matijevic2

Alkohol i antibiotici...

7 poruka u ovoj temi

Eto zanima me šta struka kaže po tom pitanju, jer čini mi se da svaki laik ima neku svoju teoriju, ja sam nešto davno kopao po tome i nisam našao neke kvalitetne studije...Dakle, piti ili ne piti, pitanje je sad! :D

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Ja isto tražih odgovor na to pitanje, jedini zaključak mi je bio da za urinarne infekcije možda ne bi bilo pametno uzimati uz alkohol, može biti da se brže isperu? Nekakve interakcije ne nađoh, tj. bar u knjigama iz farme nije ništa pisalo.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Ja se ne mogu sjetit točno šta sam gledao, ali uglavnom našao sam samo za par antibiotika informacije, mislim, kad uhvatim malo vremena prokopat ću opet, možda netko u međuvremenu nađe nešto korisno za sve...

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama
Only few classes of antibiotics should be avoided when drinking alcohol.

It is crucial to completely avoid drinking when taking the following antibiotics:
  • Metronidazole – the side-effects include flushing, breathlessness, headache, increased or irregular heart rate, low blood pressure, nausea and vomiting.
  • Tinidazole is chemically similar to metronidazole and may cause the same reaction
  • Furazolidone,
  • Griseofulvin,
  • Antimalarial Quinacrine


To je iz ovog članka, meni se čini da je stručno napisan.

http://www.steadyhealth.com/articles/Antibiotics___Alcohol__The_Truth_And_Myths_a144.html?show_all=1Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Koliko se sjećam, alkohol i neki antibiotici se metaboliziraju putem istih jetrenih enzima, znači postoje interakcije.
Našla sam negdje da je metronidazol inhibitor alkoholne dehidrogenaze.

Evo u ovom članku piše npr. eritromicin ubrzava pražnjenje želuca čime ubrzava i apsorpciju alkohola u crijevu, i spominju se te nuspojave osip, crvenilo itd. Ali zaključak je da vjerojatno umjerene količine alkohola nisu posebno štetne, osim u slučaju tog^^ eritromicina i još se spominje hepatotoksičnost izonijazida, koju alkohol dodatno potiče.

http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh23-1/40-54.pdfMislim da u Katzungu ima poglavlje o alkoholu *koje nisam čitala jer nije obavezno bilo* ali mogu baciti oko ak se sjetim. Htjela sam ionako, samo sam lijena :D

EDIT:
Eritromicin je inhibitor citokrom P450, koji je značajan kod onih koji se obilno oblokavaju alkoholom. Kod umjerene konzumacije alkohola gotovo sav etanol se može razgraditi alkoholnom dehidrogenazom, a CYP postaje značajan kod kroničnog unosa alkohola.
Rifampicin je induktor citokroma P450.
Kaže Katzung.

I loše, tj. vjerojatno krivo sam se izrazila na početku, ne moraju se nužno metabolizirati istim enzimima, nego su inhibitori/induktori enzima kojim se metabolizira jedno ili drugo.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Jednom sam procitao clanak na monitor.hr i bas je bilo vezano za konzumiranje alkohola i lijekova....stoji to da jedan od primarnih razloga jesu biohemijske interakcije na nivou stanice/metabolizma..medjutim ova praksa zabrane istovremenog uzivanja alkohola te koristenje medikamenata seze u vrijeme prije nego sto se moglo sanjati o postojanju cP450 i ostalih cudesa.

Pocela je ta praksa odmah nakon uvodjenja antibiotika kao lijekova za lijecenje :boff: bolesti,jer antibiotici su tad bili jako skupi i tesko dostupni...a svi manje-vise znamo sta se desi poslije pola litra zestice u prisustvu osobe suprotnog pola-apstinencija nije solucija....doduse na pocetku vam moze averziju stvarati sto joj fale cetiri zuba,ima grbu na ledjima i slicno...ali averzija se proporcionalno smanjuje porastom promila :B sto u konacnici ne daje zadovoljavajuce rezultate lijecenja.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Kažeš pacijentu da je dobro kod urinarne infekcije popiti malo piva jer je dobar diuretik, a on se napije. Kažeš pacijentu da je vino dobro uz ručak konzumirati zbog pozitivnog djelovanja na lipide, a on popije litru. Shvatila sam da uvijek moram navesti preciznu količinu koju smije popiti inače ode sve krivim putem.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu