~Sentinel~

Iskustva s usmenog ispita Farmakologija

1 poruka u ovoj temi

Primijetih danas da nema ništa o usmenom ispitu iz farmakologije :(

Pa evo čega se sjećam:

prof.Blagaić :yes: - jako ugodna. Pokuša sve opustiti. Pitanja su išla nekako ovako:

  • probavni sustav - lijekovi protiv želučane kiseline (magnezijevi i aluminijevi hidroksidi) s nuspojavama (bitno naglasiti da su magnezijevi opasni pri zatajenju bubrega, proljev s magnezijem, opstipacija s aluminijem - ako ne možete zapamtiti koji je koji, sjetite se da prodaju onaj Donat Mg za opstipaciju :D), protektivi želučane sluznice, s naglaskom na kelate bizmuta (uzrokuju crnu stolicu koja je diferencijalnodijagnostički bitna pri krvarenju gornjeg probavnog sustava), antiemetici (ondasetron) pri kemoterapiji. Inhibitori protonske pumpe i njihove gotovo nepostojeće nuspojave.
  • astma - beta agonisti s nuspojavama, kortikosteroidi, antagonisti leukotriena (s ciljanom dobnom skupinom - djeca kod kojih aspirin izaziva astmu). Vezano uz to, indikacije kortikosteroida druge (sazrijevanje fetalnih pluća npr.), učinci kortikosteroida (neutrofilija, zašto?). Metilksantini, s naglaskom na proaritmogene nuspojave i centralne nuspojave, usku terapijsku širinu.
  • NSAID - aspirin + paracetamol - mehanizam, nuspojave, ciljane skupine - mehanizam kojim paracetamol oštećuje jetru, hoće li više oštećivati jetru čiji su enzimi inducirani nečim drugim. Za aspirin je bio bitan salicilizam.
  • CNS - antidepresivi, nuspojave (naglasak na suicidalnost).
  • kemoterapeutici - kloramfenikol, mehanizam gray baby sindroma. Cefalosporini. Aminoglikozidi.

Ne mogu se dalje sjetiti :D Anyway, ugodan ispit, bude vam pravo žao ako nešto ne znate. Pokušava voditi nekakvim logičnim slijedom kroz sve to, nije štreberski. Potrudite se ne biti mrtvog mozga poslije tog pismenog (je je, teško je), to je ključ usmenog. Probajte ne doći bolesni na taj ispit, kao ja :D :D :D

Jedna napomena: kad pita nuspojave, misli i na predoziranje. Recimo, za aspirin, ako vas netko pita nuspojave, onda po nekoj logici očekujete da pita "u terapijskim dozama", bar je meni to logično pretpostaviti. Ovdje za svako pitanje mislite i na ono što se događa u predoziranju supstancom u pitanju, nećete dobiti hint da misli na predoziranje. Kao npr. za salicilizam kod aspirina, već ste nabrojali sve što ide regularno od nuspojava, i onda 5 minuta razbijate glavu koja je to zadnja koju traži. Ta kod predoziranja, to je ta.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu