Skoči na sadržaj
Stvori novi članak

Ako ste registrirani èlan, sve što trebate za stvaranje novog èlanka na našem Wikiju jest ideja, kliknuti "Stvori novi èlanak", i odabrati kategoriju.

Najnoviji članak

Hipofiza


Hipofiza (lat. hypophysis, glandula pituitaria) je endokrina žlijezda veličine zrna graška i težine 0.5 grama (dimenzija oko 10x13x6 mm). Izgleda kao izbočina hipotalamusa na bazi mozga, smještena u koštanoj šupljini (sella turcica - “tursko sedlo”) koju pravi sfenoidna kost i prekrivena je naborom tvrde moždane ovojnice (diaphragma sel... Srp 04 2014 06:04


- - - - -

Jednjak

anatomija
Jednjak (ezofagus) je mišićna cijev (približno 25 cm dugačka) s prosječnim promjerom od 2 cm koji vodi hranu od farinksa (ždrijelo) do želuca. Kako se vidi na fluoroskopiji nakon gutanja barija, jednjak normalno ima tri suženja na mjestima gdje priležeće strukture stvaraju impresije:
 • Cervikalna konstrikcija: na početku faringoezofagealnog spoja, približno 15 cm od sjekutića, uzrokovana musculusom constrictorom pharyngis inferiororom; klinički ga nazivamo gornjim ezofagealnim sfinkterom.
 • Torakalna (bronho-aortalna) konstrikcija: konstrikcija na mjestu gdje ga prvi put presijeca luk aorte, 22.5 cm od sjekutića, te zatim tamo gdje preko njega prelazi lijevi glavni dušnik, 27.5 cm od sjekutića - prvi se vidi gledan anteroposteriorno, a drugi s lateralnog gledišta.
 • Dijafragmatska konstrikcija: mjesto gdje prolazi kroz ezofagealni hiatus dijafragme, približno 40 cm od sjekutića.
Poznavanje ovih suženja bitno je pri uporabi instrumenata koji moraju proći kroz jednjak u želudac, te kad se pregledavaju radiografske snimke pacijenata koji imaju problema s disfagijom (poteškoće u gutanju).

Slika u privitku: Jednjak_i_njegovi_odnosi.png
Jednjak i njegovi odnosi. (A) Lateralni pogled prikazuje esophagus i povezane strukture (dušnik, kralješnicu, silaznu aortu i želudac). Esophagus počinje na mjestu opipljive krikoidne hrskavice i silazi posteriorno od dušnika. Napušta toraks kroz esophagealni hiatus dijafragme. (B) Transverzalni presjek jednjaka pokazuje mišićni i mukozni sloj njegovog zida. (C ) Presjek kroz inferiorni dio jednjaka, dijafragmu i superiorni dio želuca. Frenikoezofagealni ligament fleksibilno povezuje jednjak s ošitom, ograničava pomicanje jednjaka prema gore dok istodobno dopušta male pokrete tijekom gutanja i disanja.

Jednjak:
 • Slijedi zavoje kralješnice dok silazi kroz vrat i sredoprsje, mediastinum
 • Ima unutrašnji kružni i vanjski uzdužni sloj mišića. U superiornoj trećini, vanjski sloj sastoji se od voljnih poprečnoprugastih mišića; inferiorna trežina sastoji se samo od glatkih mišićnih vlakana, dok su u srednjoj trećini oba tipa mišićnih vlakana.
 • Prolazi kroz eliptični ezofagealni hiatus u mišićnom desnom crusu dijafragme, lijevo od medijalne ravnine u razini T10 kralješka (napušta toraks )
 • Završava ulaskom u želudac na kardijalnom otvoru želuca lijevo od središnje ravnine u razini sedme lijeve rebrene hrskavice, tj. T11 kralješka
 • Distalno je okružen ezofagealnim živčanim pleksusom.
Hrana prolazi kroz jednjak brzo zbog peristaltičkih kontrakcija njegove muskulature, uz pomoć gravitacije, ali nije ovisan o njoj (osoba može gutati i okrenuta naopačke). Jednjak je pričvršćen za rub ezofagealnog hiatusa na ošitu frenikoezofagealnim ligamentom - ekstenzijom donje dijafragmatične fascije. Ovaj ligament dopušta neovisne pokrete dijafragme o jednjaku tijekom disanja i gutanja.

Abdominalni dio jednjaka je trubolik, samo 1.25 cm dugačak, prolazi od ezofagealnog hiatusa u desnom crusu dijafragme do kardijalnog otvora želuca, proširuje se kako mu prilazi, prolazi anteriorno i lijevo za dok silazi inferiorno. Njegova anteriorna površina prekrivena je peritoneumom - nastavkom peritoneuma koji prekriva anteriornu površinu želuca. Uložen je u usjek na posteriornoj (visceralnoj) površini jetre. Posteriorna površina jednjaka prekrivena je peritoneumom bursae omentalis, kontinuiranom s onom što prekriva posteriornu površinu želuca. Desni rub jednjaka nastavlja se u mali zavoj želuca, no lijevi rub razdvojen je od fundusa želuca kardijalnim usjekom, incisura cardiaca.

Ezofageogastrični spoj smješten je lijevo od T11 kralješka, u horizontalnoj ravnini koja prolazi kroz vrh processusa xiphoideusa prsne kosti. Kirurzi kao granicu koriste Z-liniju, neravnu crtu gdje se sluznica naglo mijenja od ezofagealne u gastričnu. Odmah superiorno od ovog spoja, dijafragmatska muskulatura koja tvori ezofagealni hiatus djeluje kao donji fiziološki ezofagealni sfinkter, kontrahirajući i relaksirajući se. Radijološka proučavanja pokazuju da hrana tu zastaje na trenutak i da je mehanizam sfinktera normalno dovoljno učinkovit u sprečavanju refluksa želučanog sadržaja u jednjak. Kada osoba ne jede, lumen jednjaka je normalno kolabiran superiorno od ovog nivoa, kako bi spriječio vraćanje hrane ili želučanih sokova u jednjak.


Krvna opskrba, venska drenaža i inervacija jednjakaAbdominalni dio jednjaka krvlju opskrbljuje lijeva a. gastrica, ogranak truncusa celiacusa, te lijeva a. phrenica inferior. Venska drenaža iz submukoznih vena ovog dijela jednjaka je i u portalni venski sustav kroz lijevu gastričnu venu i u sistemski venski sustav kroz ezofagealne vene koje se ulijevaju u v. azygos.

Limfna drenaža abdominalnog dijela jednjaka je u lijeve gastrične limfne čvorove; eferentne limfne žile iz ovih čvorova odlaze uglavnom u celijačne limfne čvorove.

Jednjak inervira ezofagealni živčani pleksus, koji tvore vagalni truncusi (postaju anteriorni i posteriorni gastrični ogranci) te toraklni truncus sympatheticus putem velikih splanhničnih (abdominopelvičnih) živaca i periarterijskih pleksusa oko lijeve gastrične i donje frenične arterije.


SažetakJednjak je cjevasti provodnik hrane (probavni sustav), donoseći je iz farinksa u želudac. Probija ošit u razini T10 kralješka, prolazi kroz desni crus dijafragme koji se križa oko njega praveći fiziološki donji ezofagealni sfinkter. Abdominalni dio sastavljen je u potpunosti od glatkog mišića, inervira ga ezofagealni živčani pleksus, te ulazi u kardijalni dio želuca. Prima krv iz ezofagealnih ogranaka lijeve gastrične arterije (od truncusa celiacusa). Njegove submukozne vene dreniraju se i u sistemski i u portalni venski sustav time tvoreći portokavalne anastomoze koje se mogu proširiti pri portalnoj hipertenziji. Iznutra je jednjak razgraničen od želuca mukoznom prijelaznom crtom - Z linijom.

Izdavač
 • 0

Izvori:
Izvori:
 • Marušić A., Anatomija čovjeka, Medicinska naklada, 2002.
 • Moore K., Clinically Oriented Anatomy, Lippincott Williams & Wilkins, 2005.