Complex

Što vam je od anatomije najviše trebalo kasnije?

3 poruke u ovoj temi

Neki kažu da kasnije, koliko anatomije ti treba, ovisi o tome u kojoj si grani medicine. Normalno da kirurgu treba više nego psihijatru, razumijem. Mene zanima više koje su vam stvari iz anatomije trebale kasnije na ispitima, pogotovo na višim godinama, tj. na što obratiti pozornost najviše pri učenju anatomije?

Je li bilo potrebno kasnije na ispitima znati baš ove sve ogranke živaca? Hvatišta tetiva, koštane izbočine, zglobne površine? Sitnije arterije?

Postoji li područje anatomije koje ste kasnije zažalili što niste bolje naučili, ili ste morali neki dio anatomije ponavljati prije ispita na višim godinama?

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Teško je reći. Ne znam sada je li to zato što misliš da koristiš manje nego zapravo koristiš. 

Najviše možda treba kasnije za radiologiju, ne sad detalje, ali kosti znati pobrojati, pogotovo šake i stopala, i veće naravno :D Ali samo nabrojati. Veće zglobove, koljeno recimo, tih par ligamenata. 

Cirkulacija mozga (Willisov krug) i veće arterije su korisne kasnije, što za radilogiju, što za neuru. Nešto sitno anatomije mozga, režnjevi i važnije vijuge. Malo anatomije leđne moždine. Znanje TNZ-a je iznenađujuće beskorisno na neuri, osim možda piramidnog puta i ovih osjetnih, razine na kojima se križaju ti neuroni. Eh heh, i moždane živce, ali božesačuvaj ne kuda koji prolazi i pored čega, nego samo što inervira.

Na internoj trebaš možda znati gdje je jetra :D , gdje je slezena :D , provodni sustav srca (ne u detalje), koliko režnjeva imaju pluća i gdje se koji čuje i to je to mislim, ostalo sve znaš i bez anatomije.

Uredio Halifax

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Nekad se funkcije jave i na anatomiji. Mene je recimo Katavić na ispitu pitao kostur srca (annulus fibrosus cordis) i čemu služi i zašto se bol pri infarktu širi u lijevu ruku (spajanje živaca u kralješničnoj moždini) :D 

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu