7 poruka u ovoj temi

Udžbenici:

 • Patologija - Damjanov, svejedno je je li crvena (novija) ili plava, identične su. Cijena paprena.
 • Priručnik za pripremu ispita, isto Damjanov. Za P1 pomaže jako puno, za P2 malo manje, ipak, pametnije bi vam bilo da ga nabavite.

Patologija slovi kao najteži predmet treće godine i možda na cijelom faksu uopće. Vele: „Kada daš patologiju, dao si treću godinu.“ Možda je pretjerano, ali ogroman posao ste napravili ako ju date već na predroku.
 
Nastava se održava na Šalati, u sivoj zgradi smještenoj uz HIIM. Izuzetak su patološke (obdukcijske) vježbe koje imati četiri puta za vrijeme cijelog predmeta – jednom pred P1 i tri puta pred P2. Prije nego budu trebale biti održane ćete već nekako saznati da je u tajništvu bilježnica u koju se trebate zapisati pod određenu lokaciju. Broj mjesta je ograničen, stoga se zabilježite na vrijeme. Te vježbe su ujedno i jedina prilika da zapravo vidite svježa trupla, koja razrezana odgovaraju crtežima u anatomskim atlasima. I to samo ako se nađete na pravoj lokaciji. Negdje su patohistološki preparati vrhunac onoga što ćete vidjeti.
 
Predmet slušate usporedno s patofiziologijom. Patologiju imate utorkom, odnosno petkom, ovisno o prezimenu/grupi. 
 
 

Predavanja


U 2013/2014 ponedjeljak je bio rezerviran za 45-minutno predavanje. S obzirom na to da je patologija umjetnost ponavljanja, ne bi bilo loše ići na predavanja. Ako ne sva, onda bar ona bolja. Ovako nekako me sjećanje služi za predavače:
 • Seiwerth - vidite ga na uvodnom predavanju, i to je otprilike to.
 • Kos - odlična predavanja, iako često “proširena” u odnosu na udžbenik, nije ih loše uopće čuti. Njena ne želite propustiti.
 • Krušlin - frflja sebi u bradu, ne želi koristiti mikrofon, iako je jedan od rijetkih koji mikrofon trebaju. Nekad proziva na predavanjima ako vas se više potpiše na papir. Cijelu generaciju. Odaje dojam da ga boli džon i za vas i za predavanje.
 • Ćorić - predavanja po knjizi, ni više ni manje. Nije loše za ponavljanje.
 • Žarković - čak bolja od Kos. Tko propusti njena predavanja peder. 
 • Babić - solidna predavanja s naglašavanjem bitnih stvari. 

Seminari i vježbe


Seminari - najvažniji dio patologije. Kvaliteta donekle ovisi o tome tko Vam vodi grupu. U nekima se odrađuje kvalitetnije, u nekima manje kvalitetno, ali na kraju svi dođu na isto, jer svi moraju jednako štrebetati. 
 
Za seminare se unaprijed morate dobro spremiti - em na njima ispituju, em prije seminara pišete mini-kolokvij od 10 laganih pitanja, na koja odgovor ipak nećete znati ako niste bar pročitali. 8 od 10 je prolaz na mini-kolokviju, inače vam slijedi usmeno kolokviranje.
 
Na vježbama, koje slijede odmah iza seminara, gledate preparate koje ćete dobiti i na ispitu. 3-4 preparata po vježbama. Dok se održavaju te vježbe, snagu da ne presahnete u potpunosti može vam pružiti možda misao da vam je to zadnje ispitno mikroskopiranje u životu.
 

 
Uskoro će biti dostupan i atlas, ako ne želite davati dodatnih 200-tinjak kuna za isprintani atlas. Ne rastu pare na drvetu, halo.
 

Ispit


Pismeni i usmeni. Između mikroskopiranje. 
 
Pismeni ispit je podijeljen u dva dijela P1 i P2. Za prolaz trebate točno odgovoriti na 81 od 120 pitanja. Ali to zna biti varijabilno. Detalji na kraju teksta. 
 
Nakon svakog P-a slijedi mikroskopiranje, a nakon P2 i mikroskopiranja, usmeni. Na mikroskopiranju dobijete 4 patohistološka preparata koje morate prepoznati i opisati. Opis dostupan u download sekciji. Pilanja poput onog na histi ovdje nema. Ako padnete na mikroskopiranju, polažete ga ponovo. Za prolaz morate prepoznati 3 od 4 preparata.
 
Mikroskopiranje vam može podignuti ocjenu iz pismenog ispita ako ste “u gornjem dijelu prema boljoj ocjeni”, imaju sustav bodovanja. Npr. ocjena 4 iz pismenog je 101-110 bodova, ako ste iznad 105 mikroskopiranje vam može ukupnu ocjenu podignuti na 5. I onda Vam na kartici od usmenog ispita piše ukupna ocjena iz P1 i P2, obje se množe s 3, a ocjena iz usmenog se još množi s 4, to se dijeli s 10 i dobijete svoju ukupnu ocjenu. 
 
P1 obuhvaća gradivo opće patologije, te patologiju krvnih i limfnih žila i srca, dok P2 obuhvaća sve ostalo. P1 se može dodati nastavak -zdarija, jer upravo to i jest. Provjerene informacije kazuju da ga na predroku padne 10 do najviše 20% onih koji izađu na njega. 
 
P2 je teži. Gradivo je posve novo i ima ga više. Koncipiran je tako da se proći može ako ste gradivo koliko-toliko usvojili, ali za peticu ćete pišati krv. Odnosno, za bar 20-ak pitanja se upitate “jesu li oni normalni.” Dakle, za tih 20 će vam iskopati nekakav Leser-Trelatov znak (koji su i sami u udžbeniku pogrešno napisali) ili Legg-Kalve-Petersonovu bolest, ali ostalih 100-tinjak je OK. Pobrinu se zato da za prolaz imaju dovoljno “laganijih” pitanja. Karakteristične za P2 su i tzv. križaljke - obično se pojavljuju iz kože, kosti ili mozga, tj. pet pojmova koje morate povezati s drugih 5 pojmova, i to nosi 5 bodova, ali ako jedno mašite automatski ste mašili dva. Na P2 obično stave i oko 5 pitanja iz obdukcijskih vježbi, ne morate kupovati za to onu knjižicu o obdukcijama, sasvim dovoljno toga piše u Idinoj skripti iz obdukcija.
 

 
Nakon položenog P2 i mikroskopiranja slijedi usmeni. Mi smo se nakon prvog poredroka za P2 morali otići zapisati u nekakvu bilježnicu u tajništvu ako smo htjeli odraditi usmeni. Obavijest je na vrijeme bila izvješena. Usmeni je na lanjskom prvom predroku bio posve bezbolan, zapravo najlakši dio polaganja patologije. Ni o jednom ispitivaču se nisu čule loše riječi. Dodatni razlog da patologiju date najranijom prilikom. Na ostalim rokovima dakako zna biti drugačije, ali to ćete već u hodu saznati. U svakom slučaju, iskustva s ispitivačima možete pročitati i podijeliti na tom linku.
 

 

Kako učiti


Patologiju učite puno i redovito, tako da je se riješite što prije. U potpunosti je stavite ispred patofize. Iako se život izvan faksa i užitci koje pruža nikada i nikako ne smiju posve zanemariti, ovdje ipak kada god situacija to pruža dajte prednost učenju. 
 
 

Izostanci


Izostanci sa seminara i vježbi se moraju kolokvirati, predavanja ne znam da je itko kolokvirao. Za kolokvij od tajnice trebate uputnicu. 
 
Tajnica iz patologije je popularna Bernardica, najdraža tajnica na fakultetu. Ona s farmakologije vam dođe kao šamar poslije nje (i općenito, ali to je druga priča). Stavlja obavijesti na vrijeme, uvijek će vam odgovoriti na pitanje, nikad vas neće poslati vani bez odgovora i jako je ljubazna. Tako je lijepo vidjeti nekoga da dobro radi svoj posao, da zaslužuje bar ovih par redova na forumu. 
 
Tajnica se nalazi u zgradi patologije, na prvom katu, hodnik desno. Dok ste tamo, nemojte propustiti zapaliti cigaretu s lijepim pogledom na Zagreb, s gornje terase, pored biblioteke.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Stvarno nema? Mislim, i prije je to bilo varijabilno, od grupe do grupe, neki su voditelji davali, neki ne. Šteta ako nema, baš je to tjeralo ljude da rade.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Imamo li na perpetuumu atlas? ne mogu ga pronaci... (izgleda slicno ko histoloski)

Hvala!

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Imamo li na perpetuumu atlas? ne mogu ga pronaci... (izgleda slicno ko histoloski)

Hvala!

​Nope, ja ga nemam, a nitko mi ga neće posuditi da odnesem da se skenira :(

Nešto je skup bio, ne isplati se pucati pare u to. Ma treba od toga napraviti aplikaciju za tablet/mobitel, atlasi na medicini nemaju smisla više. I bilo bi jeftinije nego printanje na masni papir.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

atlas za P1 ima za skinuti na kompjuterima na faksu recenzirana verzija. za P2 cete morati cekat da je recenziraju ili cete morati pitati decke koji su pisali atlas :)

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

atlas za P1 ima za skinuti na kompjuterima na faksu recenzirana verzija. za P2 cete morati cekat da je recenziraju ili cete morati pitati decke koji su pisali atlas :)

​Ako se to odnosi na mene, ne, naravno da neću trčati po faksu i tražiti gdje to ima niti ću moliti autore da to stave. Sve što ja imam sebi dostupno podijelim s vama, više ne brojim ni gigabajte plaćene iz mog džepa da to skinete ni broj podijeljenih dokumenata. Ako ljudi koji su to radili ili oni koji to imaju po svojim kompjuterima ne osjećaju da se to treba ovdje podijeliti, meni ok. Niti gubim niti dobivam. Samo se povremeno upitam radi koga i radi čega sve ovo. Za mene ne.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

 • Recently Browsing   0 korisnika

  Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu