pgzg

Studiranje i srbiji i bih

3 poruke u ovoj temi

Pozrav, zna li neko koju su uvjeti studiranja u Srbiji ili BiH? Koliko treba bodova za upad? kakvi su prijemni? koliko hrvata opcenito studira tamo i kakav je odnos prema njima? 

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

U Banja Luci obicno daju 10ak mjesta za strance....gotovo svi budu iz Hrvatske.........prijemni je na cirilici....nastava uglavnom na latinici.......ne prave neku razliku izmedju domacih i stranih.....svi su u istom kosu..........

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Mogu ti reći za primjer studiranja u Srbiji, točnije Novom Sadu. Situacija ovisi o tome kako se nacionalno izjašnjavaš. Ukoliko si Hrvat/ica, imaš mogućnost studiranja isključivo na engleskom jeziku što se, naravno, plaća (mislim oko 3600 eura, nisam najsigurnija). Kako je nastava organizirana, ne znam, ali mislim da možeš neke stvari doznati na stranici MFNS-a (http://www.mf.uns.ac.rs/en/applicationprocedure.php).

E sad, ukoliko se izjašnjavaš kao Srbin ili Srpkinja procedura je malčice drugačija. Imaš mogućnost upada na budžet (na teret Republike Srbije), dakle ne plaćaš ispite, godinu (osim upisa, indeksa i tako nekih stvari vezanih za papirologiju). Tzv. nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i to isključivo iz Vukovara, Vinkovaca, Osijeka i okoline mogu aplicirati za upis na MFNS preko ''Zajedničkog veća opština Vukovar''. To su afirmativne mjere po kojima fakultet u NS-u osigura 2-3 mjesta za rome, nacionalne manjine (Vukovar, Temišvar) te osobe s invaliditetom. Ukoliko želiš više informacija o tome, odeš u Vukovar kod njih i raspitaš se o tome.

Ugodan ti dan želim :)


P.S. Ovo u vezi odnosa prema Hrvatima - to je medicinski fakultet. Mislim da Hipokratova zakletva nužno nalaže pružanje pomoći svima, bez obzira na rasu, vjeru, nacionalnost, spol... Ne studiraju tamo samo Hrvati od stranaca. Ima i Egipćana, Somalijaca, Afganistanaca, Grka, Amerikanaca, Kolumbijaca, Sirijaca, da ne nabrajam dalje. Svi smo budući kolege, a tako se i ponašamo jedni prema drugima. ;)

Uredio Gello

Podijeli ovu poruku


Poveznica na poruku
Podijeli na drugim stranicama

Stvorite korisnički račun ili se prijavite za komentiranje

Morate biti član foruma za komentiranje

Create an account

Registrirajte novi korisnički račun. Lako je!


Registriraj novi korisnički račun

Prijava

Veći imate korisnički račun? Prijavite se.


Prijavi se

  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu