Baki

Histologija i embriologija - slike za praktični, primjeri pitanja

10 poruka u ovoj temi

2. PARCIJALNI ISPIT

Na ovim slikama imate neka pitanja od prijašnjih godina. Nije ih loše proć pošto se ponavljaju.

 

mQCsjn.jpg
hrWhmT.jpg
2HY06R.jpg
cUbsg7.jpg
XK7UJB.jpg
51ExLg.jpg
TKamhr.jpg
bEjsYy.jpg

Iste one slike koje gledate na "VMS image collection" na stranici faksa, imate u ovim prezentacijama, ali neoznačene.

 

Preporuča se da nakon što ste prošli označene slike, prođete ove i testirate koliko znate tako da pokažete (sami sebi) sve strukture koje su inače označene. Ako to znate, za vas nema straha.

Ispod su slike posteljice koja se također pojavljuje u ispitu!

posteljica i pupkovina slike.pdf

Uredio Elessar
dodatni materijal :)

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

@purplerain_ Koje su slike tu bile? Ima još problema s ovim attachmentima koji su ostali od apgrejda, patch koji pišem trebao bi to popraviti, samo mi je lijeno sada popravljati dio po dio, čekam da sve dovršim pa da četiri pet ovih šugavih grešaka popravim odjednom, jer treba restartirati server poslije toga. A to znači da moram jednu noć to napraviti, kad nitko ne downloada i surfa. Još bar tjedan dana će mi trebati.

Ako znaš otprilike koje su to slike bile, mogu ih ručno popraviti, ako ne, čekati do sljedećeg tjedna, sorry.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Sada ne treba, kolegica s godine je poslala. :D
Bile su slike s mikroskopiranja za praktični, ali neoznačene. 
Imam ja materijala za postavit na forum, ali sam prelijena da bi to malo po malo stavljala već čekam da se to nakupi :lol2: :lol2: :lol2:  

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Stavim ti moderatorske ovlasti, pa možeš prčkati i sama po ovome, ja i tako ne mogu upratiti Splitske fajlove.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Samo jedna napomena za praktični. Obavezno napišite IME ORGANA kojem preparat pripada. Dakle ako dobijete sliku npr. limbusa ili šarenice ili rožnice (tako su navedeni nazivi tih slika na VMS atlasu) i napišete samo da se radi o limbusu, šarenici ili rožnici, a uz to ne napišete da se radi o oku (koliko god to logično bilo) gubite sve bodove za to pitanje, tj. 2 boda, a ako je uz to bilo i teoretsko pitanje izgubit ćete još i ta dva boda (bez obzira jeste li na njega odgovorili točno ili pogrešno).

Eto samo malo pripazite i bit će sve 5 ;)

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama
  1. h2 -obavezno proci pitanja koja se mogu kopirat u kopirnici na blatinama ,sto su to glomusi,sto omeđuje tjelesne suljine - somiti,nefromi , visceralna i parijentalni mezoderm, koja je vrsta epitela mokracovog , vene recte (tocno hrani srz , peritubularne arterije ponudeno , kod stitne zlijezde gdje se izlucuje visak hormona -izvanstanicni koloid , a hyoidea sto je tocno- od njenog proximalnog dijela nastaje arterija centralis retina bilo je ponudeno i od njenog distalnog , za Ig A nalazi se u sekertu sline bilo je ponudeno pentamer , ne otporan za enime , clanine stanice se nalaze u : alveolama ,grkljanu,respiracijskom epitelu i bronhiolama , balt -cestice vece od 10 nm ostaju u nosu , hipospadija - na dorzalnoj strani penisa , nastaje ne strasivanjem uretralnih nabora, sto odjeljuje atrije -conus ,bulbus ,foramen ovale, foramen ovale persitens, septum primum, auricule nastaju od prmitivnog atrija , prve zile koje se pojave u embriju(dorzalna arteija je ja mislim tocno , a ponudeno jos ventralna arterija , arterije zdrijelnih lukova ) , od pimitivnog crijeva  ne nastaje -Atlantois,uho embriologija dosta pitanja
  2.  

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

vasa vasorum hrani - vanjski dio zile (bilo je ponudeno tunicu mediju....) ,eritrociti- binkonkavni disk , imaju puno bjelancevina u citoplazmi , vecinski dio bjlenacevina u membreni,trombociti - nastaju odvajanjem dijela citoplazme megakariocita,timus -obavezno naucit sekundara mjesta sazrijevanja , ebnerove zlijezde- serozne koje se ulijevaju u dno jarka (bilo je ponudeno mjesanje mukozne ...),koje stanice imaju cetkastu prevlaku -apsorpcijske stanice, kod pilorusa - zlijezdane jamice su duboke , a zavijeni kanalici kratki , ovo isto kod kardije zeluca je suprotno, lizosim izlucuju serozni polumjeseci, kupfferove stanice za njih NIJE TOCNO-razgradnja starih eritrocita ,makrofazi su , nastale se u sinusoidma ,dio su obrambenog sustava ,endotelne su stanice,gdje se luce hipotalamicki hormoni -hipotalamo-hipofizni krvotok i bilo je ponuden ka pars ditsalis pars inermedia ,pars distalis -graden od nemijeliziranih akosona sekeretnih neurona supraopticke i paraventrikularne jezgre hipotalamusa ,hormoni stitne zijezde sto su po vrstii bjelnacevine steroidi jodirani glikoproteini , primarna spermaocoita nastaje cime mejozom,spermiogenezom,rastom spermatogonije?sto se dogada u fazi dozrijevanja -suvisna se citoplazma odbacuje te je fagocitiraju sertolijeve , koje hormone lci zuto tijelo , funkcija epitela jajovoda -kapaciracija spermija , od ceka je gradena bomwanva membrana-nepravilno ukrizenih kolagenskih i osnovne tvari,bila je uloga mreznice -esterifikacija vitamina a , fagocitiranje fotoreceptora ,izbjeljivanje (dosta cudno ponudeni odgovori) , mullerove  stanice i fotoreceptore dijeli vanjska franicna membrana

 

H2 -09.05.2018

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu