5 poruka u ovoj temi

Naletila sam na znanstveni rad koji je proučavao kako zdravstveni radnici analiziraju kašalj i koliko im taj opis pomaže u postavljanju dijagnoze.

Snimke kašlja koje su puštane ispitanicima dostupne i čitatelju. Meni je odmah došlo da i sama probam...

Ima 9 snimaka kašlja.
Za svaki treba pogoditi spol pacijenta, ima li mukusa i ima li wheezinga.
Opisati kašalj (predloženi su epiteti: dry, brassy, rattling, loose, productive, moist, bovine, hoarse, wheezy, barking - ako se želite uspoređivati s rezultatima studije).
Pogoditi dijagnozu - kronična opstruktivna plućna bolest, astma, idiopatska plućna fibroza, laringitis ili bronhiektazije.

Kašalj.zip

Osim snimaka kašlja, dodala sam i tablice s "rješenjima", ako netko želi sam sebe testirati.

Studija je inače pokazala da se spol točno identificirao u 93% slučajeva. Prisutnost sluzi pogođena je u 76% slučajeva, wheeze u 39%. Dijagnoze su u 34% slučajeva točno pogođene.

"The description of cough sounds by healthcare professionals"
Jaclyn A Smith, H Louise Ashurst, Sandy Jack, Ashley A Woodcock, John E Earis
Cough. 2006; 2: 1.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1413549/Evo, ja sam jednoj osobi spol fulala (89%), mukus pogodila 100%, wheezing 89%. Dijagnoze sam znala samo za 3 od 9 (33%). Opisni pridjevi su mi se dosta poklapali s onima koje su ispitanici koristili, samo ne kužim taj "bovine" kašalj (taj bi se trebao čuti kad glasnice ne rade zbog n. laryngeus recurrensa...whatever). Još netko želi probati?

EDIT:

Tekst /brošura/ o kašlju. Hvala korisniku vukota65.
kasalj.pdf

Uredio Celice
Dodan pdf.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Vrlo lep osvrt na jedan od najčešćih problema sa kojima se lekar praktičar susreće.

Uredio Celice
Post premješten iz drugog podforuma, i pdf dodan u prvi post. Hvala!

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

jako zanimljiva tema. jedino sto smatram da snimke kaslja nisu bas najbolje s obzirom da je snimljena samo jedna faza kaslja a vrlo je bitna i pauza i ponovni kasalj, a stiskanjem "play again" se ne moze dobro docarati i gubi se prirodnost... no dosta filozofije, svaka čast na temi Ida :D

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Na ovaj rad sam bila naletila kad sam čitala o različitim vrstama kašlja i neke od njih nikad nisam čula pa sam išla snimke tražiti na netu.
Vukota, brošura se čini jako zgodnom. Hvala!


snimke kaslja nisu bas najbolje s obzirom da je snimljena samo jedna faza kaslja a vrlo je bitna i pauza i ponovni kasalj, a stiskanjem "play again" se ne moze dobro docarati i gubi se prirodnost.

To stoji. Samo 2s kašlja ne mogu biti dovoljne da se donese pametni zaključak. Mislim da je poanta ovog rada bila da se procijeni koliko su medicinari jedinstveni u svom opisivanju kašlja i koliko se na te opise oslanjaju... Ali dobro si rekao, u situaciji pravog pacijenta ovo ti ne bi bilo dovoljno. Možda bi i statistike za pogađanje dijagnoze bile bolje da su snimke dulje.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Radim od 1992. i dan danas ne mogu izliječiti kašalj. Jako, jako je teško liječiti kašalj. Ponekad uspijem, no većinom ne.:unsure:

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu