Guest mas0n

Pregled / Vodiè za drugu godinu na MEFOS-u

34 poruka u ovoj temi

Evo, bliži se deveti mjesec, a time i iduća godina, pa sam odlučio napisati mali pregled ili vodič o drugoj godini, prvi puta po Bolonji ( štogod to značilo ). Ići ću kronološki po predmetima, i probat dat koji pametan savjet za brucoše kojih znam da ovdje ima :)

MKBK II - prvi turnus, odmah u glavu sa 1000 stranica Stryera. Sam predmet i turnus su dosta dobro organizirani, meni je bilo bolje i lakše nego na ijednom turnusu prve godine. Učio sam dosta malo, čak i pred ispit. Pismene je važno proći na kolokvijima, tri su komada ako se ne varam.

Usmeni je druga priča, tu malo sreća dolazi u igru. Ako ste štreber, navijajte da vas dohvati Ljubica Glavaš-Obrovac, žena pita sve, čak i lekcije koje nisu bile predavane, ali pita mehanički. Ako niste štreber, molite se da vas dohvati prof. Lauc, jer kod njega nema potrebe za štrebanjem, ali očekujte zanimljiv način pitanja - uđe troje ljudi, i svako mora POSTAVITI jedno pitanje, a Lauc bira tko će odgovarati ( ja sam odgovarao na svoje pitanje :) ).

Ocjena predmeta : 9/10

TNZ - stavljam ovo kao drugi predmet jer će dogodine to biti turnus, pa očekujem da će ići iza MKBK II. Ako pitate većinu mojih kolega, ovo je vrag, sotona i šejtan od predmeta. Nitko ne razumije, ali razlog tome nisu uvijek sami studenti, već način predavanja i ta vesela Judaševa knjiga. Očekujem da će biti bolje u turnusu iduće godine, a i MHL će preuzeti veći dio tako da sumnjam da će biti problema. Inače, jako zanimljiv predmet. Još jedan tip - ne slušajte propalitete i NEMOJTE učit po pitanjima. OK, možda ćete proći, možda i dobiti veću ocjenu od ovih koji uče normalno, ali onda dođete na izborni ili drugdje i ne znate ništa. Neki su uspjeli pasti izborni iz TNZ-a, što je vrlo...'čudno', jer su isti ti prošli na roku tjedan dana prije, i to neki i sa trojkama.

Ocjena predmeta : 6/10 ( subjektivno jer mi je TNZ zanimljiv, realnija ocjena je dosta niža :) )

Fiziologija - 'a sada spetakl', rekli bi neki. Prof. Roša je predstojnik katedre, ali priča se da neće biti dogodine. Ako se to dogodi, teško može biti gore nego sada.

Sastojci katedre su ove godine bili Roša, doc. Drenjančević-Perić i prof. Kurbel, koji je zbog problema sa ravnateljstvom bolnice otišao na 'bolovanje' i sumnjam da će se vraćati. Gubitak toga je katastrofa za buduće studente druge godine, jer njegova predavanja, posebno ono 'Spolno' predavanje, su antologijska i prepričavaju se godinama. Navodno dogodine dolazi neki novi lik, to ćemo vidjeti. Doc. D-P je ok žena, pristupačna i pristojna, ima dobar odnos sa studentima. Neki ju zovu i Ines :DD:
Prof. Roša je priča za sebe, iako mi se mišljenje popravilo od usmenog, ali svejedno mislim da bi ipak netko stacioniran u Osijeku morao biti predstojnik katedre.

Što se pismenih tiče, tu su kolokviji MUST-HAVE. Ako ne date, morate dati sve F-ove (1,2,3) u komadu, a to je pothvat. F1 i F3 minimalno dati na kolokvijima, dosadni F2 ( Endokrina i metabolizam ) se može dati na usmenom i to dosta lagano.
Usmeni je onoliko težak koliko vam je kolokvija ostalo. Ako imate sve, odgovara se samo jedno integracijsko pitanje. Za svaki nepoloženi kolokvij se vuče tri pitanja iz gradiva. Ponavljam, F1 i F3 dati na kolokvijima! Ako pucate na višu ocjenu, i zapadnete kod Roše, ne uzimajte F1 ako Boga znate, to sam osobno proživio. Užas.

Ocjena predmeta : 5/10

Histologija i embriologija - predmeti za čisto štrebanje. Tu logike neke nema, uglavnom se svodi na učenje. Mi smo čuli svakakve gluparije od godinu starijih kolega o prof. Kostović i naročito doc. Belovari, ali vjerujte mi to su sve laži. Doc. Belovari je naizgled stroga, ali se kod nje sve svodi na organiziranost, i dokle god su studenti dobri, ona je još bolja. Nismo imali nikakvih problema s histom, H2 valjda nitko nije dobio manje od tri, a na usmenom se dosta malo padalo, uglavnom na preparatima. Nekoliko puta smo imali i poštedu na seminarima zbog ispita iz drugih predmeta, tako da je to još jedan plus. Jednostavan recept za histu je učiti, javiti se ponekad na seminarima i trojka je zagarantirana, minimalno. Sam predmet je jako dobro organiziran unatoč tome što je katedra minimalna, nikad se ne kasni, a ni tjedni zadaci za učenje nisu preveliki. Nema se za što zabrinjavati u vezi histe, samo malo truda i to je to.

Ocjena predmeta : 8/10

Eto, to je ono što sam htio napisati, vjerujem da o ostalim smiješnim predmetima tipa Statistike, Imunologije, Informatike etc ne treba previše trošiti riječi, to je u rangu predmeta tipa Socijalna i Psihološka sa prve godine. :deda:

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

jel lauc ima još uvijek onu od njega božanskom proglašenu zbirku pitanja za pismeni?
u moje vrijeme je ona bila i više nego dovoljna za ispit. a ak si baš htio briljirat onda si zagledavo strajera i to najnovije izdanja al po vuku :DD: , glavaš-obrovac nam je dala njen da ga kopiramo :rolleyes: ah to su bila vremena.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Oke, napala si pa idemo redom, bit će oveći post :DD:

pa onda čujem verziju da ste vi svi bez problema učili na hrvatskom i da nema apsolutno nikakve razlike


Gluposti, to pričaju ovi koji su zadrti protivnici engleske verzije, što je GREŠKA. Zadnji HR Stryer ke s početka 90-ih i katastrofična je razlika, ponajviše u detaljima. Samo uzmi engleskog i pogledaj otkada datiraju radovi u literaturi na krajevima lekcija, posebno onih koji se tiču modernijih stvari poput DNA istraživanja.

a onda na kraju čujem treću verziju,da ste vi nekako (ne znam kako biggrin.gif ) došli do zaključka da je dovoljno po predavanjima učit


Ako hoćeš dobit jedva dva, onda je to dosta. Predavanja jesu dobra jer su 'guideline' za učenje, ali moraš to proširit sa Stryerom.Dobit ćete sva predavanja, a ako ih hoćete odmah čini mi se da ih ima uplodanih ovdje negdje.

neki su mi čak rekli da imaju 4 iz biokemije a nisu si otvorili stryera, kao lovili su bodove po seminarima i kolokvijima...pretpostavljam da su to lovačke?


Ovo je presmiješno, pošto ti koji nisu 'ni otvorili stryera' nisu u tom slučaju mogli ništa znat na seminarima, tako da su mogli dobiti 4 jedino ak su se šverili na kolokvijima, što je teško. Znam puno ljudi koji su dobili 4, mahom na predroku kao i ja, i svi do jednog su učili iz engleskog Stryera, i ujedno su znali 2x više i bolje od ovih koji su radili samo predavanja i HR Stryera ili nedajbože Karlssona ( da,bilo je i toga :DD: )

Moj savjet je da učiš OBAVEZNO iz engleskog Stryera, zelenog il ljubičastog, plus predavanja za vodič. Ja sam to radio, prošao sam cijelu knjigu, koja je btw najbolja knjiga koju sam imao prilike studirati, prošao predavanja za Laucove cake i začkoljice, i dobio 4 unatoč dvojkama na pismenim kolokvijima :DD:

A za vrijeme provedeno na faksu, mahom je kratko, ali se na Problem Solving seminarima bude nešto duže, i ima par vježbica tipa PCR i valjda elektroforeza koje traju nešto duže, oko 3h. Mislim da je oko 5h maximum.

jel lauc ima još uvijek onu od njega božanskom proglašenu zbirku pitanja za pismeni?


Mislim da to negdje postoji, ali sumnjam da se ima smisla s time zajebavat pošto se po izradi testa dosta osjeti da se sastavlja puno novih pitanja, za što su naravno zaslužni asistenti. Mislim da to nema smisla, zapravo ja sam protivnik svakog 'učenja po pitanjima', to mi je bezveze.

Sad moram popit kavu :D :D

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Nema problema,čini mi se da sam već rekao sve ali svejedno, rado ću pomoć. I meni su pomagali, red je da nastavimo tradiciju u duhu PLaba :D

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

najiskrenije savjetujem da se biokemija polozi odmah na predroku, jer svakim slijedecim rokom pismeni postaje katastrofičniji <_<

znam iz iskustva :kava:

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Kakvo je stanje sada sa TNZ-om u Osijeku? Netko mi je pricao da se uvodi usmeni, da li se onda ukida pismeni?

Ako trebate mogu prepisat i uploadad 100++ pitanja sa svih rokova moje godine. Mozda vam nece ta pitanja biti na predroku, ali vam mozda dobro dodju kao neka orijentacija. Ili vam dam da si iskopirate.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Kakvo je stanje sada sa TNZ-om u Osijeku? Netko mi je pricao da se uvodi usmeni, da li se onda ukida pismeni?

Ako trebate mogu prepisat i uploadad 100++ pitanja sa svih rokova moje godine. Mozda vam nece ta pitanja biti na predroku, ali vam mozda dobro dodju kao neka orijentacija. Ili vam dam da si iskopirate.Ako ti nije problem pretipkaj ih, pa ih uplodaj.
Thanks...

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Pa prepisujem, nisu sad tocno pitanja sve, već pojam koji je u pitanju i on pobliže objašnjen.
Èemu strka,frka, panika. Danas sam se tek sjetio da to imam <_<

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Moram i ja pregledat arhivu, al ja bome necu prepisat, radje skeniram il si uzmite pa kopirajte. Bole prsti od tipkanja, mora se završit skripta iz mikroba :D

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Moram i ja pregledat arhivu, al ja bome necu prepisat, radje skeniram il si uzmite pa kopirajte. Bole prsti od tipkanja, mora se završit skripta iz mikroba :D


Dat cu ti da pregledas prije nego to stavim tu, ipak si strucniji za to :deda:

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

sažetak druge godine...i subjektivna procjena...

Biokemija - totalno nezanimljivo, fuuj i Bogu hvala da je prošlo, neponovilo se...
citiram jednu gospođu na usmenom "kolega, vaša dvojka vrijedi više nego četvorka kod profesora :angry:

TeeNZe - živa uživancija na seminarima, sprdancija, ali ispit je bio katastrofa...na kraju se kao najbolja taktika pokazala - čekaj 6. mjesec, skupljaj pitanja i dobij 4... :pray:

Histologija - e na ovome predmetu bile su pune gaće tokom svih seminara, predmet na kojem se učilo za svaki seminar...hvala na pitanjima, po kojima se pismeni polagao bez problema... :eusa_clap:

Imunologija - nisam siguran da smo taj predmet imali :lol::lol: , ali smo položili, hvala D-P na 3 pitanja...

Fiziologija - grom i pakao, totalna neorganiziranost...sretno budućim naraštajima ako profesor Mrcedes ostane, svakako će im sreće trebat...

ostalo nije vrijedno spomena...neka pitanja i skripte imam, zainteresirani neka mi se jave PP ili na faksu, ako me znaju...

e da, ima se vremena :drunk000: , hehe...

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

neka pitanja i skripte imam, zainteresirani neka mi se jave PP ili na faksu, ako me znaju...

Zašto ih ne podijeliti putem foruma? :blink:
Mislim, ak je tebi bad to postat pod svojim imenom ili ak ih treba pretipkati, javi se nekome, siguran sam da če netko to htjeti napraviti... (nije li to smisao perpetuuma)

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

jel to on glumi asistenta po novom :upitnjak:
eh, neki od nas ga se sjećaju kad je jos bio mlad i zelen :bicedobro:

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

hehe...vidim da se patite s TNZom, sretno vam bilo???
scena koja mi je ostala u sjećanju:
seminar nam drži RR, lagana zafrkancija i sad krene on ispitivat, prozove kolegicu u zadnjoj klupi, a ona nije knjigu ni vidla, ona lista sve u 16, priđe on blizu i gleda u nju, pa knjigu pa nju i veli joj: "Kolegice, okrenite stranicu, odgovor tražite na krivoj strani!!!" :rotfl:

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

jel to on glumi asistenta po novom :upitnjak:
eh, neki od nas ga se sjećaju kad je jos bio mlad i zelen :bicedobro:


Ne, on ne glumi, on valjda i je asistent sada, ako se dobro sjecam Radicevih rijeci na uvodnom predavanju :upitnjak: :upitnjak:

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

da da, a za sta on to ono bio rekao, ja zaboravila, da da znam :bicedobro: :bicedobro:


:DD::DD: :DD:

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Je asistent...Al je pun sebe užas. Ne znam zašto ljudima ta pozicija asistenta toliko udari u glavu da postanu omnipotentne sveznalice preko noći. Neću navodit primjere, al na katedri iz anatomije su takvi česti, da ne kažem redovni :D

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Uvijek sam volio svemoguće asistente.


živjela Tanja Kovač!!! a i njeni pacijenti :devil:

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu