~Sentinel~

Root Admin
 • Content count

  7597
 • Pridružen

 • Zadnje posjećeno

O ~Sentinel~

 • Rank
  ghost
 • Rođendan 22.08.1963

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.perpetuum-lab.com.hr
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Spol
  Not Telling
 • Lokacija
  ssh root
 • Interesi
  nemam
 • Sveučilište
  MEF Zagreb
 • Godina studiranja
  1st year

Nedavni posjetitelji profila

37069 pregleda profila
 1. Nova skripta za usmeni - MEF ZG

  Čestitam, izgleda odlično i stvarno je lijepo vidjeti vas da surađujete međusobno.
 2. Anatomija - Usmeni

  Čestitam, odlično odrađeno, veliki posao, i lijepo je vidjeti da svi surađujete. To me veseli više nego skripta Bilo bi lijepo da ima perpetuum footer, ali wth, nije ni bitno više
 3. Maturanti generacije 2017/2018

  Mislim da moraš osobno predati u Mostar papire, bar je tako prije bilo. Ako ti je to dug put, imam ja nekoga bliskoga dolje, pa možeš poštom poslati njoj papire da ona preda, i tako je tamo svaki dan. Vrijedi za sve kojima treba takvo nešto, samo me PM-ajte.
 4. Maturanti generacije 2017/2018

  BiH i Hrvatska imaju sporazum o međusobnom priznavanju dokumenata. Trebala bi liječnička potvrda vrijediti. Za ostale zemlje ne znam. Da, piše i na Hrvatskoj strani, ako postoji bilateralni ugovor, ne treba ovjeravati i dokument vrijedi.
 5. Pitanje s mature(omjer površine i volumena)

  Krvitiissove pitanja… Mislim imaju smisla jer te tjera da razmišljaš, to mi se sviđa, ali evo ja imam diplomu tog fakulteta za koji se spremate, a moram stati i dobro razmisliti što misle. Nama je bila samo štrebačina Prva asocijacija mi je bila toplina. Jer je to jedino što mogu smisliti da je u medicini bitno, a odnosilo se na omjer površine i volumena. Recimo beba ima ima veći omjer površine u odnosu na volumen, pa brže gubi i prima toplinu, odnosno brže se hladi i grije u odnosu na odraslu osobu, pa to ima implikacije na hipotermiju i hipertermiju. Dakle, veći objekt, istog oblika, ima manji omjer površina/volumen. Manji objekt, istog oblika, ima veći omjer površina/volumen. Eh sad… analogijom. Ako je odstranjivanje produkta pasivan proces, difuzija (a nije!), ali uzmimo da je, onda valjda misle na put koji molekula mora proći iz stanice na površinu, odnosno od sredine do površine. Sad zamislimo da je stanica kocka (a nije!), površina joj je, je li tako, vezana uz dužinu stranice na na kvadrat, a volumen uz dužinu stranice na treću. Ako raste stranica, površina raste na kvadrat, a volumen na treću. Ne znam formule. Znači taj omjer se nekako eksponencijalno smanjuje kako stranica raste. Na kraju, što je stanica veća, to veći put moraju preći te molekule i imaju manje površine u odnosu na količinu da membranu pređu. Pa zato veće stanice to rade teže. Za ovo drugo pitanje nemam pojma, ne znam što suha masa predstavlja, možda će netko drugi znati, ali prema površini više bi se dijelile veće stanice valjda, jer imaju potrebu, je li. I naravno, Khan Academy ima video. Nisam ga gledala, ali sigurna sam da pomaže, meni je svaki njihov video iz statistike bio koristan, a sestra je praktički fiziologiju položila s toga, tako da... https://www.khanacademy.org/science/biology/structure-of-a-cell/prokaryotic-and-eukaryotic-cells/v/cell-size
 6. Maturanti generacije 2017/2018

  Ja samo kažem. Tu emisiju gledala sam 3 minute, i u te tri minute odmah su rečene neistine. Nikad na fakultetu ne čuješ o studentu koji se sružio u menzi, pa mu njegovi kolege nisu znali pomoći, pa eto sada oni kao uče studente reanimatologiju. Zato čuješ priču da je netko klepnuo na biologiji (termin klepnuo namjerno upotrijebljen, shvatit će tko zna), pa mu OSOBLJE, tj. profesori, docenti i ini nisu znali pomoći, nego su u suzama uletjeli na fiziologiju, gdje mu također nitko nije znao pomoći osim NAJMLAĐE znanstvene novakinje. Pa su onda odlučili učiti reanimatologiju. Mogla je recimo ta pričica tako biti ispričana, je li. I to su napravili, tu nastavu, tako da su pustili SVIH da studente poučavaju reanimatologiji - i psihijatre recimo, jer kao trebali bi znati, a znaju isto kao i ovi gore na biologiji. I to traje 45 minuta. Tečaj na kojem se to uči, a koji se plaća, su ukinuli. A nastavu na kojoj bi reanimatologiju trebali imati - anesteziologiju - imaju toliko da traje dva tjedna, gdje se to naravno ne može stići, ali bitno da organizacija zdravstvene zaštite i zdravstvena ekologija traju po tri tjedna. Eto, to ja vidim iz tri minute emisije. Ne samo diskrepanciju između realiteta i prikazanog, nego i simpatičnu anegdotu u kojoj se naruguje studentima. Sad zamisli što bi se vidjelo za recimo 10 minuta. Prebaciš kanal. Možete imati mišljenje o MEF-u, ali pobogu, ne na temelju propagandnog programa.
 7. Maturanti generacije 2017/2018

  One emisije se ni SKJ ne bi posramio. A imali su gdje i naučiti. U SKJ. Isto što kao stavljaju fancy slike s proslave dana fakulteta u Lisinskom. A dvorana bila prazna, ono, čovjek-prazno-prazno, s tim da su glavninu sudionika činili rektalni alpinisti.
 8. Mape iz farmakologije

  Izgleda fantastično, čestitam! I hvala što si ih podijelio Edit: mislim da bi bilo vrijeme da i katedre pođu prepoznavati ono što studenti čine za druge studente.
 9. Baza posložena, slučajevi numerirani, i prema toj numeraciji su složeni fajlovi u folderu "završni ispit - literatura", da možete lakše tražiti odgovore i objašnjenja. Fajlovi su s BMJ-a. Završni ispit - baza.pdf Fajl "završni ispit - literatura" ima 350 mb, tako da nemojte s mobitela skidati. Zavrsni ispit - literatura.zip Molim javite ako je u literaturu potrebno dodati još neke bolešćurine.
 10. Znači Inače: Patients who have been exposed to phosgene should be removed from the site of exposure as quickly as possible by protected emergency responders. There is usually no requirement for decontamination unless liquid contamination has occurred. Phosgene has no specific antidote, and treatment is based around use of supportive measures and pharmacologic modification of the effects of the inflammatory mediator cascade. 87 One of the firm rules for the management of phosgene exposure dating from World War I was complete bed rest after exposure and observation for 24 hours, and this still applies. No patient who has had a risk for significant exposure should be discharged from the hospital in less than 24 hours unless accompanied by a responsible observer. Provision of specialized respiratory care both at the prehospital and hospital level is necessary. Some cases may require early intubation and ventilation, and more will require O 2 and supported ventilation in the early stages. The method of provision of emergency ventilation is a matter of interest. Recent work in physical trauma has indicated that the “open lung” strategy is of value in the prevention of inflammatory cascades by opening the alveoli and keeping them open by use of the correct level of positive end-expiratory pressure. This technique follows the hypothesis that repeated opening and closing of alveoli causes kinin release through the action of shear forces in the alveolar walls. This may be an important lesson for the early management of lungs damaged by phosgene exposure, and the manner of emergency ventilation may be critical. Bag-valve ventilation, which can lead to very high inflation pressures and high flow rates, may be harmful. The use of emergency ventilation strategies that provide controlled flow rates with the early use of positive end-expiratory pressure is more appropriate.
 11. PATOFIZA - knjiga pdf

  Iz nekog razloga, post je editirao uploader i maknuo attachment. Ostao je samo link na attachment, pa upitaj uploadera da opet postavi.
 12. Malo uvedeno reda u bazi. Još nije dovoljno. Dodan rok iz 2017. Dolje Štampar, sloboda medicini! Epidemiologija baza.pdf
 13. Staž u inozemstvu

  Da, kao, prestalo je vrijediti i neki (koji su tražili) su dobili nove ugovore u kojima nema vraćanja novaca nakon specijalizacije ako odeš. Bar oni koji su bili pokrenuli sudski proces zbog toga. Koji ugovor će ih dočekati na potpisu ljudi sad i ne znaju.
 14. Predstavljanje, treći put

  Meni radi isti mail i password već godinama
 15. MedUni Graz & Wien

  Bilo je par ljudi, mislim da @phenyl jest, ako me pamćenje služi. S ostalim ne mogu pomoći.