Littmann

Nostrifikacija diplome

4 poruke u ovoj temi

Pozdrav ljudovi :) Zna li netko kakva je procedura za nostrifikaciju diplome iz BiH u RH, koliko traje proces i cijena? Drugo, pripravnicki staz. Da li se staz odrađen u BiH priznaje ili je potrebno dio odraditi i u RH? Hvala :)

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav. E ovako. Ja sam ti takodje u postupku nostrifikacije diplome u Hrvatskoj. Inače sam diplomirao u Banjoj Luci. Mogu ti ispričati sve do trenutka dokog sam ja trenutno dogurao. Naime, zahtjev za priznavanje sam podnio u novembru prošle godine. Kako samo zahtjev nije bio kompletan, morao sam dostaviti plan i program studija medicine sa svog faxa, tako da sam u decembru kompletirao dokumentaciju i od tog trenutka je počela nostrifikacija. Čekao sam punih 6 mjeseci i tek mi je sredinom juna ove godine stiglo riješenje od Komore u kom je stajalo da moram položiti 6 ispita razlike (ORL. Očne, Fizika, Biologija, Onkologija i Psihološka medicina) da bi mi priznali diplomu. Ti onda odaberes fakultet na kom ćeš to polagati. Ja polažem u Zagrebu i zadovaljan sam za sada, položio sam 3 i imam još 3 za položiti. Uglavnom se sve svodi na formalnost ali se mora učiti. Neke katedre doduše smaraju, traže da im donosiš plan i program pa da oni opet reevaluiraju (fizika), druge profesore pak ne možeš uganjati da si živ (ORL npr), no sve u svemu većina je relativno korektna, govorim za Zagreb naravno, imaš još opcije Osijek, Rijeka i  Split pa šta ti je praktičnije.

Što se tiče troškova, sama prijava u HLK je 1000 kuna. Ja sam morao prevoditi sa srpskog (ćirilice) sve na hrvatski (latinicu) ( diploma i dodatak 1300 kuna kod sudskog tumača za srpski u Zagrebu) pa mi je to bio dodatni trošak (s tim da sam prijevod (sa ćir. na lat.) plana i programa platio samo 100km u BL jer mi je jedna agencija izašla u susret, inače bi koštalo boga oca) U BIH se ne može prevoditi sa srpskog na hrvatski jer su oba jezika konstitucionalna već samo sa ćirilice na latinicu, u Hrvatskoj se pak može....Polaganje razlike ispita se plaća 2000 kuna (po ispitu!!!), tako da ja imam 12000 kuna (više od 3000 maraka) za uplatiti. Jako je to skupo, ali šta ćeš.

Pripravnički bi terbalo odraditi, traje 5 mjeseci i plaćen je mada su meni u Komori rekli da mogu poslati zahtjev u Ministarstvo da mi vrednuju Klinički staž sa mog fakulteta no ne da mi prolaziti kroz dodate birokratske procedure, a ko zna koliko bi to i trajalo i koštalo, tako da planiram odraditi cijeli staž, ali možeš tražiti da ti priznaju, pa bi možda morao odraditi tek dio staža a ne cio. 

U svakom slučaju ako planiraš u Hrvatsku, naoružaj se strpljenjem i novcem, jer sve traju dugo i košta. Da nemam rodbine u Zagrebu ja ne bih ni pokušavao, vjeruj mi.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama
prije 12 sati , cima226 said:

Neke katedre doduše smaraju, traže da im donosiš plan i program pa da oni opet reevaluiraju (fizika)

Sramota MEF Zg-a. Sramota me ovo i pročitati, koji su oni faktor na medicini, pa ima li itko da ih klepne po ušima više. Što su beznačajniji to više zajebaju.

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu