Skoči na sadržaj
Medicinski eponimi - zadnje


Medicinski eponimi - najpopularnije


Pickova bolest
- - - - -

Poslao: ~Sentinel~ Poslao: Kol 30 2010 06:41 Zadnje uređivano: Ruj 20 2010 10:24 Kategorija: O-P
Pickova bolest
Pick's disease
Pickova bolest (širi termin je frontotemporalne demencija) je rijetka progresivna demencija srednje životne dobi, koja se očituje poremećajima osobnosti, govora i selektivnom lobarnom atrofijom čeonog i sljepoočnog moždanog režnja.

Pickova bolest definirana je patološki teškom atrofijom, gubitkom neurona i gliozom. Klasificirana kao tauopatija, Pickovu bolest uvijek prati pojava tau-pozitivnih inkluzija. Nateknuti (balonirani) neuroni (Pickove stanice) i argirofilne neuronalne inkluzije poznate kao Pickova tjelešca disproporcionalno zahvaćaju frontalnu i temporalnu kortikalnu regiju. Atrofične moždane vijuge su izrazito tanke i nalikuju na oštricu noža, za razliku od stražnjih dviju trećina gornje sljepoočne vijuge, tjemenog i zatiljnog režnja koji su normalne debljine. Na prerezu kroz mozak često se uočava bilateralna atrofija putamena i kaudatnog nukleusa.

Bolest se očituje demencijom i ranom pojavom poremećaja ponašanja. Zbog zahvaćenosti frontalnog režnja rano se pojavljuju promjene osobnosti, a atrofija temporalnog režnja uzrokuje smetnje govora. Bolest progredira do smrti tijekom 3-10 godina.


Podijeli:  • Ne možete uređivati ovaj record
Array