medicinar1993

Imuno i kemoprofilaksa?

9 poruka u ovoj temi

Imunoprofilaksa može abiti aktivna ( cijepljenje ) i pasivna ( imunoglobulini ).

Kemoprofilaksa je davanje npr. antibiotika da bi se sprječila bolest. Daješ recimo za meningokoknu bolest u epidemijama ili za malariju kad netko putuje u zemlje rizične za malariju.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Koliko ti detaljan odgovor treba? Ovo gore je točno, za imunoprofilaksu idu npr. imunoglobulini (npr. trudnicama koje nisu prije bile u kontaktu s VZV virusom) ili obično cijepljenje, a kemoprofilaksa je kad daješ (obične) lijekove da spriječiš bolest, najočitiji primjer koji tu pada na pamet, osim meningokoka, je npr. što uvijek prije operacije dobiješ cefalosporine prve generacije.

Ako ima nešto specifično što te zanima, pitaj dalje, danas mi se nešto tipka :D

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

A koja je razlika između kemoprofilakse i liječenja?

Treba mi popis nekih bolesti kod kojih se provodi imunoprofilaksa, te nekih kod kojih se provodi kemoprof. (ipak malo detaljnije) :) hvala unaprijeeeeed :D

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Termin profilaksa se odnosi na prevenciju bolesti, dakle, daješ pripravak koji sprečava bolest. Liječenje provodiš kad već imaš bolest, pa saniraš posljedice.

Imunoprofilaksa se provodi za tuberkulozu (odmah u rodilištu), difteriju, tetanus i petrusis (toksinima navedenih bakterija), ospica, zaušnjaka i rubeole (živim atenuiranim virusima), hepatitis B (hbs antigenom), za poliovirus, za Haemophilus influenzae serotip B. To je obvezna aktivna imunoprofilaksa za sve u Hrvatskoj, pogledaj "kalendar cijepljenja". Dodatno možeš cijepiti ljude koji su npr. šumari ili lovci ili planinari cjepivom krpeljnog meningoencefalitisa.

Pasivnu imunoprofilaksu imunoglobulinima, koliko me pamćenje služi, daješ u nekoliko slučajeva, npr. za bjesnoću (ako životinja ne može biti promatrana 10 dana nakon ujeda, za profesionalce kao što su veterinari), za tetanus nakon porezotina i sl. Zatim daješ trudnicama koje su bile u kontaktu s oboljelima od VZV, a negativan im je titar antitijela na VZV virus. Ne mogu se sjetiti je li još za nešto obvezno dati pasivnu imunoprofilaksu, provjerit ću.

Kemoprofilaksu, odnosno antibiotike, najčešće daješ onima koji su bili u bliskom kontaktu s pacijentima koji imaju meningitis (Neisseria). Zatim daješ zdravstvenim radnicima za streptokok samo ako sumnjaš da su izvori zaraze streptokokom na odjelima, te kemoprofilaksu ako su kliconoše stafilokoka. Za streptokok još daješ članovima obitelji ako je netko od njih imao reumatsku vrućicu. Možeš vidjeti još na internetu nešto što se zove "Iskra smjernice", tamo je to opisano.

Ako se još nečega sjetim, napišem :)

 

Uredio Halifax

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Kemoprofilaksu još daješ ljudima prije operacije da ne skupe neku infekciju tijekom i poslije operativnog zahvata. Ima još slučajeva kada, ovisno o broju limfocita, AIDS pacijentima daješ profilaksu za neke bolesti (npr. za Pneumocistis jirovecii), ili ljudima na kemoterapiji, gdje očekuješ da će sigurno zbog pada imuniteta nešto skupiti.

Npr. ako putuješ negdje u tropske zemlje uzimaš kemoprofilaksu protiv malarije, a aktivno se možeš cijepiti protiv hepatitisa A. 

Ne znam do koje ti razine to treba, je li ti to za neki seminar ili što?

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Kemo/ imuno/ sero - profilaksa --> primarna prevencija

Liječenje - sekundarna / tercijarna prevencija

 

 

Evo ti popis od HZJZ-a s detaljnim opisom tih profilaksi.

Imunoprofilaksa_kemoprofilaksa_seroprofilaksa u HR.pdf

 

 

Koja si godina ? Šta studiraš ? Za što ti to treba ? 

Uredio Runichoue

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Druga godina sestrinstva. Je*em se sa infektima to je čudo jedno. Treba mi sve ovo da prođem ispit :D Hvala vam ljudi, bez medicinara ništa :)

 

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu