Halifax

+Members
 • Content count

  154
 • Pridružen

 • Zadnje posjećeno

 Tip sadržaja 

Profili

Forum

Patološki pojmovnik

Medicinski eponimi

Patologija - odgovori na pitanja s usmenog ispita

Anatomski termini i njihove derivacije

Wiki

Flashcards

Klinièki sluèajevi

Legal

Sve što je poslao Halifax

 1. Maturanti generacije 2017/2018

  Kako u BiH nema služba za školsku medicinu? Ima u bolnici ambulanta za cijepljenje, tamo odi po potvrdu... Nećeš ovdje ovima davati tolike pare što ti je... I tako moraš po cjepnu knjižicu u tu ambulantu. Oni ti mogu napisati potvrdu. Ili liječnik obiteljske medicine u domu zdravlja, na istom mjestu gdje se radi psihofizički test za vozački ispit.
 2. Maturanti generacije 2017/2018

  Ako ideš u školu, onda bi trebala imati nadležnog liječnika školske medicine. Raspitaj se u srednjoj školi koji ti je to. Ili moraš imati onog školskog liječnika koji te cijepio, nek ti on izda potvrdu. Možeš otići i Vesni Jureši, koja kao vodi tu neku zdravstvenu službu za medicinare, ali toplo preporučujem izbjegavanje tog.... ne znam kako da nazovem čega. Od nje ćeš dobiti potvrdu, ali da bi je dobila, moraš učiniti da se ona osjeća bitnom i kao da ti čini uslugu, moraš zamoliti ili nečim izraziti njenu veličinu. Totalno neisplativo. I proći ćeš sve preglede standardne da te ona upiše u svoje pacijente pa da dobije glavarinu. Waste of time.
 3. Kleinova linija

  Kleinova linija radiološki je znak poskliza glave bedrene kosti (eng. slipped capital femoral epiphysis, SCFE). Kleinova linija je linija duž superiorne površine femoralnog vrata koju normalno presijeca epifiza. Kod poskliza, epifiza je potisnuta ispod ove linije, kako je prikazano na slici. Kleinova linija: Na anteroposteriornom RTG-u zdjelice, crta se linija tangencijalna lateralnoj površini vrata femura. (A) Presjecanje epifize Kleinovom linijom je normalno. (B) Kada Kleinova linija ne siječe epifizu, uočava se poskliz epifize glave femura. Modifikacija ovog mjerenja, kojom se smatra da se poskliz dogodio ako se maksimalna širina epifize lateralno od Kleinove linije razlikuje 2 mm ili više od kontralateralnog kuka, poboljšava osjetljivost metode s 40% na gotovo 80%.
 4. Doktorska disertacija

  Lijepo napravljeno, ali zasto je buducnost ili revolucionarno? Pobrojane su greske koje su se dogodile i napravljena logisticka regresija koja kaze da je broj gresaka ovisan o dobi pacijenta? I odjelu. Postojanje softvera za prijavu gresaka vec veli da se to tako u svijetu stalno radi.
 5. Baza iz OZZ-a, s dodanima pitanjima sa zadnja 2-3 roka (iz 2017.). OZZ - baza.pdf
 6. Nekakva skripta, ne znam autora, ne znam kvalitetu. oftalmologija - skripta.pdf
 7. Pitanje - površinska napetost / isparavanje

  Zamisli da recimo znoj nije voda (i sol) nego recimo alkohol. Etanol (nisam provjeravala, ali znam da trebam začepiti bocu alkohola kad je već otvorim, kao sad ) ima manji toplinski kapacitet nego voda, i da znojiš etanol, on bi lakše isparavao. Za istu količinu energije koju uložiš da mu digneš temperaturu da isparava, etanol bi više isparavao. Znoj isparava čak manje nego voda. Znoj je sol + voda (poliži ako ne vjeruješ ), a sol povisuje vrelište, a snizuje ledište. Da znojiš alkohol, brže bi se hladio. Bar je meni očigledan odgovor toplinski kapacitet.
 8. Pitanje iz kemije - reaktant u suvišku

  Ali kužiš, 0,2 je ono što se POTROŠI u toj reakciji. Tebe pita koliko je u suvišku. Ovaj rezultat veli da se potrošilo 0,2 od 0,3 u reakciji. Znači višak je 0,1. To je ta reakcija, to je isti rezultat.
 9. Pitanje iz kemije - reaktant u suvišku

  Da vidimo ima li hrđe Jedino što možeš pogriješiti tu je mislim u izjednačavanju jednadžbe. 2 Fe + 3 Cl2 = 2 FeCl3 Da reagiraju jednake količine, željeza i klora, onda bi željeza bilo u suvišku, sav će se klor iskoristiti. 2 mola Fe ---- 3 mola Cl2 x molova Fe ---- 0,3 mol Cl2 x = 2 x 0,3 / 3 = 0,2 mola Fe. Je li?
 10. Činim navedene usluge iz naslova, cijena po dogovoru.
 11. Prijemni ispit na medicini na engleskom 2018

  Hmmm... ne znam za prijemni, trebao bi to biti isti skup pitanja kao "plava zbirka", ne mogu nešto treće izmišljati. Nego sad kad kažeš da ne treba za to državna matura, kako je to uopće moguće? Da za jedan fakultet, bio on na hrvatskom ili engleskom, ne vrijede ista pravila upisa? Ako svakome od nas treba DM za bilo što, zašto ne treba strancima? Ako čovjek iz BiH ide upisivati fakultet u Hrvatskoj, treba mu državna matura. Jedino što znam i što me duboko frustrira jest da je studentima na "engleskom" u Zagrebu lakše studirati - em se ne dopušta recimo da im nastavu drži bilo tko slobodan - specijalizant, stažist, ili nikako ne drži nego profesori praktički letaju za njima jer se to očigledno dodatno plaća (iako i mi plaćamo, samo kroz poreze!), em su im udžbenici lakši, ispiti prilagođeni itd. em brate ne treba ni državna matura? wtf. Smiješno mi je to, nas po 4-5 bilo u grupi, nekad i više, isprike raznorazne - nema kadra itd. - a onda upišu još 50 stranih studenata i odjednom za njih ima sve. Ljuti me to, sorry, ne mislim na engleze, nego na takav odnos fakulteta. Samo daj novaca i odmah se sve može, a nauštrb onih koji bi trebali ostati u državi i raditi. Ekstra strance bi trebali upisivati kad su zadovoljili osnove domaćih, valjda.
 12. Predstavljanje

  Pozdrav A gdje je Divno?
 13. MLD i Biokemija

  Male su ti šanse da ti netko odgovori na ovom forumu na to pitanje, tu su uglavnom medicinari, koji sami po sebi nisu navikli na komunikaciju forumom, ali su ipak komunikativniji od drugih iz srodnih struka, njih tu vjerojatno ima ali nikako ne pišu
 14. Još jedno otkriće na disku... Nikad se neću ovih fajlova riješiti. Zdravstvena ekologija i medicina rada - skripta.pdf
 15. Ovo je kaos više manje, ali redom: Baza. Odgovori na sva pitanja koja se ponavljaju, netko je sažeo tu. Genetika baza.pdf Džumbus iz kojeg su povađena pitanja: pismeni ispiti iz genetike - dzumbus.zip Predavanja na koja se referiraju u bazi (slike povađene iz slajdova imate i u ovom džumbusu iznad): 27-09-2015 PCR med gen vjezba final.pdf DNA_tehnologija_u_genetici.pdf Foulkes-Knoppers-Turnbull Population genetic testing.pdf genetika_razvoja_MV.pdf Genska_terapijakratkolms.pdf Humani_genom2010.pdf Humani_genom2010.pdf medicinska_genetikauvod201011.pdf PNAS-2010-Regoes-18241-2.pdf pnas.201415979.pdf I nekakva skriptica: Osnova_genetike-nasljedjivanje_SKRIPTA.pdf Isplati se otići na predavanje na Klaićevu kad vam objašnjavaju kako se crtaju ta stabla. Ostalo mislim da je najbolja metoda naučiti ovu bazu gore (prvi fajl) napamet, bolno jest, i onda pogledati taj džumbus pa će prvi fajl imati smisla. Više od toga se ne isplati učiti, ne samo za ispit. Matematicka_i_populacijska_genetika_nova.pdf
 16. Radna verzija udžbenika. Ovo nije sve, imaju čak dva udžbenika za predmet koji traje duže od kardiologije na internoj, anesteziologije kompletne itd., tako da se nemojte zajebati, nabavite i drugi, za cijelu ceremoniju ispita (pismeni, usmeni) koju naravno imaju potrebna su oba. I još ovima poput Vitale pada na pamet rušiti, iš natrag na PBF. Medicina rada i sporta, udžbenik.pdf
 17. Poanta je poloziti, ne upotrebljavati mozak. Nisu knjige sa stampara za ucenje, zaboga, nego za polaganje.
 18. Žene u kirurgiji?

  pa zasto ne. Kirurgija je lijepa profesija ako imas malo deblju kozu, a to ne ovisi o spolu. Ostalo ovisi o tome koja kirurgija. Abdominalna i recimo ortopedija su mi glup izbor za zene, to zahtjeva snagu i izdrzljivost i sto ces se muciti kad ima ljepsih manualnih grana za zenu, otorina, makdila, vaskularna, plastika.
 19. Dvije skripte iz epidemiologije koje su se činile najpristojnije u hrpi fajlova. Opća epidemiologija - skripta.pdf Epidemiologija zaraznih bolesti - skripta.pdf Također, koga zanima tema, Harvard ima kompletna predavanja dostupna online. Ako baš želite razumjeti.
 20. Khan Academy

  Hahahaha... a gle, lupi te u glavu jednom sve što NISI naučio na faksu, a trebao si. Propustio si zbog gluposti, odnosno politike faksa. Kad treba nešto objaviti a ne znaš. Kad gledaš monitor pacijenta i saturacija ti pada i sam si na svijetu. I onda se pitaš koji su to vrag nas učili sve to vrijeme. Onda moraš nadoknađivati izgubljeno i proklinješ te ljude koji su ti prodavali maglu 6 godina, čast izuzecima. Onda postaneš ciničan kao ja dok se svaki dan čupaš iz sranja
 21. Khan Academy

  Nije mi koristio za maturu - nisam znala to tada, ali za statistiku je. I to puno. Uzmeš neki udžbenik koji trebaš pratiti za učenje, opet mislim na strani udžbenik, ne ove naše prevare od udžbenika, i fino dio po dio nađeš na khan academy, čovjek sve jednostavno objasni, i što je najvažnije, način na koji objašnjava ostane ti u glavi. Što se tiče tog mog iskustva sa statistikom radi to intuitivnije, bolje, kvalitetnije, preciznije nego kvazinastavnici na Štamparu.
 22. Evo da i ovo ima, prije čišćenja kompjutera 1 - Tanatologija (Bubalo,pdf,11.8Mb).pdf 2 - Znakovi_smrti-Bakovic.pdf 3 - Nagla i iznenadna smrt (Škavić, pdf, 10.4 Mb).pdf 3 - Indikacije za sudskomedicninsku obdukciju.pdf 3 - prirodni_uzroci_smrti.pdf 3 - Procjena_postmortalnog_intervala.pdf 4 - Nespecificne mehanicke ozljede.pdf 4 - Strijelne ozljede.pdf 5 - Kraniocerebralne ozljede.pdf 6 - Astiktične ozljede.pdf 7 - Fizikalne ozljede.pdf 12 - antropologija-Slaus.pdf 12 - Forenzička antropologija .pdf 12 - Forenzicka_antropologija-Bakovic.pdf 12 - Identifikacija.pdf 12 - Primjena analize DNA u sudskoj medicini i kriminalistici (Kubat, pdf, 3.6 Mb).pdf 12 - Sudskomedicinska obrada koštanih posmrtnih ostataka.pdf 13 - Interdisciplinarna vjestacenja u prometu (Skavic,pdf, 6 Mb).pdf 14 - Kvalifikacija ozljeda.pdf 15 - Cedomorstvo.pdf 15 - Protupravni_prekid_trudnoce.pdf 20 - Liječnička deontologija (Petrovecki, pdf, 6.9 Mb).pdf
 23. Uptodate od doma

  Obje metode za Uptodate više ne rade, plus ne radi više ni opcija s Hola VPN addonom za Chrome Čini se da je fakultet omogućio ClinicalKey remote access I radi, vjerovali ili ne. Sve što treba napraviti jest registrirati se sa student.mef.hr mailom, i onda kliknuti remote access na izborniku gore desno. Zatim upisati remote access kad ponudi mef.hr , dobijete mail za potvrdu i voila. Knjige se mogu pregledavati u cijelosti.
 24. Vojna medicina

  E to stvarno ne znam, ali mogu upitati ako na nekoga naletim. Iako mislim da je bio neki natječaj pred godinu dana u kojoj su se spominjale neke (specifične) specijalizacije.