitne i peta i šesta godina kao i stažisti ,većina tamo stooji i bleji bezveze ,što čeka i nas ,i ništa pošteno ne nauči ako ne budeš dosadan ili dok te neka sestra ne otpili (recimo ja
0 član(ova) čita ovu temu
0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika