Runichoue

Stručni suradnici
 • Content count

  541
 • Pridružen

 • Zadnje posjećeno

8 sljedbenika

O Runichoue

 • Rank
  položio patologiju

Profile Information

 • Spol
  Male
 • Lokacija
  Zagreb
 • Sveučilište
  Sveuèilište u Zagrebu
 • Godina studiranja
  Finished

Nedavni posjetitelji profila

5763 pregleda profila
 1. Dojmovi sa staža

  Staž i čekanje istog treba iskoristi da se ponove hitna stanja i što više mogućih smjernica. To je po meni glavna korsit tih 5 mjeseci. Pokušati uhvatiti neke korisne vještine koje bi mogle koristiti u samostalnom radu ( za to se treba posebno potruditi i žicati da vam netko pokaže ).
 2. Staž u inozemstvu

  Nulta godina specijalizacije = staž koji nije plaćen. Vjerojanto će to biti stvarno neplaćen staž od godinu dana ili će se raditi po bolnicama kao ispomoć / sekundarac s nekom mizernom plaćom. Sumjam da će mijenjati pravilnik o program specijalizacija i uvest na svaku od njih dodatnu godinu. I dalje će specka biti odvojena od tog nultog koraka unazad.
 3. Zovi Mama Doktora!

  Možeš, mogu te primiti kao ˝hitnog˝, pregledati i eventualno uputiti dalje Jedini problem je što će te većina odbiti iako ne bi smjeli po pravilima.
 4. Zovi Mama Doktora!

  Nisam siguran da liječnik školske medicine ne može dati uputnice ... Ja mislim da može. U krajnem slučaju uvijek se može nalaz liječnika školske medicine poslati izabranom liječniku pa on prema tome napiše ili pošalje uputnice. Jedna opcija je i javiti se bilo kojem liječniku obiteljske medicine jer svi oni mogu obavljati preglede tzv. ˝migrirajućih osoba˝ i napisati uputnicu. Svakako ne bi bilo loše promjeniti liječnika obiteljske prema mjestu studiranja, ipak medicina traje 6 godina.
 5. Najbolje i najgore knjige na studiju medicinu

  Zaboravih skroz na temelje neuroznanosti ... također užasna knjiga. Mikrobiologije se slabo sjećam, ali predmet je sam po sebi vrlo beskoristan. Patofiziologija nije toliko loša koliko je preopširna i pre znanstveno orjentirana. Farmakologija od Katzunga definitivno nije za 3. godinu medicine, nego više za specijalističko usavršavanje. Meni osobno kod Kirurgije od T. Šoša smeta što je previše nedorečena. Nije dovoljno dobro pisano da bi poslužila za ponavljanje internističkog dijela, ali takđer nije niti dovoljno dobro, praktično ili opširno pisana da bi poslužila za kirurški dio. Nekako je izgubljena između dvije grane, ali i zastarjela. Tako da kada me zanima nešto iz interne otvorim drugi udžbenik ( Vrhovec, smjernice ili stranu knjigu ) ili ako me zanima nešto kirurško, opet ću rađe otvoriti drugi strani kirurški udžbenik ( ili ponovno smjernice i sl. ) koji će mi detaljno i ciljano opisati što me zanima. Sjećam se da neke stvari interništičke koje se često pitaju na usmenm iz kirurgije ne pišu u Šoši, ali isto tako i kirurška pitanja se ne mogu odgovoriti u potpunosti s tom knjigom.
 6. Imao sam zanimljivu raspravu s kolegama prije nekoliko dana u vezi najgorih i najboljih udžbenika na studiju medicine, te koje udžbenike znamo i sada za vrijeme posla povremeno otvoriti i nešto korisno pročitati. Čisto me zanima mišljenje ostalih studenata i doktora, pa kome se da može napisati svoj popis/ mišljenje. Najbolje: 1. Infektologija od J.Begovac i sur. ( odlično napisane kliničke slike ) 2. Interna medicina od B. Vrhovac ( zastarjela, ali i dalje povremeno zna poslužiti ) 3. Fiziologija Guyton ( dobro pisana ) 4. Patologija od I.Damjanov ( dobro pisana ) Najgore: 1. Psihološka medicina od R. Gregurek 2. Imunologija od I. Andreis 3. Fetalna medicina i opstetricija od J.Đelmiš 4. Kirurgija od T.Šoša
 7. Maturanti generacije 2017/2018

  Ja bi svima preporučio da si za prijemni nabave ˝udžbenike˝/skripte iz biologe, fizike i kemije koji se korsite na prvoj godini medicine u Zagrebu. Barem ih prolistati, vidjeti kako to izgleda na prvoj godini, o čemu nastavnici ( koji i sastavljaju pitanja za prijemni ) govore studentima i prokužiti primjenu fizike, kemije i biologe u medicini ( o kojoj se donekle govori na prvoj godini ). Ne može škoditi, gradivo je slično onom u srednjoj školi, ali može učiniti razliku u 1 - 2 - 3 boda na prijemnom, a to može biti odlučujuće.
 8. Maturanti generacije 2017/2018

  Tek si upisao fakultet a djeliš savjete kao da si doktor s 40 godina staža.
 9. Novi sustav bodovanja za specijalizaciju

  Ne treba ništa vjerovati dok ne bude službeno. Pogotovo ovo za staž. Ne propušta se puno ukidanjem petomjesečnog staža, ali ipak donosi nekoliko dobrih iskustava, prvenstveno u obiteljskoj medicini. Stvarno ne znam kako TLU može biti zamjena za staž ? To se ne može niti uspoređivati. Dovoljno je samo pogledati program tog predemta. Ako bi uveli da se na hitnoj i obiteljskoj može raditi samo sa specijalizacijom, ne znam gjde bi mladi liječnici trebali raditi onda ? Čekati specku godinama bez ikakve mogućnosti zapošljavanja ? Sve mi se ovo čini kao dodatno uvođenje kaosa u ionako loš sustav.
 10. Novi sustav bodovanja za specijalizaciju

  Zato sam i napisao ˝neka budu hrabri˝ s mijenjanjem šeste godine. Na petoj se mogu osloboditi 3 tjedna nastave micanjem informatike, statistike i uvoda u znanstveni rad 2, a na šestoj mogu maknuti module, skratiti ili maknuti nepotrebne štamparije i eto 5 mjeseci staža integriranog u šestu godinu. Bez problema. A ovo s hitnom da rade specijalizanti ili specijalisti je neizvedivo. Kao prvo, ne znam od kud im u Hrvatskoj tako veliki broj specijalizanata da popune ta silna mjesta, a kao drugo, niti sada kada rade mladi dr.med, ne mogu popuniti sva mjesta izvan velikih gradova, ali niti i u velikim gradovima.
 11. Novi sustav bodovanja za specijalizaciju

  Mislim da će takvim potezima samo još više mladih otjerati van na specijalizaciju, a ne postići obratan učinak. Temeljna godina zarpavo i postoji u sadašnjem specijalističkom programu, a to je npr. zajedničko internističko deblo. Možda se žele ugledati na Austrijski model gdje imaju 9 mjeseci nekakvog zajedničkog plana, pa se nakon toga bira smjer za specijalizaciju. Nek budu hrabri i neka uvedu staž u šestu godinu ili neka naprave reda u sadašnjem specijalističkom usavršavanju. Sumnjam da će to biti ˝garancija˝ za specku. Vjerojanto nekakva glupost koja će trajati godinu dana, gdje će mladi doktori biti na ignoru i samo skupljati poptise po bolnicama. BTW. Mislio sam da je Čikeš u mirovini.
 12. Novi sustav bodovanja za specijalizaciju

  Pojam ˝temeljna godina˝ je ustvari nulta godina ? Umjesto da se bavi bitnim stvarima vezanih uz studij i specijalističko usavršavanje, oni bi produljivali trajanje specijalizacija :/
 13. Upis na medicinu

  Očito je što želiš pitati. Klasične stvari koje pita svaka osoba prije upisa medicine ( težina studija, društveni život, kasnije zaposlenje ). Skupi hrabrosti i postavi pitanje u forumu.
 14. Znanstvene publikacije

  Nisam znao da tako za objavu i slike/grafikone uzimaju novce :/
 15. Znanstvene publikacije

  U kojem smislu 2 godine ? Od kada se pošalje pa do objave ili ?