Urednik

VODIÈ Patofiziologija

5 poruka u ovoj temi

Potrebne knjige:

  • Patofiziologija udžbenik (sram me napisati koliko košta),
  • Patofiziologija zadaci za problemske seminare (350 kn, moguće krajem godine manje, do 40% bude sniženje),
  • radna bilježnica (40 kn).

Predavanja


Prva asocijacija na tim predavanjima je - dosadno. Nitko ne pročita gradivo za njih unaprijed, iako zaista mogu biti korisna, samo ih je teško pratiti i eventualno odaberete raditi nešto drugo ili se ne pojaviti. Nekad prozivaju, ali rijetko.
 

Seminari


Na svakom seminaru u pravilu radite dva algoritma. Voditelj dođe i podijeli algoritme, odabere tko će ih uraditi na ploči (ili onaj tko se javi, samo Kovač nekad prisilno da random osobi da radi bez javljanja), i onda nestane na 40-ak minuta. Algoritmi se ponekad mrvicu razlikuju od onih u knjizi, možda u jednom koraku, pitanja su ista. Neki voditelji će se potruditi na ploči vam ukazati na moguće strelice i prodiskutirati ih, neki će paziti da ste stavili samo glavne, i odatle odskok od onoga što stave da se može povući na ispitu. 
 
Za izlazak pred ploču u pravilu dobivate bonus. Bonus možete dobiti i ako ste aktivni na seminaru, ukažete na strelicu koju je ekipa na ploči propustila ili kažete nešto pametno. 
 
Za 23 bonusa možete dobiti ocjenu više na usmenom, s napomenom da je u ovoj sezoni Kovač dodijelio po 3 bonusa za položen PF1 i PF2. Bonus za aktivnost možete dobiti i na vježbama, iako nema velikih algoritama tamo. Za peticu “s bonusom” na usmenom se ne dobiva “potvrda o izvrsnosti” - kompletno beskorisna potvrda o izvrsnosti iz patofize stvorena za egomanijake.
 
Algoritmi su super način za učenje, zaista jesu, znam da se čini da su beskorisni i dosadni, ali pomaže vam integrirati gradivo koje ste naučili, i iz fiziologije i iz patologije. Ako bar te algoritme odradite korektno, život na klinici će vam biti lakši. Ne isključujem da će vam i čitanje cijele knjige olakšati život na klinici, i znam da bismo svi htjeli kada bismo mogli, ali na trećoj godini vremena za to jednostavno nema. 
 

Vježbe


Vježbe obično imate svaki drugi tjedan. Postoje dva tipa: kliničke (za koje će vam trebati kuta) i obične. Trebate radnu bilježnicu - kupujete je za 40-ak kuna od gospođe na trećem katu u bijeloj zgradi na Rebru (tamo na istom katu gdje su mikrobi, samo drugi hodnik), u uredu pored PF Labosa. Na radnoj bilježnici je pečat, svaka ima redni broj i ne možete proći tako da je uzmete od nekoga drugoga, jednostavno je morate kupiti. Popunjena radna bilježnica uvjet je za potpis iz patofiziologije. Popunjavajte je na vrijeme, pošto su prije predavanja indeksa drugi ispiti i nećete imati vremena popunjavati/prepisivati rješenja prije predaje indeksa za potpis. Osim ako nemate mlađeg brata ili sestru kojima ćete uvaliti 50 kn da prepisuju to prije ispita. Radnu bilježnicu nosite sa sobom na usmeni ispit, neki je gledaju na usmenom ispitu i zadnje pitanje na usmenom ispitu bi trebalo biti iz radne bilježnice. 
 
Skeniranu popunjenu radnu bilježnicu možete pogledati ovdje. Ne garantiramo za točnost rješenja, no to u konačnici nije ni bitno, nobody cares.
 

Veliki kolokviji


Dva su velika kolokvija - jedan bude krajem siječnja, drugi krajem svibnja. Podjednak je broj algoritama na svakom kolokviju. Kolokviji su po principu “što Kovaču padne na pamet,” ne možete se osloniti na ono da su neki algoritmi češći, a neki se pojavljuju rjeđe. Na prvom kolokviju su blaži nego na drugom. U prvom čak i maknu par koraka iz algoritama (bude ih po 17-18 u odnosu na normalnih 25-27), pitanja manje mijenjaju nego na drugom kolokviju. Drugi kolokvij baš ekipa najebe jer očekuju uvjete kao na PF1. 
 

Riješeni algoritmi:


 
Postoje razne teorije kako se boduju algoritmi na kolokvijima. Vjerojatno je da algoritam nosi 50% bodova, ostatak pitanja 50%. Eh sad, vele da za jednu točnu strelicu dodjeljuju 1.7 bodova, za jednu pogrešno povučenu oduzimaju jedan bod. Kako to balansiraju na ispitu, kad u jednom algoritmu ima 50 strelica a u drugom 30, samo Kovač zna. Zblesira vas kad vam piše na testu algoritmu da možete povući 50 strelica, a u rješenjima koje ste imali sa seminara/s Perpetuuma je bilo “samo” 30. Još nije poznato je li razumno povući sve te strelice, stave li to da vas zbune ili što… Vjerojatno nikada nećemo znati sve strelice - to bi bio možda neki kontrolni mehanizam da se kolokvij ne može proći samo s algoritmom.
 
Tip I pitanja (ona obična abcde) nemaju negativne bodove, i na prvom kolokviju ih manje mijenjaju u odnosu na priručnik nego na drugom kolokviju. Manje ih izmiješaju, manje mijenjaju odgovore. Odgovore mijenjaju uglavnom u jednoj riječi/broju, i tako vas navlače da pogriješite jer pomislite “aha, ovo je bio točan odgovor u priručniku”, djeluje vam poznato. Tip III pitanja isto promijene u jednoj riječi koja mijenja smisao. 
 
Pitanja 4 i 5 ne mijenjaju, ili bar nisu do sada, bogapitaj na koju će se nogu Kovač sutra ustati.
 
Nema dvojbe da subjektivna procjena onoga koji ispravlja vaš test ima veliku ulogu u konačnoj ocjeni.
 
Za prolazak je 2013/2014 bilo potrebno 53%.
 
I PF1 i PF2 je potrebno položiti za izlazak na ispit. Ako slučajno padnete jedan od njih, onda morate polagati oba u redovnom roku (što znači da vam daju i algoritam s PF1 i algoritam s PF2, odnosno, radite dupli posao za redovni rok ako jedan kolokvij padnete).
 

Usmeni ispit


Kruže svakakve priče o usmenom ispitu, kao i svugdje. Ispitivač svatko na svoju ruku, ali u principu, skripta je dovoljna za polaganje usmenog ispita. Kartica na usmenom ispitu izvlačite pet. Zaista sve ovisi o sreći, možete dobiti neka pitanja koja se poklapaju s patologijom i onda dobiti 5, a možete izvući gluposti poput poremećaja pulsa ili metabolizma miokarda u ishemiji ili poremećaje začeća i najebati.
 

 

Kako učiti


Ležerno. Svako raspoloživo vrijeme za učenje bez imalo brige prepustite učenju patologije. Što točnija rješenja učestalih algoritama izvježbajte dva-tri dana pred svaki PF i to je to što se pismenog tiče. Što se tiče usmenog, postoji ogromna knjiga imena Patofiziologija, autori Gamulin, Marušić, Kovač i sur., u kojoj nisu sva poglavlja obavezno gradivo, dosta je opširna, no nije loše u njoj potražiti odgovore na neka pričam-ti-priču pitanja iz prve skupine. Alternativa su skripte:
  • stomatološka (~80 str.),
  • Lamotova (~100 stranica, nosi ime po Lovri Lamotu, autoru), te
  • splitska (autor netko sa splitskog MEF-a, ~200 str.) – lani odabir većine te moja preporuka.

Ono što je malo lošije u skriptama, odrađeno je bolje u skriptiranim odabranim poglavljima.
 
Koliko nas je točno lani učilo više po skripti, a manje po knjizi, stvarno ne bih znao, ali većinom je to bilo dovoljno za bilo koju prolaznu ocjenu. Patofiziologija nije predmet gdje treba učiti puno novoga; naravno da morate znati neke podjele, definicije, raspone referentnih vrijednosti, ali držim da je na usmenom bitnije pokazati razumijevanje nego količinu naučenog. Znanje stečeno učenjem patologije iskoristite tu. Tako da vremenski zapravo ne trebate puno učiti za usmeni, recimo, sigurno 40ak studenata je prošle godine nakon prvog predroka patologije položilo patofizu na drugom predroku (prvi poredrok patofize je bio dva dana prije prvog predroka P2), bez da su se patofizom ozbiljnije ili ikako bavili prije nego što su dali patologiju.
 

Izostanci


Moraju se kolokvirati, svi. Ponekad toleriraju izostanke kao "jedan seminar + jedna vježba", ali u to se ne možete pouzdati. Prodiskutirajte to s tajnicom, zove se gospođa Lidija i nalazi se na Rebru, niz stepenice ispod Botterija, prekoputa knjižnice:
Lidija Kožinec 2321-672 lkozinec@mef.hr
referent za predmete Patofiziologija, Neurologija, Neurokirurgija, Psihijatrija, Onkologija, Nuklearna medicina 

 
Ako mislite da nešto treba dodati u vodič, molimo napišite u temi :)
Sretno!

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Par netocnih stvari:
1. Na pismenom se ne pisu 2 algoritma već jedan, ali je naravno stvar u tome da postoji puno vise mogucih algoritama nego na kolokvijima. Iako, strangely enough, prosle godine su se na pismenim rokovima uglavnom rotirali algoritmi koji su bili il na pf1 il na pf2. Naravno ko je mogo znat :D
2. U broj opravdanih izostanaka se ipak mozete pouzdati i on iznosi: 2 predavanja + 2vjezbe/2seminara/seminar+vjezba. Savjet: nemojte izostajat s kovacevih predavanja jer on jedini proziva, dok ostali salju papir. Eventualne izostanke najbezbolnije je kolokvirat kod bilica, kod sedlica ni slučajno.


Bonus savjet: ne trudite se listat knjigu, skripta je sasvim dovoljna za sve osim kovaca. A ako bas nemate srece i dodjete kod kovaca i ne prodjete.. trk do lidije da onemogucite kovacu novo zajebavanje s vama, da vas ne uzme opet na usmeni sto zna radit.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Algoritmi ove godine

PF1
Pupavka
Hipovolemijski šok
Infuzija glukoze

Serumska bolest
Ventrikularni septalni defekt
CO

PF2
Insuficijencija nadbubrežne žlijezde
Kronično zatajenje bubrega 
Hipergamaglobulinemija IgM

Toplinski udar
Pothlađivanje
Starenje

17.6. 
Serumska bolest i ne znam koji je drugi

30.6.
Serumska bolest
CO

14.7.

Insuficijencija nadbubrežne žlijezde

Kronično zatajenje bubrega 

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

ekipa jel se ponove i u devetom ti koji se vrte algoritmi ili stave nešto deseto?? nestigenm sve,još je i farma tu,pa se nadam da je to neko nepisano pravilo

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Zdravo interesuje me ako netko zna, ima li kakve razlike između patifiziologije Gamulin 4. izdanje i najnovijeg?

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu