ana ri

Alkohol I Alkoholizam

7 poruka u ovoj temi

Ukoliko je do otrovanja došlo unutar sat vremena, logično, izaziva se povračanje ili se ispire želudac. A kako bi se spriječila daljna apsorpcija, daje se carbo animalis i laksativ.

Vodi se računa o "popratnim" pojavama poput hipoglikemije, podhlađenosti... Daje se fiziološka otopina intravenski, urin se održava lužnatim. Normalno, održavati vitalne funkcije.

Komatozna stanja (a zna se - jil), a po potrebi se provodi (vantjelesna) hemodijaliza.

Sada mene zanima. Zamislite da ste s društvom u vikendici, snijeg je zapao. Jedan se član društva otrovao alkoholom: pronašli ste ga bez svijesti nakon što ga nije bilo preko sat vremena. Hitna pomoć nije u stanju doći (barem pravovremeno) zbog snijega.

a) Što činite?

b) Što mislite o primjeni disulfirama kod kroničnih slučajeva? Pogotovo s obzirom da mnogi lijekovi (kao i neki sirupi za kašalj itd) sadrže određene količine etanola?

Drugim riječima: disulfiram, psihoterapija ili oboje?

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Pod b) definitivno razlog da živi.

A pod a) najvjerojatnije jedna krunica, nakon što mu je želudac ispražnjen. Eventualno KPR ako prigusti.
Mislim da se više od toga ne može uraditi, bar ne u tim uvjetima (deset prstiju i kako-tako bistra glava).

j***ga, post e kratak - kasno je i nemam inspiracije. :D

Uredio humus

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

a) Prvo bih provijerio ima li nekih drugih ozlijeda uzrokovanih padom, i sanirao ih (lomovi, imobilizacija..)

Stavio ga u bočni položaj.

Ustanovio na koje podražaje reagira, radi li se o nesvijesti, komi..

Povračanje nikako ne bih izazivao, da ne dodje do aspiracije, ali ako je već prije povračao, očistio bih usnu šupljinu da ne dodje do aspiracije.

Utoplio ga.

Dozivao, podraživao da dodje k svijesti (ne znam da li je ovo ispravno)

Pazio na njega da se, ako zatreba prijeđe na KPR. Redoalijed sam malo pobrkao, ali mi se neda ispravljati.

B)Psihoterapija definitivno. I B vitamin, i neki, po potrebi drugi medikamenti za sanaciju šteta uzrokovanih dugotrajnom konzumacijom alkohola. Što je disulfiram ne znam.

@humus,dao si mi ideju da otvorim novi topic (razlog da živi).

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

@ Hulk, sorry, zaboravila sam da će ovaj topic čitati i ljudi koji još nisu završili farmu.

Disulfiram ti je lijek koji se koristi za liječenje alkoholičara. Kada popiješ etanol, tj alkohol, jetra ga krene razrađivati. Postoje tri sustava razrađivanja, kako kod koga - kako koji je više ili manje aktivan. Ali onaj sustav koji je uglavnom dominantan kod svih ima dva enzima.

Prvi enzim, alkoholna dehidrogenaza, pretvara alkohol u aldehid. Sada taj spoj postaje supstrat za drugi enzim, aldehidnu dehidrogenazu. Disulfiram inaktivira djelovanje ovog drugog enzima, ali ne i prvoga. Zato dolazi do nakupljanja aldehida u tijelu.

Disulfiramska, tj.antabusna reakcija uzrokuje uglavnom gastrointestinalne reakcije tipa mučnina, povračanje, trbušni bolovi. Ali isto tako kožne, kardiovaskularne i neurološke reakcije. Osim toga, disulfiram je potencijalno toksičan. I ima toga još za reći, ali neću te daviti detaljima.

Meni se disulfiram osobno nije sviđao od trena kada sam prvi puta čula za njega. Sav taj sustav odvikavanja nalikuje mi na varku. Osobi se ne tretira psihički uzrok postajanja alkoholičarem (a uzrok je uvijek psihički, alkoholizam liječe psihijatri - ostala oštečenja uzrokovana alkoholom su druga priča). Već mu se samo ugrađuje uvjetovani Pavlovljev refleks - kako bi mu se zgadio alkohol, jer mu se "od njega" povrača. Ako je osoba slaba karaktera, svoje će probleme možda prestati riješavati alkoholom, ali će preći na neki drugi oblik manjeg otpora.

Uostalom, ako osoba koristi ljekove koji sadrže etanol... Ako ima kardiovaskularnih problema... Disulfiram može biti vrlo opasan. Ja sam zato za psihoterapiju.

***

Ni ja ne bih izazivala povračanje, da se ne uguši, ali bih prvo očistila dišne puteve, stavila ga u bočni položaj, utoplila...sve što si ti napisao.

Hm...dozivati ga da dođe k svijesti? Nisam razmišljala o tome. Kada razmislim, postam ;)

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Aha, sada znam što je to disulfiram, antabus znači. Ja sam negdje na netu pročitao da (mislim u Francuskoj, ne uzimajte me točno za navod), i to u bolnicama, ako je npr osoba ovisna o šampanjcu, doktori namjerno izazovu trovanje (kontrolirano) šampanjcem, i onda mu se šampanjac zgadi. Osobno, ne vjerujem u tu metodu.

Isto si mislim ak si alkoholičar želi cugnut (znači jednostavno nema čvrstu volju za prestat), more jednostavno ne uzet antabus.

Po meni psihoterapija definitino, i naravno, podrška obitelji.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

ja takoder mislim da je lijecenje s disulfirom glupost.treba rijesiti primarni problem,a to je razlog zbog kojeg je netko i poceo piti.psihoterapija je pravi pristup lijecenju(barem ja tako mislim).

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Shvatila sam da liječimo alkoholičare kako bi oni mogli još bolje, duže i više piti i sve oko sebe ugnjetavati- radnu, socijalnu i obiteljsku sredinu.:blink:

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu