Halifax

+Members
 • Content count

  155
 • Pridružen

 • Zadnje posjećeno

2 sljedbenika

O Halifax

 • Rank
  kupio patologiju

Profile Information

 • Spol
  Female
 • Lokacija
  Zagreb
 • Sveučilište
  MEF Zagreb
 • Godina studiranja
  Finished

Nedavni posjetitelji profila

2210 pregleda profila
 1. Dojmovi sa staža

  Evo cjelokupni dojmovi. Na stažu se pohvataju neke stvari, poglavito administrativne. Što se tiče medicine, skoro pa ništa što će koristiti kasnije na prvom poslu, hitnoj. Ako je nekome na obiteljskoj koristilo, ne znam. Opći dojam je da se izgubila godina dana, od toga se 3 mjeseca čekalo na natječaj i papirologiju, 2 da počne staž i kasnije mjesec dana za licencu. To je pet mjeseci kojih nemate nikakve pare i opet ovisite o roditeljima. Što je ok ako živite s roditeljima. Ako ne i ako vam je stiska za novce, a novci sa staža i nisu nešto bajni, onda jebiga, opet gledaš svaku kunu. Dobivali ste 5 mjeseci 5000-njak kuna, kad podijelite na mjesece koje ste čekali, dobijete finu svoticu od otprilike 2000 kn mjesečno. Više biste zaradili da ste išli raditi u praonici auta ili neki banalni manualni posao. Cijelo vrijeme ste mogli raditi za 10-11 tisućica u hitnoj, ili bar za 7-8 u obiteljskoj, s istim znanjem i vještinama. Administrativne stvari i ispijanje kava u bolnicama koje u potpunosti svladate neće vam puno pomoći na prvom poslu, osjećat ćete se prvi dan jednako nesposobno kao i dan kad ste izašli s faksa. To što ste na stažu uzeli 150 anamneza i što vam je kirurg objasnio baš lijepo Whipplea i što ste se osjećali baš lijepo i važno na jutarnjem sastanku koristi ko goli k kad vam je prva intervencija hipoglikemijska kriza a vi gledate u tehničara molećivo da kaže koliko ampula glukoze. Postoji sreća u nesreći: svi su se prvi dan tako osjećali. I oni prije 20 godina, i vi danas. I nakon par dana ste sasvim OK, ko rutineri, i radi toga se ne isplati žrtvovati godinu dana života na stažu. Eto.
 2. Maturanti generacije 2017/2018

  Kako u BiH nema služba za školsku medicinu? Ima u bolnici ambulanta za cijepljenje, tamo odi po potvrdu... Nećeš ovdje ovima davati tolike pare što ti je... I tako moraš po cjepnu knjižicu u tu ambulantu. Oni ti mogu napisati potvrdu. Ili liječnik obiteljske medicine u domu zdravlja, na istom mjestu gdje se radi psihofizički test za vozački ispit.
 3. Maturanti generacije 2017/2018

  Ako ideš u školu, onda bi trebala imati nadležnog liječnika školske medicine. Raspitaj se u srednjoj školi koji ti je to. Ili moraš imati onog školskog liječnika koji te cijepio, nek ti on izda potvrdu. Možeš otići i Vesni Jureši, koja kao vodi tu neku zdravstvenu službu za medicinare, ali toplo preporučujem izbjegavanje tog.... ne znam kako da nazovem čega. Od nje ćeš dobiti potvrdu, ali da bi je dobila, moraš učiniti da se ona osjeća bitnom i kao da ti čini uslugu, moraš zamoliti ili nečim izraziti njenu veličinu. Totalno neisplativo. I proći ćeš sve preglede standardne da te ona upiše u svoje pacijente pa da dobije glavarinu. Waste of time.
 4. Kleinova linija

  Kleinova linija radiološki je znak poskliza glave bedrene kosti (eng. slipped capital femoral epiphysis, SCFE). Kleinova linija je linija duž superiorne površine femoralnog vrata koju normalno presijeca epifiza. Kod poskliza, epifiza je potisnuta ispod ove linije, kako je prikazano na slici. Kleinova linija: Na anteroposteriornom RTG-u zdjelice, crta se linija tangencijalna lateralnoj površini vrata femura. (A) Presjecanje epifize Kleinovom linijom je normalno. (B) Kada Kleinova linija ne siječe epifizu, uočava se poskliz epifize glave femura. Modifikacija ovog mjerenja, kojom se smatra da se poskliz dogodio ako se maksimalna širina epifize lateralno od Kleinove linije razlikuje 2 mm ili više od kontralateralnog kuka, poboljšava osjetljivost metode s 40% na gotovo 80%.
 5. Doktorska disertacija

  Lijepo napravljeno, ali zasto je buducnost ili revolucionarno? Pobrojane su greske koje su se dogodile i napravljena logisticka regresija koja kaze da je broj gresaka ovisan o dobi pacijenta? I odjelu. Postojanje softvera za prijavu gresaka vec veli da se to tako u svijetu stalno radi.
 6. Nekakva skripta, ne znam autora, ne znam kvalitetu. oftalmologija - skripta.pdf
 7. Pitanje - površinska napetost / isparavanje

  Zamisli da recimo znoj nije voda (i sol) nego recimo alkohol. Etanol (nisam provjeravala, ali znam da trebam začepiti bocu alkohola kad je već otvorim, kao sad ) ima manji toplinski kapacitet nego voda, i da znojiš etanol, on bi lakše isparavao. Za istu količinu energije koju uložiš da mu digneš temperaturu da isparava, etanol bi više isparavao. Znoj isparava čak manje nego voda. Znoj je sol + voda (poliži ako ne vjeruješ ), a sol povisuje vrelište, a snizuje ledište. Da znojiš alkohol, brže bi se hladio. Bar je meni očigledan odgovor toplinski kapacitet.
 8. Pitanje iz kemije - reaktant u suvišku

  Ali kužiš, 0,2 je ono što se POTROŠI u toj reakciji. Tebe pita koliko je u suvišku. Ovaj rezultat veli da se potrošilo 0,2 od 0,3 u reakciji. Znači višak je 0,1. To je ta reakcija, to je isti rezultat.
 9. Pitanje iz kemije - reaktant u suvišku

  Da vidimo ima li hrđe Jedino što možeš pogriješiti tu je mislim u izjednačavanju jednadžbe. 2 Fe + 3 Cl2 = 2 FeCl3 Da reagiraju jednake količine, željeza i klora, onda bi željeza bilo u suvišku, sav će se klor iskoristiti. 2 mola Fe ---- 3 mola Cl2 x molova Fe ---- 0,3 mol Cl2 x = 2 x 0,3 / 3 = 0,2 mola Fe. Je li?
 10. Činim navedene usluge iz naslova, cijena po dogovoru.
 11. Prijemni ispit na medicini na engleskom 2018

  Hmmm... ne znam za prijemni, trebao bi to biti isti skup pitanja kao "plava zbirka", ne mogu nešto treće izmišljati. Nego sad kad kažeš da ne treba za to državna matura, kako je to uopće moguće? Da za jedan fakultet, bio on na hrvatskom ili engleskom, ne vrijede ista pravila upisa? Ako svakome od nas treba DM za bilo što, zašto ne treba strancima? Ako čovjek iz BiH ide upisivati fakultet u Hrvatskoj, treba mu državna matura. Jedino što znam i što me duboko frustrira jest da je studentima na "engleskom" u Zagrebu lakše studirati - em se ne dopušta recimo da im nastavu drži bilo tko slobodan - specijalizant, stažist, ili nikako ne drži nego profesori praktički letaju za njima jer se to očigledno dodatno plaća (iako i mi plaćamo, samo kroz poreze!), em su im udžbenici lakši, ispiti prilagođeni itd. em brate ne treba ni državna matura? wtf. Smiješno mi je to, nas po 4-5 bilo u grupi, nekad i više, isprike raznorazne - nema kadra itd. - a onda upišu još 50 stranih studenata i odjednom za njih ima sve. Ljuti me to, sorry, ne mislim na engleze, nego na takav odnos fakulteta. Samo daj novaca i odmah se sve može, a nauštrb onih koji bi trebali ostati u državi i raditi. Ekstra strance bi trebali upisivati kad su zadovoljili osnove domaćih, valjda.
 12. Predstavljanje

  Pozdrav A gdje je Divno?
 13. MLD i Biokemija

  Male su ti šanse da ti netko odgovori na ovom forumu na to pitanje, tu su uglavnom medicinari, koji sami po sebi nisu navikli na komunikaciju forumom, ali su ipak komunikativniji od drugih iz srodnih struka, njih tu vjerojatno ima ali nikako ne pišu
 14. Još jedno otkriće na disku... Nikad se neću ovih fajlova riješiti. Zdravstvena ekologija i medicina rada - skripta.pdf