Skoči na sadržaj
Tumori pluća i pleure
- - - - -

Poslao: Franco
Other contributors: ~Sentinel~
Poslao: Lip 22 2010 07:42 Zadnje uređivano: Kol 31 2011 08:50 Kategorija: Bolesti pluća i medijastinuma
Tumori pluća i pleure
Tumore pluća dijelimo na primarne i sekundarne (metastatske) te benigne i maligne. Metastatski su češći od primarnih. Među primarnim tumorima prevladavaju maligni (karcinomi u 90-95%).

Primarni karcinomi pluća: nastaju malignom transformacijom epitela bronha i bronhiola.

Epidemiologija: rak pluća najčešći je uzrok smrtnosti od svih i javlja se češće u muškaraca u dobi 40-70 godina.

Etiologija i patogeneza: najznačajniji čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka karcinoma pluća su pušenje (10-20x); industrijsko onečišćenje zraka (azbest, uran) te idiopatska plućna fibroza.


Patologija:

Slika u privitku: tipovi raka pluca.png1) podjela s obzirom na makroskopsku lokaciju:

centralni rak pluća - naziva se još i karcinom bronha jer potječe iz glavnog bronha, očituje se kao tvorba koja suzuje lumen. Nalazi se u hilusu uz često zahvaćanje lokalnih limfnih čvorova.
Periferni rak pluća - nastaje iz subpleuralnih djelova a potječe iz epitela manjih bronhiola
Difuzni rak - makroskopski pluće djeluje difuzno konsolidirano i bezračno kao da je riječ o pneumoniji. Primjer je bronhioloalveolarni karcinom.

2) s obzirom na mikroskopski izgled:

Rak pločastih stanica - planocelularni karcinom - čini 20-30% karcinoma pluća, započinje kao metaplazijadisplazijapreinvazivni oblikinvazivni oblik U 2/3 smješteni su centralno. Često ispunjava lumen i uzrokuje opstruktivnu upalu. Mikroskopski je građen od poligonalnih stanica koje tvore solidne nekupine ili gnijezda. Može biti dobro (rožnate perle se javljaju), umjereno ili slabo diferenciran.
Žlijezdani rak - adenokarcinom - 30-40%, najčešći je tip raka pluća u žena,mladih i nepušača. Većinom se javlja periferno. Mikroskopski se satoji od žlijezda obloženihnepravilnim cilindričnim epitelnim stanicama a u lumenu može biti sluz. Posebni oblik adenokarcinoma je bronhioloalveolarni karcinom (nastaje u terminalnim bronhiolima iz matičnih stanica)
Krupnostanični karcinom - čini 10%. Makroskopski se očituje kao veliki čvor često nekrotičan i prožet krvlju. Mikroskopski stanice su velike nediferencirane s krupnim jezgrama,istaknutim nukleolima i obilnom citoplazmom.
Sitnostanični karcinom - 10-20%. U vrijeme dijagnoze gotovo 2/3 bolesnika ima metastaze u jednom ili više organa. Većinom su lokalizirani centralno. Mikroskopski vidimo sitne stanice s malo citoplazme i hiperkromatskim jezgrama- poput zrna zobi. Mitoze su brojne. Nalazimo neuroendokrina zrnca.

S anatomske strane, vrijedi zapamtiti što je Pancoastov tumor.


Klinička slika: simptomi zbog lokalne iritacije, širenja tumora, sustavnog djelovanja tumora na cijeli organizam te paraneoplastičnog sindroma (najčešće ga uzrokuje sitnostanični - luči ADH, adenokortikotropni hormon, PTH..). Ako raste unutar bronha može dovesti do atelektaze, bronhiektazije, apscesa. Može se javiti i sindrom gornje šuplje vene te pleuralni izljev. Širi se izravno, limfom, krvlju (u jetru, mozak, kosti...) i poplućnicom (ponajprije se tao širi periferni rak). Prognoza najviše ovisi o kliničkom stadiju i histološkom tipu.


Karcinoid - zloćudna novotvorina niskog stupnja zloćudnosti grañena od neuroendokrinih stanica.

Kliničko-patološki ih djelimo na:

tipične: nastaju u stijenci velikih bronha i rastu endobronhalno.poligonalne stanice,rijetke mitoze i nema nekroze.
atipične: javlja se periferno a više od 50% ih metastazira. Makroskopski je veći od atipičnog a mikroskopski ima izraženiju polimorfiju. Ima mitoza i nekroze.
Klinički, prognoza je odlična za tipične a malo manje odlična za atipične.
 Metastaze u plućima- često multiple, obostrane. Iz želuca, dojke..


Pleuralni tumori
Najčešći primarni su: benigni solitarni fibrozni i maligni mezoteliom.

Maligni mezoteliom - rijedak zloćudni tumor mezotelnih stanica koji se obično pojavljuje na visceralnoj ili parijetalnoj pleuri. Češće se javlja u muškaraca. Povezan je s azbestozom.

Patologija:  • Makro: debeli sivkasto-bijeli plašt koji obavija cijelo plućno krilo, obično unilateralan i češće desno.
  • Mikro: razlikujemo epitelni (sličan adenokarcinomu); sarkomatoidni (sl. fibrosarkomu) te bifazični (sadržava epitelna i sarkomatoidna područja)

Klinička slika: bol u prsnom košu, dispneja, recidivirajući pleuralni izljevi. Skloni izravnom širenju. Prognoza nepovoljna - većina ne preživi 12 mjeseci nakon postavljanja dijagnoze.

Podijeli:  • Ne možete uređivati ovaj record
Array