Nightingale051

Infektologija

7 poruka u ovoj temi

Koliko je zapravo korisna knjiga iz infekata? Može li se proć kolegij bez nje, koristeći skripte ili ne? Jer mi se stvarno ne bacaju pare za taj predmet.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

U knjizi su opći dio, HIV i klinički sindromi odlično napisani, a preostali (3.) dio (pojedini uzročnici) je koma. Sindrome, HIV i opći dio sam napravio po knjizi, a ostalo po skriptama, predavanjima itd. Da li knjiga vrijedi te pare? pa sve u svemu - Da. Ako ju ipak ne želiš kupit, koristi skripte (ima ih mala miljarda) ali nastoj nabaviti što novije, ja sam imao neku gdje je Hep C bio svrstan pod Non-A, non-B (wtf??), a i Vrhovac ima jako korisno poglavlje o infektivnim bolestima.

Uredio EL__

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Tnx, knjigu sam na svu sreću uspjela nać u knjižnici. Loše mi je čim ju pogledam :lol: . Pitanje - u općem dijelu kod terapije treba li znat sve ono o pojedinim antibioticima ili...?

Uredio Nightingale051

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

^^
Ne, dovoljno je da znaš grupe i kako koja djeluje, neke važnije predstavnike (npr famozni ceftriakson od 3.gen cefalsp) te protiv kojih uzročnika imaju najbolji učinak (npr. aminoglikozidi prema G-, što je novija generacija cefalosporina to je ab učinak na G- jači, a na G+ slabiji, itd itd.) Dakle opće stvari, ima neko predavanje od Trošeljice, ja sam po tome učio. Dosta ti je, predznanje iz mikroba i farme pomogne. Puno.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Će nas tko malo updateat u ovoj temi? Kakvi su ti famozni infekti? Može li to prosječan student ovog fakulteta proć ili što? Jer svi o njima pričaju kao da je lakše popest se na Mt. Everest nego ih položit! 

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Ne znam kakvi su ispitivači u Rijeci, ali u Zagrebu je valjda najgluplja stvar koju možeš napraviti učiti sve iz knjige, čak i za najteže ispitivače, kažem iz vlastita iskustva, i to učenje svega iz knjige nikad prežaliti neću. Bar pola informacija u knjizi su totalno beskorisne, prvenstveno opisi bakterija i virusa, pola dijagnostike. Većina je učinila pametnu stvar i učili prvi dio sa sindromima iz knjige, a pojedinačne uzročnike po (najnovijoj) skripti i to je bilo dovoljno za ocjenu sigurno višu od 3 (kod teških ispitivača), kod većine i za 4-5. 

Učeći iz knjige te uzročnike uložiš previše energije, od beskorisnih informacija je kasnije na usmenom teško sastaviti logičnih 5 rečenica. Bolje reći 5 esencijalnih rečenica iz skripte na usmenom nego mumljati 50 koje si pročitao u knjizi. 

Ostajem pri mišljenju da je retencija znanja malo bolja s knjigom nego sa skriptom, odnosno, da sveukupno imaš bolji pogled na infektivne bolesti, ali to nitko na ovom faksu ne ocjenjuje.

P.S. Svakako preporučujem naštrebetati prvo uzročnike pa onda čitati sindrome.

Uredio Halifax

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Infektologija je na glasu ovdje kao najteži predmet na 4 godini ( mozda cak i na klinici). Meni je osobno derma bila teza al ajd, gledamo vecinu. Ovako... nastava se sastoji od predavanja, seminara, vježbi. Predavanja su top i na njih se dakako isplati ići.. Predavanja nisu dosadna i naporna, dapače konkretna su, jednostavna i up to date sa medicinom.. Pogotovo sa predavanjima koje vodi prof. Pavic. Seminari sami po sebi se svode na prikaz case-a i mi kolektivno moramo otkriti dijagnozu, diferencijalnu dijagnozu i terapiju.. Vježbe su na klinici, također su jako jako dobro organizirana samo je jedini problem manjak pacijenta, ali ne mora znaciti... Ovisi na koji trenutak naletite.Vjezbe pomno pratite jer glavnina ispita jeste nacin na koji cete pregledati pacijenta. Učenje za kolokvije i ispit... Knjiga je ogromna, detaljna, naporna.. Iz knjige preporucam prvi dio, odnosno opća infektologija, a specijalni dio su dosta skripte koje se mogu naci i ovdje na perpetumu. Kolokvija ima 2. po 35 bodova svaki. Koncipiranana su esejski. gdje imas 5 pitanja i pises o njima. Gradivo, odnosno pitanja su velika, ne traži sitne sitne stvari. Završni je individualan pristup... Pregled pacijenta i nakon toga usmeno ispitivanje.. također pita velike stvari i ruši na istima ako se neznaju... To bi bilo to..

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu