Skoči na sadržaj
Stvori novi članak

Ako ste registrirani èlan, sve što trebate za stvaranje novog èlanka na našem Wikiju jest ideja, kliknuti "Stvori novi èlanak", i odabrati kategoriju.

Najnoviji članak

Hipofiza


Hipofiza (lat. hypophysis, glandula pituitaria) je endokrina žlijezda veličine zrna graška i težine 0.5 grama (dimenzija oko 10x13x6 mm). Izgleda kao izbočina hipotalamusa na bazi mozga, smještena u koštanoj šupljini (sella turcica - “tursko sedlo”) koju pravi sfenoidna kost i prekrivena je naborom tvrde moždane ovojnice (diaphragma sel... Srp 04 2014 06:04


- - - - -

Mišići usta, usana i obraza


Usne kao i oblik i stupanj otvaranja usta važni su za jasan govor. Također još više naglašavamo verbalnu komunikaciju našim izrazima lica. Nekoliko mišića mijenja oblik usta i usana za vrijeme govorenja kao i za vrijeme aktivnosti kao što su pjevanje, zviždanje ili mimika. Oblik usta i usana kontroliran je složenom trodimenzionalnom grupom mišića koji uključuju sljedeće:
  • Podizači (elevatori), retraktori, i evertori gornje usne.
  • Potiskivači (depresori), retraktori, i evertori donje usne.
  • m. orbicularis oris, sfinkter oko usta.
  • m. buccinator u obrazu.
Kada su opuštene, usne su u dodiru jedna s drugom, a zubi su blizu.

Slika u privitku: Misici_usta,_usana_i_obraza.JPG

M. orbicularis oris, prvi u nizu sfinktera probavnog trakta, nalazi se unutar usana, okružuje usta i kontrolira ulaz i izlaz kroz usni otvor (pukotina između usana, rima oris). M. orbicularis oris je važan pri artikulaciji (govoru).

M. buccinator je tanak, plosnat, pravokutan mišić koji polazi s lateralne strane alveolarnog nastavka gornje i donje čeljusti, nasuprot kutnjaka, i s raphe pterydomandibularis, zadebljanog dijela bukofaringealne fascije. Zauzima dublju i više medijalnu površinu od ostalih mišića lica, prolazeći duboko do mandibule, tako da je bliskije vezan za bukalnu mukozu nego za kožu lica. M. buccinator, aktivan pri smijanju, također održava obraz napetim, i tako sprečava njegovo boranje i ozljeđivanje prilikom žvakanja.

Sprijeda, vlakna m. buccinatora miješaju se medijalno s vlaknima m. orbicularis oris, i tonus tih dvaju mišića stišće obraze i usne prema zubima i desnima. Kontrakcija m. buccinatora i pogotovo m. orbicularis oris, osigurava nježan ali kontinuirani otpor prema tendenciji zubi da se iskrive prema van. Ukoliko je gornja usna kraća, ili postoje retraktori koji uklanjaju tu silu,zubi postaju iskrivljeni ili strše prema naprijed.

M. orbicularis oris i m. buccinator zajedno s jezikom omogućavaju hrani da ostane između okluzalnih ploština zubiju za vrijeme žvakanja i sprečavaju hrani da se skuplja u usnoj šupljini. M. buccinator također pomaže obrazima oduprijeti se sili koja se stvara pri zviždanju i sisanju. Mišić je dobio to ime zbog toga što stišće obraze prilikom puhanja (npr. prilikom sviranja puhačkog instrumenta).

Nekoliko mišića dilatora (pružača) širi se od usana i kutova usana, nešto kao žbice na kotaču. Lateralno od kutova usana ili komisura usana (mjesta spajanja gornje i donje usne), vlakna devet mišića lica se isprepliću ili spajaju u obliku vrlo promjenjivih i raznolikih formacija koje se zovu modiolusi, odgovornih za pojavu rupica na obrazima kod nekih pojedinaca.

Platysma je širok, tanak, plosnat mišić koji se nalazi u potkožnom tkivu vrata. Prednje granice dvaju mišića suprotnih strana križaju se na bradi i miješaju se s ostalim mišićima lica. Kada je napeto gornje hvatište platizme, ona zateže kožu, stvarajući verikalne nabore na koži, premještajući tako veliki pritisak sa površnih vena. Kada je napeto donje hvatište platizme, ona pomaže pritiskanju donje čeljusti i povlači kutove usta prema dolje (npr. kod grimasa)
  • 0

Izvori:
Izvori:
  • Marušić A., Anatomija čovjeka, Medicinska naklada, 2002.
  • Moore K., Clinically Oriented Anatomy, Lippincott Williams & Wilkins, 2005.