phenyl

Infarkt miokarda

5 poruka u ovoj temi

Je li bolje ako osoba doživi infarkt zbog konstantnog stresa, ili ako sjedi cijeli dan pred televizorom i jede Peternu hranu, jer u prvom slučaju vaskulatura je povećana zbog ponavljanih ishemičnih stanja, pa je srce ipak malo spremnije, dok u se u slučaju lijenčina jednostavno samo u jednom trenutku "nepripremljeno" neka koronarna arterija začepi?

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Radi se o sličnoj stvari jer su oba procesa kronična, uzrokuju aterosklerozu i dovode do razvitka kolaterala koje donekle mogu nadomjestiti sužene/začepljene koronarke.

U teoriji bi od većeg ugruška više nastradao mladić s gajnc pristine koronarkama nego bebeli hipertenzivni nekrečući djedica jer je on imao vremena razviti kakvu-takvu rezervu.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Je li bolje ako osoba doživi infarkt zbog konstantnog stresa, ili ako sjedi cijeli dan pred televizorom i jede masnu hranu, jer u prvom slučaju vaskulatura je povećana zbog ponavljanih ishemičnih stanja, pa je srce ipak malo spremnije, dok u se u slučaju lijenčina jednostavno samo u jednom trenutku "nepripremljeno" neka koronarna arterija začepi?


Pa nije baš sad tako lako dobit infarkt ... ima miokard svoje mehanizme kompenzacije ...

nije ti dobro ni jedno ni drugo ... jer pazi, u oba slučaja će srce biti u kompenziranom stadiju, sve to ovisi o pojedincu (genetska predispozicija npr,) kako će to završit, koja žila će se začepit (veća, manja) ... itd ...

Ugl, ti ljudi će prije infarkta imat hipertenziju, hipertrofiju i dilataciju klijetke i tako to ...

za srednjoškolca je bitno znat da stres i masna hrana nisu dobri :D ostalo ćeš naučit na faxu, previše je potencijalnih scenarija :D

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Mislim da je važnije prepoznati infarkt miokarda u praksi. Često puta su simptomi IM vrlo neobični. Primjer. stariji muškarac, pušač, dugogodišnji liječeni hipertoničar, sa više uobičajenih dg za stariju populaciju, žali se na bol u želučanoj regiji, uz mučninu i povraćanje te grčeve u želucu. Doznajem da je umro od dijafragmalnog IM, 4. dan od pojave simptoma. Liječen IPP-om, controloc. Nije moj pacijent-nije meni umro. 

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu