Halifax

+Members
 • Content count

  165
 • Pridružen

 • Zadnje posjećeno

 Tip sadržaja 

Profili

Forum

Patološki pojmovnik

Medicinski eponimi

Patologija - odgovori na pitanja s usmenog ispita

Anatomski termini i njihove derivacije

Wiki

Flashcards

Klinièki sluèajevi

Legal

Sve što je poslao Halifax

 1. Hitan savjet

  Ovisi što želiš, naravno. Farmaceutski tehničar je OK zanimanje, nikad nećeš imati veliku odgovornost, a plaća će ti biti solidna, negdje oko prosječne Hrvatske plaće. Radite odmah nakon srednje, je li tako? Strukovna ti vjerojatno neće dati opciju za fakultet ili ćeš se za nju morati namučiti dobrano. Ako imaš veće ambicije u životu, imaš luksuz ekstenzije školovanja za 5-6 godina koliko ti nakon srednje treba da pođeš raditi, onda odabireš gimnaziju. Je li tvoja želja za prirodnim znanostima neodoljiva? Jesi spreman učiti i truditi se? Želiš li više od od solidne plaće, ugled, osobnu satisfakciju? Uzmi u obzir da si na forumu medicinara, sumnjam da će ti itko ovdje reći da je napravio pogrešan izbor
 2. Studij medicine na Katoličkom sveučilištu

  Ne vidim zasto bi njima bio problem “velicina zahvata”, infrastruktura postoji, ljudi postoje. Ako su mogli otvoriti mef u Foci, Tuzli itd, ne vidim razlog da bude problem njima koji vec imaju iskustva u obliku zdravstvenuh studija.
 3. Što mislite o otvaranju studija medicine na Katoličkom sveučilištu? Ne znam detalje, ali neki kolege već tvrdi da ih se zove da budu kadar, pa pretpostavljam da to ide uskoro. Dobra konkurencija za sve korumpiraniji MEF ili pokret miješanje vjere tamo gdje joj nije mjesto?
 4. Studij medicine na Katoličkom sveučilištu

  Really? Moja kolegica koju su zvali je agnostik, i to je rekla pri razgovoru. Neće biti docent, ali eto, početak, nisu je diskvalificirali radi toga. Ja tehnički podržavam bilo kakvu konkurenciju, ako: ne bude Štamparovskih predmeta ne bude ostavljanja hrvatskih studenata da stoje sa strane dok drže nastavu englezima za šaku dolara ne bude "religijskih" predmeta i usmjere se isključivo na medicinu bude važnija kvaliteta od kvantitete ne uhljebljavaju politički podobne kadrove jer im trebaju ruke na vijećima. Ako još uz to dodaju nešto tipa da moraš objaviti CC rad da bi diplomirao, pripisat ću im imovinu Ako to nije dovoljno, ako ne bude mini-uhljeba u obliku SZ, dajem im i organe.
 5. Maturanti generacije 2017/2018

  Nema novaca za koje bi sve to ponovo, a evo, radim i bez svih tih informacija srećom Sretno klinci
 6. Maturanti generacije 2017/2018

  Ja doslovno ne znam odgovor ni na jedno to vaše pitanje, sve mi djeluje poznato, ali kao da pričate drugim jezikom Što je to, neki ispit iz biologije? Mislim, za medicinu?
 7. Kupujem - Čustović:Anamneza i fizikalni pregled

  Želim prodati navedenu knjigu
 8. Primjeri EKG-a (s objašnjenjima)

  Pa sigurno da je korisnije nego ono na faksu. Mozda bi bilo bolje da kad se radi o infarktu, da je sve na jednom mjestu, pa da se moze uciti po segmentima. A ne da mijesa razlicite stvari. Ne znam kako je drugima, naravno.
 9. Dvije skripte iz epidemiologije koje su se činile najpristojnije u hrpi fajlova. Opća epidemiologija - skripta.pdf Epidemiologija zaraznih bolesti - skripta.pdf Također, koga zanima tema, Harvard ima kompletna predavanja dostupna online. Ako baš želite razumjeti.
 10. Dojmovi sa staža

  Evo cjelokupni dojmovi. Na stažu se pohvataju neke stvari, poglavito administrativne. Što se tiče medicine, skoro pa ništa što će koristiti kasnije na prvom poslu, hitnoj. Ako je nekome na obiteljskoj koristilo, ne znam. Opći dojam je da se izgubila godina dana, od toga se 3 mjeseca čekalo na natječaj i papirologiju, 2 da počne staž i kasnije mjesec dana za licencu. To je pet mjeseci kojih nemate nikakve pare i opet ovisite o roditeljima. Što je ok ako živite s roditeljima. Ako ne i ako vam je stiska za novce, a novci sa staža i nisu nešto bajni, onda jebiga, opet gledaš svaku kunu. Dobivali ste 5 mjeseci 5000-njak kuna, kad podijelite na mjesece koje ste čekali, dobijete finu svoticu od otprilike 2000 kn mjesečno. Više biste zaradili da ste išli raditi u praonici auta ili neki banalni manualni posao. Cijelo vrijeme ste mogli raditi za 10-11 tisućica u hitnoj, ili bar za 7-8 u obiteljskoj, s istim znanjem i vještinama. Administrativne stvari i ispijanje kava u bolnicama koje u potpunosti svladate neće vam puno pomoći na prvom poslu, osjećat ćete se prvi dan jednako nesposobno kao i dan kad ste izašli s faksa. To što ste na stažu uzeli 150 anamneza i što vam je kirurg objasnio baš lijepo Whipplea i što ste se osjećali baš lijepo i važno na jutarnjem sastanku koristi ko goli k kad vam je prva intervencija hipoglikemijska kriza a vi gledate u tehničara molećivo da kaže koliko ampula glukoze. Postoji sreća u nesreći: svi su se prvi dan tako osjećali. I oni prije 20 godina, i vi danas. I nakon par dana ste sasvim OK, ko rutineri, i radi toga se ne isplati žrtvovati godinu dana života na stažu. Eto.
 11. Maturanti generacije 2017/2018

  Kako u BiH nema služba za školsku medicinu? Ima u bolnici ambulanta za cijepljenje, tamo odi po potvrdu... Nećeš ovdje ovima davati tolike pare što ti je... I tako moraš po cjepnu knjižicu u tu ambulantu. Oni ti mogu napisati potvrdu. Ili liječnik obiteljske medicine u domu zdravlja, na istom mjestu gdje se radi psihofizički test za vozački ispit.
 12. Maturanti generacije 2017/2018

  Ako ideš u školu, onda bi trebala imati nadležnog liječnika školske medicine. Raspitaj se u srednjoj školi koji ti je to. Ili moraš imati onog školskog liječnika koji te cijepio, nek ti on izda potvrdu. Možeš otići i Vesni Jureši, koja kao vodi tu neku zdravstvenu službu za medicinare, ali toplo preporučujem izbjegavanje tog.... ne znam kako da nazovem čega. Od nje ćeš dobiti potvrdu, ali da bi je dobila, moraš učiniti da se ona osjeća bitnom i kao da ti čini uslugu, moraš zamoliti ili nečim izraziti njenu veličinu. Totalno neisplativo. I proći ćeš sve preglede standardne da te ona upiše u svoje pacijente pa da dobije glavarinu. Waste of time.
 13. Kleinova linija

  Kleinova linija radiološki je znak poskliza glave bedrene kosti (eng. slipped capital femoral epiphysis, SCFE). Kleinova linija je linija duž superiorne površine femoralnog vrata koju normalno presijeca epifiza. Kod poskliza, epifiza je potisnuta ispod ove linije, kako je prikazano na slici. Kleinova linija: Na anteroposteriornom RTG-u zdjelice, crta se linija tangencijalna lateralnoj površini vrata femura. (A) Presjecanje epifize Kleinovom linijom je normalno. (B) Kada Kleinova linija ne siječe epifizu, uočava se poskliz epifize glave femura. Modifikacija ovog mjerenja, kojom se smatra da se poskliz dogodio ako se maksimalna širina epifize lateralno od Kleinove linije razlikuje 2 mm ili više od kontralateralnog kuka, poboljšava osjetljivost metode s 40% na gotovo 80%.
 14. Doktorska disertacija

  Lijepo napravljeno, ali zasto je buducnost ili revolucionarno? Pobrojane su greske koje su se dogodile i napravljena logisticka regresija koja kaze da je broj gresaka ovisan o dobi pacijenta? I odjelu. Postojanje softvera za prijavu gresaka vec veli da se to tako u svijetu stalno radi.
 15. Baza iz OZZ-a, s dodanima pitanjima sa zadnja 2-3 roka (iz 2017.). OZZ - baza.pdf
 16. Nekakva skripta, ne znam autora, ne znam kvalitetu. oftalmologija - skripta.pdf
 17. Pitanje - površinska napetost / isparavanje

  Zamisli da recimo znoj nije voda (i sol) nego recimo alkohol. Etanol (nisam provjeravala, ali znam da trebam začepiti bocu alkohola kad je već otvorim, kao sad ) ima manji toplinski kapacitet nego voda, i da znojiš etanol, on bi lakše isparavao. Za istu količinu energije koju uložiš da mu digneš temperaturu da isparava, etanol bi više isparavao. Znoj isparava čak manje nego voda. Znoj je sol + voda (poliži ako ne vjeruješ ), a sol povisuje vrelište, a snizuje ledište. Da znojiš alkohol, brže bi se hladio. Bar je meni očigledan odgovor toplinski kapacitet.
 18. Pitanje iz kemije - reaktant u suvišku

  Ali kužiš, 0,2 je ono što se POTROŠI u toj reakciji. Tebe pita koliko je u suvišku. Ovaj rezultat veli da se potrošilo 0,2 od 0,3 u reakciji. Znači višak je 0,1. To je ta reakcija, to je isti rezultat.
 19. Pitanje iz kemije - reaktant u suvišku

  Da vidimo ima li hrđe Jedino što možeš pogriješiti tu je mislim u izjednačavanju jednadžbe. 2 Fe + 3 Cl2 = 2 FeCl3 Da reagiraju jednake količine, željeza i klora, onda bi željeza bilo u suvišku, sav će se klor iskoristiti. 2 mola Fe ---- 3 mola Cl2 x molova Fe ---- 0,3 mol Cl2 x = 2 x 0,3 / 3 = 0,2 mola Fe. Je li?
 20. Činim navedene usluge iz naslova, cijena po dogovoru.
 21. Prijemni ispit na medicini na engleskom 2018

  Hmmm... ne znam za prijemni, trebao bi to biti isti skup pitanja kao "plava zbirka", ne mogu nešto treće izmišljati. Nego sad kad kažeš da ne treba za to državna matura, kako je to uopće moguće? Da za jedan fakultet, bio on na hrvatskom ili engleskom, ne vrijede ista pravila upisa? Ako svakome od nas treba DM za bilo što, zašto ne treba strancima? Ako čovjek iz BiH ide upisivati fakultet u Hrvatskoj, treba mu državna matura. Jedino što znam i što me duboko frustrira jest da je studentima na "engleskom" u Zagrebu lakše studirati - em se ne dopušta recimo da im nastavu drži bilo tko slobodan - specijalizant, stažist, ili nikako ne drži nego profesori praktički letaju za njima jer se to očigledno dodatno plaća (iako i mi plaćamo, samo kroz poreze!), em su im udžbenici lakši, ispiti prilagođeni itd. em brate ne treba ni državna matura? wtf. Smiješno mi je to, nas po 4-5 bilo u grupi, nekad i više, isprike raznorazne - nema kadra itd. - a onda upišu još 50 stranih studenata i odjednom za njih ima sve. Ljuti me to, sorry, ne mislim na engleze, nego na takav odnos fakulteta. Samo daj novaca i odmah se sve može, a nauštrb onih koji bi trebali ostati u državi i raditi. Ekstra strance bi trebali upisivati kad su zadovoljili osnove domaćih, valjda.
 22. Predstavljanje

  Pozdrav A gdje je Divno?
 23. MLD i Biokemija

  Male su ti šanse da ti netko odgovori na ovom forumu na to pitanje, tu su uglavnom medicinari, koji sami po sebi nisu navikli na komunikaciju forumom, ali su ipak komunikativniji od drugih iz srodnih struka, njih tu vjerojatno ima ali nikako ne pišu
 24. Još jedno otkriće na disku... Nikad se neću ovih fajlova riješiti. Zdravstvena ekologija i medicina rada - skripta.pdf