Lumos :*

VIP
 • Content count

  72
 • Joined

 • Last visited

7 Followers

About Lumos :*

 • Rank
  brucoš

Profile Information

 • Spol
  Female
 • Lokacija
  Zagreb
 • Godina studiranja
  5th year

Recent Profile Visitors

1280 pregleda profila
 1. Farma - tablice :)

  lista lijekova po grupama lijekova popis lijekova.pdf
 2. Kirurgija seminari

  evo, ne znam hoće li ovo biti kome od pomoći -> bilješke s prva 2 tjedna kirurgije na rebru - nema dječje kirurgija.docx
 3. Kirurgija seminari

  evo još jedne šake Kirurgija šake.pptx
 4. Kako ucite?

  Ucim tak da pisem tone i tone biljeski, pa ak budu prerano gotove nakon kaj ih prodjem, prije ispita me ulovi da si pisem flashcards.. A onda si jos ponavljam naglas i hodam po kuci.. stvarno ne znam kak bi bez bilješki, samo gledanje u knjigu me zamori nakon sat vremena.. ne samo da mi se vrti pjesma par dana prije ispita, već i tijekom pismenih a nakon ispita - dodjem doma, spremim sve materijale od tog predmeta na tamno i crno mjesto (:') - daleko od očiju, daleko od srca) i onda si upalim seriju, napravim nescafe i izlezavam se ostatak dana :)
 5. Farma - tablice :)

  Tablice iz farme, pisane po knjizi Farma tablice .doc.pdf
 6. MEF Zagreb Pedijatrija - skripte

  1.-7. poglavlje po katalogu znanja pedijatrija.pdf
 7. Shenton-Menardova linija

  Menard-Shentonova linija zamišljena je crta između inferomedijalnog ruba collum femuris i gornjeg ruba foramen obturatorius. Prekinuta je u dislokacijama i frakturama.
 8. Galeazzijev test (Allisov znak)

  Pri stavu s flektiranim kukovima, koljenima i skupljenim stopalima - jedno koljeno je niže položeno sto govori u prilog iščašenja ipsilateralnog kuka.
 9. Barlowljev test (Palmen-Barlow)

  Barlowljev manevar je test koji se izvodi na novorođenčadi kao skrining test za razvojnu displaziju kuka.  Kuk se aduktira (bedro prema središnjoj liniji) dok se primjenjuje lagani pritisak na koljeno i usmjerava ga se posteriorno. Ako se kuk može tako dislocirati, test je pozitivan. Zatim se koristi Ortolanijev manevar za potvrdu pozitivnog nalaza. Samo luksacija kuka Barlowljevim manevrom znači nestabilnost kuka.
 10. Ortolanijev test

  pacijent je u ležećem položaju s flektiranim kukovima i koljenima, pri abdukcija u kuku dolazi do repozicije glave femura - luksabilan kuk
 11. Cobbov kut

  Mjera pri rtg kralježnice - kut između okomica koje su povučene na ravnine kranijalnog i kaudalnog zakrivljenog kralješka, koristi se kod skolioze, lordoze ili kifoze. Kako bi se izmjerio Cobbov kut, prvo se mora procijeniti koji je kralježak zadnji kralježak deformiteta (kralježak na gornjem i donjem rubu zakrivljene linije), te se tada Cobbov kut stvara intersekcijom dviju linija: jedne paralelne lateralnom rubu gornjeg kralješka, i jedne paralelne na lateralni rub donjeg kralješka. Kut veći od 10 stupnjeva difinira se kao lateralna spinalna kurvatura pri skoliozi.
 12. Finkelsteinov test

  kod ulnarne devijacije, pri stisnutoj šaci i palcem unutar šake, javlja se bol u dorzalnom dijelu šake. Koristi se kao dijagnostički test De Quervainovog tenosinovitisa.
 13. Risserov znak

  znak ilijačnih apofiza, mjera stupnja osifikacije, odnosno koštane zrelosti. Označava se brojem 1-5, pri čemu je: 1: 25% kalcifikacija, 2: 50% kalcifikacija, 3: 75% kalcifikacija, 4: 100% kalcifikacija, 5: 100% kalcifikacija, ilijačna apofiza je fuzirana s ilijačnim grebenom.
 14. Wormserov test

  maksimalna ekstenzija šake u ručnom zglobu tijekom 60 sekundi dovodi do parestezija u području inervacije n. medianusa, naziva se još i obrnutim Phalenovim testom
 15. Thomasov test

  Thomasov test - pacijent leži u supinirajućem položaju, izravnavanjem lumbalne lordoze se pomoću znakova: odignuće suprotnog kuka, abdukcija kuka, ekstenzija koljena, lateralna rotacija tibije dokazuje kontraktura kuka.