Simbelmyna

+Members
 • Content count

  164
 • Pridružen

 • Zadnje posjećeno

4 sljedbenika

O Simbelmyna

 • Rank
  kupio patologiju
 • Rođendan Lipanj 23

Profile Information

 • Spol
  Female
 • Lokacija
  Zagreb
 • Interesi
  Anesteziologija/Hitna medicina/Interna
  Anatomija (ko bi reko)
  Klasicna glazba (cello)
  Digital art
  Kazalište
  ...

 • Sveučilište
  MEF ZG
 • Godina studiranja
  1st year

Nedavni posjetitelji profila

1661 pregleda profila
 1. Kolega, Pomozi!

  Najbolje ti je poslat Carnet email i osobno ih pitat
 2. Pitanje - površinska napetost / isparavanje

  Ne razumijem sasvim pitanje. Znojenje nije nista drugo nego fazna promjena, odnosno, prelazak vode iz tekuceg u plinovito agregacijsko stanje. Postoji formula koja govori o toplinskoj snazi isparavanja i unutar te formule postoji konstanta L koja opisuje svojstva sredstva. Ako gledas kožu ona ima jako velik taj broj L i zbog toga se nase tijelo dobro hladi putem znojenja (tj. mogli bismo rec da je velika toplinska snaga isparavanja - ili kako ti kazes visoka toplina isparavanja koja se gubi u vremenu). Hope this helps.
 3. Pitanje - površinska napetost / isparavanje

  Sto je veca povrsina tekucine, to je vise cestica koje su u povrsinskom sloju tekucine tj. u doticaju sa zrakom. Te cestice zbog toga imaju vecu potencijalnu energiju i onda sila napetosti djeluje tako da smanjuje kolko moze tu povrsinu jer svaki sustav tezi minimalnoj potencijalnoj energiji.
 4. Maturanti generacije 2017/2018

  Nemojte dramatizirati bezveze. Imate vremena i ubijat se pod vikendom ako bas zelite. Imate vremena za razmisljat i o maturalnoj i o svemu nevezanom za maturu. Popizdit cete do ljeta ovako. Na faksu cete puno manje vremena imat za naucit, a i za druzit se pa cete opet uspjet to sve ubacit. Ne zelim plasit, ali promislite dobro jeste li spremni za to ako vec sad imate takve osjecaje. Hrabro dalje, ljudi. Sve se moze. Ja u 4. razredu sam imala i PREVISE vremena jer sam maturirala u glazbenoj to ljeto prije 4. razza i nisam vise imala nis osim gimn...
 5. Maturanti generacije 2017/2018

  Ne upisuju alieni, @Dr.Ago prvi primjer
 6. Maturanti generacije 2017/2018

  Ti to namjerno provociras hehe I ja ne planiram zrtvovat zivot radi kranijalnih zivaca ovaj tjedan hahaha Dapace ovaj vikend nista necu stic napravit :'(
 7. Maturanti generacije 2017/2018

  Moguce, meni se cinilo ko da se ne moze
 8. Maturanti generacije 2017/2018

  I ja sam pod dosta velikim stresom trenutno pa kad vidim da ste i vi i da vam ja mogu nekako pomoc onda i meni bude malo lakse u tom zajednistvu haha
 9. Maturanti generacije 2017/2018

  2 h i 45 min. Dovoljno je vremena. Ja nisam sve stigla, ali nisam ni pucala da sve rijesim (vise je da nisam znala naprosto pa nisam trosila vrijeme). Puno bitnije da si siguran da si rijesio nesto tocno nego da si bezveze si prosao. Ja sam isla odmah biologiju rjesavat jer sam za nju bila sigurna da je necu usrat + da ti malo samopouzdanja kad vidis da nije tak strasno A i ako se izgubis u kemiji i fizici, moguce je da ne stignes toliko biologiju dobro napisat (a to su ti besplatni bodovi...)
 10. Maturanti generacije 2017/2018

  Da vam stvore dodatni pritisak. Govorit ce vam vjerojatno svakih sat vremena il nesto.
 11. Maturanti generacije 2017/2018

  Mislim oko 30 osoba. Ne moze se prepisivat jer nema vremena za to, a i nisu oni glupi. 4 su grupe, ista pitanja drugi redoslijed pitanja. Znaci nema sanse da prepises od onog pored sebe, niti on od tebe. Eventualno osoba koja sjedi iznad tebe, al sanse su minimalne. Paze drugi studenti. Rucni satovi nisu dopusteni ( a moze ovisiti i o tome ko vas cuva)
 12. Maturanti generacije 2017/2018

  Teško je to procijeniti. Profesor može biti genijalan, ali ako ti nemaš disciplinu i fokus džaba tebi da ti i Einstein objašnjava sve (da se tako izrazim heh). Naravno da je lakše kad imaš dobre profesore, ali sve se to može nadoknaditi organiziranim pripremama, instrukcijama i upornim samostalnim radom. Najbitnija je tvoja želja da ti to razumiješ i ako učiš s takvim pogledom, ništa tebe neće zaustavit da shvatiš to neko gradivo. Googlat ćeš, tražit ćeš videe, pitat kolege itd. Da sumiram....da, dobar profesor ti svakako olakšava situaciju, ali ne postoji uzročno - posljedična veza da ćeš ti ujedno biti i dobar učenik ili student zbog profesora. Svi smo mi tijekom svog školovanja nešto ne naučili, ne shvatili, naštrebetali za test.... i to je normalno jer kad dođeš u srednju školu još si mali i tek negdje u četvrtom razredu napokon možeš stvoriti veću sliku cijele priče, zato i četvrti razred je odličan trenutak za sve ponoviti i sve nadoknaditi. Osobno, moji profesori su težili razumijevanju.
 13. Maturanti generacije 2017/2018

  Tako je, CH4 je isto nepolarna, ne samo zbog strukture nego mislim da i razlika u elektronegativnosti nije velika. Alkani su opcenito svi nepolarne molekule. I ovo isto sto si rekla za HCN je potpuno korektno, bez obzira sto je linearna nisu isti atomi s obje strane znaci da ce atom dusika pokupit sve elektrone. CHCl3 je blago polarna jer klorovi atomi vole elektrone vise od vodika pa ih nikakva sila kao npr. kod CCl4 gdje svi klorovi zele zadrzat elektrone, ne sprjecava da mu ih oduzmu. Ako bas zelis neki naputak, mislim da razlika u elektronegativnosti mora bit barem 0.5 da bi se uopce razmatralo da je polarna po mom misljenju. Pa onda kako su ionski spojevi posebni racunaj si 0.5 - 1.9 da bi mogla bit polarna ako se i sa strukturom poklopi. Za fluor, klor, dusik i kisik je odmah velika sansa cim ih ima da je polarna molekula.
 14. Maturanti generacije 2017/2018

  Polarnost molekule ti ne ovisi samo o razlici elektronegativnosti nego i o prostornoj konfiguraciji tj. strukturi molekule. Primjerice ako ti gledaš CCl4, postoji razlika u elektronegativnosti pa bi zaključak bio da je to polarna molekula, međutim s obzirom da se klor smješta u tetraedar koji je simetričan onda se te sile tj. ,,pomaknuti naboji'' međusobno ponište. Ista stvar je sa CO2 koja je lančasta pa su ta dva kisika simetrično postavljena... Nema ti nekog posebnog recepta za polarnost, nauči za najbitnije molekule i gotovo, probaj razmišljat ovako kako sam ti rekla ako baš dođe neki glupi spoj. Svakako ti razlika elektronegativnosti kod polarnih nije tolko velika kao kod ionskih (Koliko se sjećam nas su učili da ako ima ikakve razlike da je polarna molekula, samo pitanje u kolikoj mjeri se pomiče težište naboja, ali naravno, moraš uzet strukturu molekule u obzir). Inducirani dipoli su svi nepolarne molekule, samo što se zbog sudara ili vanjskog utjecaja privremeno pomaknuo elektronski oblak. Dakle, vodikova veza ti se može uspostavit samo i samo ako imaš F,N,Cl ili O na koji je povezan vodik. Znači bilo koja druga polarna molekula se veže Van der Waalsovim. Npr. SO2 bi trebao tvorit Wan der Waalsove. Dakle, da bi ti mogla imat vodikovu vezu moraš imat spoj u kojem je vodik vezan na jako elektronegativan atom. Čisto već kad si spomenula, mogu vam se pojavit trik pitanja na prijemnom di vas žele zeznut u stilu da u CCl4 nema polarnih veza (a ima ih, sve 4 su polarne....samo molekula u konačnici nije polarna zbog svog rasporeda atoma)
 15. Maturanti generacije 2017/2018

  To ti je čisto solidan i realan rezultat za upast. S obzirom na prošlu godinu u najgorem slučaju da si 300. morala bi rješit tipa 63% prijemnog. Al to se svake godine mijenja pa nikad ne znaš. Ali da nemreš po maturama baš sam tako odredit jer prijemni može spasit one koji su loše napisali mature, a udesit one koji super napisali maturu.