lennywings

Vojna medicina

10 poruka u ovoj temi

Meni osobno zanimljivo pordučje, zbog silne dinamike koja je tu prisutna, za vrijeme ratnih kriza. Kako se vojni kolektiv razlikuje zbog životnog stila od opće populacije, najizraženija je razlika u infektološkim bolestima, te u traumatologiji/ratnoj kirurgiji. specijalizacije koje mogu raditi su jednake klasičnim liječnicima, s tim da je nema iz pedijatrije, ginekologije i sličnima.
područje je ipak razvijenije na zapadu, gdje se u vojsku, ali i u medicinu ulaže mnogo više nego kod nas. U nas je baza, KB Dubrava, bivša vojna bolnica, dok je beogradska VMA nama najbliža ustanova takvog tipa, a u čuo sam da je u bivšoj državi bila jedna od najboljih bolnica.

Ima li tko kakvih više informacija o tom? Bi li tko htio raditi takvo što? Ima li stipendista MORH-a?

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Znam da ima stipendija MORH-a, bilo je govora o tome ovdje, mislim da daju stipendiju od 4. godine nadalje.

Mislim da to vrijeme tek dolazi kod nas, vojne medicine - pa mi tek nekoliko godina imamo profesionalnu vojsku :) Ameri i Zapad imaju profi vojsku od WWII praktički.

Znam ljude koji su se u Domovinskom ratu bavili organizacijom medicinske službe u ratu i samom vojnom medicinom, mislim da se nitko time ne bavi više. Judaš je bio jedan od onih koji su se bavili organizacijom, i Kostović, ako me pamćenje dobro služi.

Osim njih, znam ljude koji nisu na faksu a time su se bavili, o tim imenima može na PP, samo ne znam koliko ti to pomaže. Možda da se javiš direktno MORH-u i upitaš kako to ide?

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

MORH daje stipendiju, mislim od 1, godine, nevezanu za program KADET, ali zahtijeva da se odradi dvostruko vrijeme stipendiranja ili da se novac vrati. Nakon šest godina faksa, mora se odslužiti vojni rok - proljetni/jesenski ili dva ljetna kampa, mislim u trajanju po 2 tj. nakon toga se vraća na normalnu liječničku obuku - stažiranje u trajanju od godinu dana, polaganje državnog i povratak u vojsku. slijedi časnička škola u trajanju 6 mj? nakon koje se dobije najniži časnički čin.
koliko sam upućen, maltene sve specijalizacije imaju, osim ginekologije, pedijatrije... što je razumljivo, a raditi se može isključivo za morh ili s pola radnog vremena u civilnoj bolnici. ono što je nezahvalno je, uvjetno rečeno, plaća, koja je rapoređena po činu s tim da postoji i dodatni bonus za liječnike.
koliko sam upućen, morh se u zadnje vrijeme počeo baviti uređivanjem medicine, zbog nedostatka mlađeg kadra i izlgeda da su tek sad shvatili kolika je važnost zdravstva u tako osjetljivim kolektivima, posebno po pitanju epidemiološko/infektološke medicine.
iako ima stvari koje nisu onakve kakve bi trebale biti, vjerujem da ni u civilnoj medicini nije stanje tako sjajno, ali siguran sam da uz postojanje naše narcisoidne psihopatologije, da nitko nije bolji od nas medicinara i da nam neće zapovijedati netko s "manje vrijednim" faksom, mnoge ljude to odbija ući u vojnu medicinu i onda poslije raditi tamo.
osobno sam upoznao ljude iz aviomedicine u dubravi i mogu reći da su manje/više zadovoljni svime kako tamo sve funkcionira, no osobno bih pokušao kombinirati rad i u morhu i u civilnoj medicini, iz razloga što bih ostao u toku i imao tu neku dinamiku posla, koja je mladom čovjeku potrebna.

ja sam zainteresiran za to, pa me zanimalo ima li uopće simpatizera poput mene, a malo sam više zainteresiran za infektologiju i biološka oružja, pa bi bilo lijepo da se nađe još tko takav :D

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

ja sam zainteresiran isto za to ... prvenstveno da odslužim vojni rok, a onda bih vidio što i kako dalje ...

naša vojska je u teškom rasulu, tako da dok se to ne posloži rađe bih u civilnu bolnicu ...

al volio bih jednog dana biti vojno lice :D

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Ja sam od malena željela biti vojni doktor, i bila sam 20 godina. Napustila sam vojsku nakon 20 godina-bez specijalizacije, bez stana, bez ikakvih privilegija, nakon godina i godina odricanja, i terena. NO vjerujem da su se u MORH-u stvari promijenile i da će biti bolje.Samo naprijed.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Kakvo je sad stanje u MORH-u? Jel se zna što o specijalizacijama? Kakvi su uvjeti rada? Što liječnik zapravo radi u vojarni i kakav je to posao? Jel se može dobiti posao na Zavodu za zrakoplovnu medicinu i ako si civil?

 

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Ono što ja znam da s u vojsku može ući nakon diplome odmah, odradi se taj jedan pripremni kamp 3 tj ,staž koji je čak i više plaćen i ubrzana časnička škola nakon koje se dobije čin poručnika i da doktori u vojsci imaju 100% dodatak na plaću ali ništa više o tome kako je tamo zapravo raditi i kakve su mogućnosti za napredovanje 

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Na ovo gore navedeno želim dodati da moraš proći onaj test fizičke spreme i liječnički pregled. Ne možeš imati ogromnu dioptriju ili nešto tako. Ako je liječnički ok za njihove uvjete, onda progledaju kroz prste za test fizičke spreme, ako im fali ljudi :D  I moraš imati manje od 27 godina.

Znam jednog dečka koji radi u vojsci, kaže da je uglavnom to sjedenje po bazama u ambulanti, a idu i na misije gdje zarade dosta, Afganistan i to, ali ne vide ništa van baze.

Znam i da dolaze na Sv.Duh na neko doškolovavanje, a i neki vojni liječnici (specijalisti) djelomično rade na Duhu.

Uredio Halifax

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Da, navodno se na sv.Duhu i staž odrađuje, vjv i sve ostalo.

Jel znaš možda jesu li ti vojni liječnici specijalisti ušli u vojsku kao specijalisti ili dobili specijalizaciju? :D

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

E to stvarno ne znam, ali mogu upitati ako na nekoga naletim. Iako mislim da je bio neki natječaj pred godinu dana u kojoj su se spominjale neke (specifične) specijalizacije.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu