Lumos :*

VIP
 • Content count

  77
 • Pridružen

 • Zadnje posjećeno

 Tip sadržaja 

Profili

Forum

Patološki pojmovnik

Medicinski eponimi

Patologija - odgovori na pitanja s usmenog ispita

Anatomski termini i njihove derivacije

Wiki

Flashcards

Klinièki sluèajevi

Legal

Sve što je poslao Lumos :*

 1. Paranoja oko cjepiva

  Ima super stav kojeg sam vidjela na stažu na pedijatriji - dr. je izravno rekla mami koja ne želi cijepiti svoje dijete, da će ju ona prijaviti jer smatra da se radi o zanemarivanju djeteta. Žena je bila uvjerena da ova to neće napraviti i kao pa nemojte, samo sam pitala, mislila, citala.. I onda joj je ona rekla još ajde de da ste mi došli s tim idejama bez da sam sad potrošila na vas vrijeme da vam objasnim zašto su cjepiva dobra i koje su prednosti cijepljenja. Vi svjesno idete dijete svoje zakinuti za cjepivo, to je kažnjivo djelo. Navodno je izglasan i zakon po kojem tjeranje djeteta da bude vegan/vegetarijanac spada pod rubriku zanemarivanja..
 2. Predlošci za rad u ambulanti - smišljeno po uzoru na one gotove anamneze i statuse u bolnicama. Ako može ostati u wordu, da si ljudi lagano skopiraju u program . Ispod svake dg je link na smjernice iz kojih su pisani. Promjene i nadopune su dobrodošle! P.S. ako se netko sjeti još nekih čestih dg u primarnoj, samo neka dopiše predlošci ambulanta (2).docx
 3. Dojmovi s drzavne mature 2017 god.

  Čini mi se da su i nama na maturi, a i na prijemnom dosta organske stavili koja uvijek nekak ostane zadnja i na 4. godini srednje i u osnovnoj se na kraju uči, pa ostane nedorečena. Samo hrabro dalje
 4. Novi sustav bodovanja za specijalizaciju

  U potpunosti se slazem s tobom! Ne znam kako bi mladi lijecnici se mogli uzdrzavati ako bi eventualno samostalno mogli raditi kao zamjene u obiteljskoj medicini. Po nekim proracunima/saznanjima sto su i izasla u medije vec sada u sustavu nedostaje 500 lijecnika! Koliko ih jos zavrsenih planira nakon staza ici van? A da ne pricam koliko ih je uzelo dokumente od komore i razmislja u koju zemlju ici jer tu ili ne mogu dobiti specijalizaciju ili ne vide dugorocno perspektivu rada u RH.
 5. Novi sustav bodovanja za specijalizaciju

  Mislim da su nas (6. godinu) obavijestili - izvor je pingvin iz batmena, J. da ce generaciji 2013. biti u potpunosti ukinuti staz. S time da na 1. predavanju 1. godine nam je dekan Milicic rekao da nema staza, mi imamo TLU i to je staz (po propisima EU, tad smo bili jos u pregovorima). Kako nigdje u Europi nema nesto sto se zove staz, za nas prijelazne generacije to ce se zvati 0. godina specke.. a od 2013. ce odjednom biti svi jako vjesti i pametni i staz ce biti nepotreban. Cak su neke informacije isle toliko daleko da nece za tu generaciju biti ni strucnog ispita.. ko zna sto ce se promijeniti do 9 mj., kad bi staz nadajmo se trebao krenuti ili bar biti raspisan, a da ne pricam o toj zlatnoj 2013. generaciji. Makar je navodno, ovo nisam na svoje usi cula, ministar na sastanku tj. Tea time-u, rekao da odredba za rad mladih lijecnika nakon faksa (hitna i obiteljska) samo sa speckom krece od 2019.. po tome od godine kojom zavrsava gen. 2013.
 6. MEF Zagreb Interna medicina - prezentacije za seminare

  Razne ppt Transplantacija bubrega.pptx Reakcije preosjetljivosti.pptx Nutritivni status.pptx Hipofunkcija kore nadbubrežne žlijezde.pptx Fizikalna dijagnoza najčešćih stečenih i prirođenih grešaka srca.pptx Anemije.pptx
 7. MEF Zagreb Medicinski engleski 6.g.

  Hypertension-related emergencies Hypertension-related emergencies1.pptx
 8. MEF Zagreb Medicinski engleski - 5. godina

  Menstrual cycle and menstrual abnormalities ppt.pptx
 9. Farma - tablice :)

  lista lijekova po grupama lijekova popis lijekova.pdf
 10. Farma - tablice :)

  Tablice iz farme, pisane po knjizi Farma tablice .doc.pdf
 11. Kirurgija seminari

  evo, ne znam hoće li ovo biti kome od pomoći -> bilješke s prva 2 tjedna kirurgije na rebru - nema dječje kirurgija.docx
 12. Kirurgija seminari

  evo još jedne šake Kirurgija šake.pptx
 13. Kako ucite?

  Ucim tak da pisem tone i tone biljeski, pa ak budu prerano gotove nakon kaj ih prodjem, prije ispita me ulovi da si pisem flashcards.. A onda si jos ponavljam naglas i hodam po kuci.. stvarno ne znam kak bi bez bilješki, samo gledanje u knjigu me zamori nakon sat vremena.. ne samo da mi se vrti pjesma par dana prije ispita, već i tijekom pismenih a nakon ispita - dodjem doma, spremim sve materijale od tog predmeta na tamno i crno mjesto (:') - daleko od očiju, daleko od srca) i onda si upalim seriju, napravim nescafe i izlezavam se ostatak dana :)
 14. MEF Zagreb Pedijatrija - skripte

  1.-7. poglavlje po katalogu znanja pedijatrija.pdf
 15. Barlowljev test (Palmen-Barlow)

  Barlowljev manevar je test koji se izvodi na novorođenčadi kao skrining test za razvojnu displaziju kuka.  Kuk se aduktira (bedro prema središnjoj liniji) dok se primjenjuje lagani pritisak na koljeno i usmjerava ga se posteriorno. Ako se kuk može tako dislocirati, test je pozitivan. Zatim se koristi Ortolanijev manevar za potvrdu pozitivnog nalaza. Samo luksacija kuka Barlowljevim manevrom znači nestabilnost kuka.
 16. Galeazzijev test (Allisov znak)

  Pri stavu s flektiranim kukovima, koljenima i skupljenim stopalima - jedno koljeno je niže položeno sto govori u prilog iščašenja ipsilateralnog kuka.
 17. Cobbov kut

  Mjera pri rtg kralježnice - kut između okomica koje su povučene na ravnine kranijalnog i kaudalnog zakrivljenog kralješka, koristi se kod skolioze, lordoze ili kifoze. Kako bi se izmjerio Cobbov kut, prvo se mora procijeniti koji je kralježak zadnji kralježak deformiteta (kralježak na gornjem i donjem rubu zakrivljene linije), te se tada Cobbov kut stvara intersekcijom dviju linija: jedne paralelne lateralnom rubu gornjeg kralješka, i jedne paralelne na lateralni rub donjeg kralješka. Kut veći od 10 stupnjeva difinira se kao lateralna spinalna kurvatura pri skoliozi.
 18. Shenton-Menardova linija

  Menard-Shentonova linija zamišljena je crta između inferomedijalnog ruba collum femuris i gornjeg ruba foramen obturatorius. Prekinuta je u dislokacijama i frakturama.
 19. Ortolanijev test

  pacijent je u ležećem položaju s flektiranim kukovima i koljenima, pri abdukcija u kuku dolazi do repozicije glave femura - luksabilan kuk
 20. Finkelsteinov test

  kod ulnarne devijacije, pri stisnutoj šaci i palcem unutar šake, javlja se bol u dorzalnom dijelu šake. Koristi se kao dijagnostički test De Quervainovog tenosinovitisa.
 21. Risserov znak

  znak ilijačnih apofiza, mjera stupnja osifikacije, odnosno koštane zrelosti. Označava se brojem 1-5, pri čemu je: 1: 25% kalcifikacija, 2: 50% kalcifikacija, 3: 75% kalcifikacija, 4: 100% kalcifikacija, 5: 100% kalcifikacija, ilijačna apofiza je fuzirana s ilijačnim grebenom.
 22. Wormserov test

  maksimalna ekstenzija šake u ručnom zglobu tijekom 60 sekundi dovodi do parestezija u području inervacije n. medianusa, naziva se još i obrnutim Phalenovim testom