Ida

+Members
 • Content count

  1382
 • Pridružen

 • Zadnje posjećeno

O Ida

 • Rank
  doktor
 • Rođendan 03.04.1990

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Spol
  Female
 • Lokacija
  Zagreb
 • Interesi
  Biti u prirodi. Putovanja. Medicina. Atletika, trčanje. Jesti èokoladu. Salsa i argentinski tango.
 • Sveučilište
  MEF Zagreb
 • Godina studiranja
  Finished
 1. Postavi pitanje

  Novo pitanje (sorry, Senti, nemam pojma kaj je Fleishnerov znak): Kako se zove ona traka za doziranje (hitnih) lijekova u djece? Ono kad izmjeriš dijete od glave do pete i znaš okvirnu kilažu i na istoj traci ili na dodatnoj knjižici uz nju pišu doze svih važnijih lijekova za tu veličinu djeteta? Uređivanje: Našla sam. Broselow tape traka. Ima i Mercy tape traka, možda je i bolja, ali mislila sam na ovu prvu.
 2. Prof. Katić u pravilu postavlja 3 pitanja, prvo o generalnom funkcioniranju primarne zaštite, drugo je jedna od patologija koje spominješ u dnevniku rada i kako je bio obrađen taj pacijent, a treće pitanje je neko hitno stanje, s najvećom težinom na liječenju. Za ocjenu gleda i rezultat s testa i evaluaciju praktičnog rada s vježbi. Ispit je bio smiren i ugodan, trajalo je možda pola sata za nas 3 koje smo odgovarale naizmjenično. Moja pitanja su bila: razlika kućnog liječenja i kućne posjete, angina pectoris i primarna obrada takvog pacijenta, hitna terapija kod trovanja opijatima. Treba znati put primjene, a poželjno i doze lijekova u hitnim stanjima.
 3. Izgleda da nema posebne teme za usmeni ispit, a ni posebnog podforuma pa bum stavila ovo tu da bude na hrpi. Prof. Senta: Prvo pitanje je ključno. Ako odgovoriš dobro, možeš se boriti za višu ocjenu nego s testa. Ako fulaš, imaš maksimalno ocjenu s testa ili se možete dogovoriti za ponovni ispit kod nje u roku od nekoliko dana. Trihalometani - produkti kloriranja, kancerogeni su; trovanje olovom, izvori olova; direktno i indirektno mjerenje uhranjenosti (paziti na redoslijed nabrajanja metoda... direktne: klinički pregled, antropometrija, biokemija, novi aparati - tim redoslijedom!) i bit će super ako znate nešto o relativnoj težini (googlati!), a ne samo ITM; sredstvo za ubrzavanje taloženja je AlSO4; kloriranje - sredstva koja se koriste. Općenito kod nje treba paziti na redoslijed kojim se nešto nabraja, a ne preskakati korake, a kad se ulazi u detalje, treba ih tim redom i objašnjavati, tak da ste zapeli ako o prvoj točki znate manje nego o drugoj i trećoj - npr mjere zaštite na radu: administrativne, tehničke i osobne.
 4. Što se čita?

  Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife Meni jako lijepo za čitati. Feel good/srcedrapateljno - tužno, ali osjećaš se dobro. Ne preporučam ljudima koji ne vole emotivne knjige, ali ni ljudima kojima smetaju opisi svakodnevnog života (glazba s radija, popis stvari za kupiti - čitala sam malo kritike i čini se da je dosta ljudi jedva progutalo te dijelove).
 5. Pokupec - OCT, cataracta lactea (maturna i hipermaturna katarakta), pseudofakia, chordeolum (objasniti pacijentu da ne smije istiskivati zbog opasnosti od tromboze sinusa cavernosusa) , toksični neuritis (s posebnim osvrtom na alkoholizam kao uzrok). Prvo pitanje na izbor studentu. Ispit ostavlja osjećaj zadovoljstva.
 6. Postavi pitanje

  Ako nemaš ništa protiv engleskog, tu ti je ukratko objašnjeno: http://www.livestron...ints-in-babies/
 7. Zdravstveno osiguranje 2013

  Ja sam prije uzimala na studomatu 2 potvrde. Onu za osnovno osiguranje davala sam mami i ona ju je na poslu proslijedila nekoj HR službi koja je posredovala s HZZO-om, a potvrdu za dopunsko sam sama nosila u HZZO ured. A sad ću obje morati nositi u HZZO sama. Možda samo mi koji smo do sad imali osiguranje preko roditelja imamo promjenu.
 8. Prema novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju (Nar.nov. br. 80/13), od 1.7.2013. osobe starije od 18 godina više ne mogu biti zdravstveno osigurana preko roditelja, nego stječu status osiguranika kao učenici ili studenti na redovnom školovanju ili po nekoj drugoj osnovi, ako se više ne školuju. Da bi imali obavezno (osnovno) zdravstveno osiguranje, studenti (i učenici iznad 18g) morat će potvrdu o redovitom školovanju za tekuću godinu sami dostaviti u najbliži ured HZZO prema mjestu stanovanja. Potvrde treba dostaviti na početku akademske godine, a status osiguranika vrijedi do kraja akademske godine ili do navršenih 26 godina. Znači, ne pričam o dopunskom, nego osnovnom osiguranju. Ako ste prije potvrdu za zdravstveno davali mami ili tati da budete osigurani skupa s njima preko njihovog posla, sad ih trebate odnijeti na u HZZO ured sami. Ili poslati neko potrčkalo.
 9. AO klasifikacija i moduli za uèenje traumatologije

  Ovaj pdf sa slikama je super.
 10. Zna netko što je Batsonov venski pleksus?

  Fakat ne bih znala, ali kad čitam opis koji je Mianmar dao nekak mi zvoni da sam ipak jednom čula (*) za taj venski spoj između pelvičkih vena i kralježničkog kanala, baš u kontekstu širenja metastaza. * A možda i ne... sad sam pogledala u Jalšovca (**), tamo piše da plexus venosus prostaticus anastomozira s plexus venosus vertebralis externus... mislim da je to ta anastomoza za koju sam ranije čula - omogućuje širenje prostatičkog karcinoma na kosti kralježnice. Sorry Senty ako sam te razočarala. Al' opet, sve je to tu negdje... simo-tamo spojeno... ** Vivat Jalšovec, brže se snađem u toj knjizi nego s Googleom...
 11. Geocaching

  Moj tata se jedno vrijeme zabavljao s ovim. Čak sam mu pomagala postaviti jednu kutiju. Fora je.
 12. Slika Dana!

 13. Noæna smjena ili 0.0-8.0 tema

  Dosadno, dosadno... idem gledati je l' snimljen koji novi =3... Ray William Johnson jeeej :)
 14. Navike studenata medicine?

  Misliš ovo? 1 unit of alcohol = 1 glass of wine = 1/2 pint of beer = 1 single measure (25ml) spirit (Pitam da bih znala spojiti pojmove u glavi. Bilo mi je glupo govoriti "jedinica alkohola", a nisam znala kako se to naziva u našoj literaturi.) Black_Dog, pretpostavljam da potatori još nisu išli glasati u anketi. :P