Urednik

VODIÈ Medicinska fizika i biofizika

4 poruke u ovoj temi

Iza gadnog izgleda krije se zapravo – gadan predmet. Stoga neka vas izgled ne zavara. Sva bitna događanja vezana uz ovaj predmet odvijaju se u glavnoj zgradi Fakulteta. Predmet čine predavanja, seminari i vježbe. Predavanja nisu obvezna, dok na seminarima i vježbama dakako prozivaju. Od predavanja i ne ćete imatu neku korist, tako da je bolje prespavati ih ili jednostavno zaobići. Seminari nisu nešto posebno, za njih kao trebate naučiti određeno gradivo, ali ništa strašno i da ga uopće ne pročitate.

Vježbi se čuvajte. Iz jednostavnog razloga što se dobar dio prešuti jer ekipa na Katedri smatra da se to nešto samo po sebi podrazumijeva. Obavezno nabavite milimetarski papir - možete ga kupiti u skriptarnici - i svaki graf crtajte na njemu. Sve potrebne tablice i formule prepišite u bilježnicu namijenjenu samo tome. U protivnom vam neće priznati vježbu. Iz nekog razloga se u praktikum ne smije ništa pisati. Još jedna stvar vezana uz kalorimetar. Nigdje, ali baš nigdje ne stoji da morate uključiti mješalicu. I onda kada dođete do samog kraja vježbe vam netko od fizičara kaže kako je to kompromitirana voda i da sve morate ispočetka. S uključenom mješalicom. Voila!

Za mazohiste, >ovdje možete pronaći video snimke svih vježbi, spremne za download.

Kako učiti?


Teško da itko zna najbolji odgovor na ovo pitanje. Predmet je gadan iz tog razloga što nije riječ o fizici kakva se obično radi u srednjoj školi, gdje je naglasak ako ne većinom na zadatcima, podjednako na zadatcima i teoriji. Ovdje je bitna samo teorija. Koju ćete većinom učiti ispočetka. I tako 160 stranica sa proredom. Formule, kojih ima poprilično, morate naučiti, dokazati ih treba znati ako hoćete ocjenu odličan – ali nemojte ovo vezano uz dokazivanje smatrati pravilom. Vježbe svakako dobro proučite večer prije jer ćete uštedjeti i vrijeme, i živce.

Ispit


Pismeni, praktični i usmeni. Pismeni se u vrijeme pisanja ovog vodiča mogao odraditi preko kolokvija.

Praktični dio ispita obuhvaća jednu vježbu. Dođete u praktikum, izvučete karticu na kojoj je broj stola za kojim se nalazi potreban pribor za određenu vježbu i odradite ju. Kao i na vježbama za vrijeme trajanja turnusa. S tim da ovdje nema praktikuma. Sve formule, varijable koje se trebaju dobiti i tablice morate sami znati. Ukratko, dobar dio toga morate doslovce naštrebati. Prednost je što ako date pismeni i usmeni, a padnete praktični, morate ponovo odraditi samo praktični. Prijavite ispit na studomatu, dođete na praktični i kada ga prođete, upišu vam ocjenu.

Usmeni dio ispita je najzeznutiji. Koliko zbog gradiva, toliko i zbog ispitivača. Izvlačite četiri kartice s pitanjima. Onda pišete koncept. Pitanja su istovjetna onima koja se nalaze na web stranicama katedre. Neka vas ne brine ako ne uspijete na sva naći odgovore unutar skripte, na nekoliko njih skripta ne nudi potpune odgovore.

Literatura


Autorizirana predavanja medicinskog fakulteta i praktikum za vježbe. Postoje glasine da izlazi udžbenik, za što nas bole proksimalne falange.

Skripta iz fizike i biofizike za medicinare - official skripta, downloadajte, printajte, prosljeđujte...

Korisne stvari / download


Primjeri pitanja s pismenog ispita. To je sve što imamo, ne skupljamo materijale za ovaj predmet, imamo pametnijeg posla - i tako morate naučiti skriptu na pamet.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Ovisi... mislim da ne ruše na komisiji ako ti je zadnji ispit s prve godine. Ako nije, mogu se narogušiti. Koliko taj predmet vrijedi ETCS bodova? Ne znam točno, nekoliko možda, iskreno ne bi trebao vrijediti niti jedan bod. Valjda možeš naučiti par rečenica iz te skripte napamet i izbiflati ih tamo da im ne daš razloga da te ruše, ako ti je zadnji predmet i ako te ruše, onda njih treba iza kakve ćoše dočekati, pošto ti taj predmet ne znači apsolutno ništa za medicinu. Izgubiti godinu radi fizike ne bi trebao nitko, ali stvarno. Ljuti me i pomisao na takvo što.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu