iveB

Iskustva s usmenog ispita Propedeutika - Kolokvij?

4 poruke u ovoj temi

Hej, stariji kolege,

kakav je ispit/kolokvij iz propedeutike?

Mi vježbe odrađujemo, tu i tamo nešto vidimo, čujemo, učimo, trudimo se savsentyti vještine uzimanja statusa...

Konkretno me zanima ima li ispitivača koji baš traže točnost i detalje, pogotovo pri auskultaciji srca/pluća ili recimo statusu abdomena...?

Naime, ispit nemamo kod svojih voditelja pa ako je netko opazio da se inzistira na nečem specifičnom, bila bih zahvalna kada bi to podijelio ovdje... :)

Hvala, pozz :giveme5:

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Nije mi poznato da je itko upilavao na tome. Jedini način na koji se možeš zeznuti jest da imaš izostanaka pa da moraš ići na pismeni.

Traže da uzmeš osnovnu anamnezu, po formularu, da ne zaboraviš recimo alergije i lijekove. Ako uzmeš tri anamneze tijekom nastave, bit ćeš ok. Većina zezne na alergijama, lijekovima i onom prokletom sokratu, ali naučiš kroz par puta. Te alergije i lijekovi valjda ljudima još nisu na pameti tada :D A sokrata možeš zaboraviti samo zato što pokušavaš pretpostaviti nešto :D

I da uzmeš osnovna očitanja iz statusa. Nitko te neće (valjda) pilati time jesi li tjeme pregledao, ali recimo limfne čvorove ne možeš zaboraviti. Minimum svakog sustava moraš imati očitanje, i to je to. Ekipa je padala i na vitalnim znakovima.

Za veleispitivanja ne čuh.

Meni je bio prof.Vrhovac. Pitao me za početak sistoličke šumove (koji je koji i gdje se šire), zatim me pitao razlikovanje pneumotoraksa i pleuralne efuzije na perkusiji i malo diskutirali tu perkusiju. Poslao me na pacijenta, dao mi 40 minuta da uzmem anamnezu i napravim fizikalni pregled. Po povratku me ispitao tu anamnezu i fizikalni (od fizikalnog je tražio što je bilo neobično od nalaza), zatim me opet odveo na pacijenta i pitao me da mu pokažem kako se palpira abdomen. Nakon toga me još pitao malo ascites, što je ascites, kako se razlikuje od ostalih slučajeva kad imaš napet trbuh i sl. Pitao me malo palpiranje perifernog pulsa, na kojim arterijama se to radi. I to je bilo to, sat i nešto ukupno.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Hvala :) pod Sokratom pretpostavljam misliš da ne zaključujemo na prečac...?

Koliko sam shvatila potrebno je spomenuti da smo određeni dio pogledali/pregledali = minimalni status...

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Ma ono za diferencijaciju boli, to je meni lakše kad velim SOCRATES, ko Englezi, za trenutnu bolest se ne smije izostaviti.

Site, mjesto, područje boli

Onset, kad je bol počela, je li bila nagla, je li periodična, je li se smanjivala ili pojačavala

Character, kakva je bol karakterom, je li probadajuća, tupa i sl.

Radiation, širi li se igdje i gdje,

Association, je li bol udružena s drugim simptomima,

Time course, je li se javlja bol u određenim vremenskim razdoboljima ili je konstantna, što

Exaberating/Relieving factors - što bol olakšava ili pogoršava,

Severity, obično pitaš na skali od 1 do 10 kako bi procijenili težinu boli.

Znaju pilati po tim opisnim terminima, ako nisi ovo ispitao, znaju rušiti, zato što se kliničarima valjda često događa da im muskularnu bol pošalju pod infarkt jer ne znaju uzeti ove podatke. Ne znam. Meni je sokrat bio koristan, a tebi eto, ja ga uvijek zapišem da nešto ne zaboravim slučajno, čak i kad mi se čini da nije potrebno. Znam da ima i u našoj propedeutici, ali nema akronima koji ti olakša posao.

I da, minimalna očitanja - nadaš se da nećeš dobiti nekoga sa šumom ako dobro ne razlikuješ to, a iskreno, i da ne razlikuješ ne mogu ti zamjeriti i ne vjerujem da ćeš zbog toga okinuti propedeutiku. Kažem ako ne čuješ - ne znači da ne moraš znati kako nastaje pojedini šum i kako zvuči. To me podsjeti da moram uploadati te šumove. Bum bum.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu