Brown-Sequardov sindrom


~Sentinel~
  • Engleski naziv: Brown-Séquard syndrome

Brown-Sequardov sindrom je nepotpuna lezija leđne moždine karakterizirana kliničkom slikom koja je odraz hemisekcijske ozljede kralježnične moždine, obično u cervikalnoj regiji i najčešće nakon traumatske ozljede: na ipsilateralnoj strani nalazi se paraliza gornjeg motoneurona i gubitak propriocepcije, a na kontralateralnoj strani gubitak osjeta za bol i temperaturu. 

Čisti Brown-Sequardom sindrom koji odražava hemisekciju moždine je rijedak, sve nekompletne slike koje se češće vide nazivaju se Brown-Sequard-plus.

Za ovakvu prezentaciju bolesti odgovorna je anatomija kralježnične moždine:

  • motorička vlakna kortikospinalnog trakta prelaze na suprotnu stranu na mjestu prelaska produžene moždine u kralježničnu moždinu. Lezija ovog lateralnog kortikospinalnog trakta uzrokuji ipsilateralnu spastičnu paralizu ispod razine lezije, pozitivan Babinskijev znak ipsilateralno leziji, te abnormalne reflekse;
  • uzlazna dorzalna kolumna, koja nosi osjet za vibraciju i poziciju, teče pak na ipsilateralnoj strani do korijena, a na drugu stranu prelaze tek iznad kralježnične moždine, u meduli. Ozljeda posteriorne bijele kolumne uzrokuje ipsilateralni gubitak osjeta za dodir, vibraciju i propriocepciju ispod razine lezije;
  • spinotalamički trakt nosi osjet boli, temperature i gruboga dodira s kontralateralne strane tijela. Ozljeda lateralnog spinotalamičkog trakta uzrokuje gubitak osjeta za bol i temperaturu na kontralateralnoj strani.

  Report Eponim  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu