Skoči na sadržaj
Niste našli što tražite?

Ako niste pronašli temu koja Vas zanima, ili biste neku medicinsku temu voljeli vidjeti obrađenu na našim stranicama, slobodno nas kontaktirajte putem e-mail adrese info@perpetuum-lab.com.hr

Najnoviji članak

Reumatoidni artritis


Reumatoidni artritis  (ICD-10: M05-M06) je kronična, sustavna autoimunosna bolest karakterizirana prvenstveno kroničnim simetričnim poliartritisom. Iako ima izrazito varijabilan tijek, najčešće su simetrično upaljeni periferni zglobovi (zapešće, metakarpofalangealni zglobovi) što vodi do progresivnog uništavanja zglobnih struktura, o... Pro 14 2014 12:39


- - - - -

Mošnja


Skrotum je kožna vreća koja se sastoji od dva sloja: jako pigmentirane kože i blisko povezane fasciae dartos, sloja bez masti koji sadrži glatka mišićna vlakna (m. dartos) odgovorna za naborani izgled skrotuma. Zbog m. dartosa koji se hvata na kožu, njegova kontrakcija uzrokuje boranje scrotuma kada je hladno, zadebljavajući tu kožnu vreću i istovremeno smanjujući skrotalnu površinu, te pomažući m. cremasteru u držanju testisa bliže tijelu, a sve to skupa smanjuje gubitak topline.

Slika u privitku: Slojevi_ALAZ,_scrotuma_i_funiculusa_spermaticusa.JPG
Slojevi anterolateralnog abdominalnog zida, scrotuma i funiculusa spermaticusa.

Skrotum je unutra podijeljen ekstenzijom dartozne fascije, septum scrotuma, u desni i lijevi odjeljak. Septum izvana označava raphe perinei, kožni nabor kao crta spajanja embrionalnih labioskrotalnih kvržica. Površinska dartozna fascija skrotuma nema masti i anteriorno se stapa s membranoznim slojem subkutanog tkiva abdomena, stratum membranosum telae subcutaneae abdominis, a posteriorno sa membranoznim slojem subkutanog tkiva perineuma, stratum membranosum telae subcutaneae abdominis. Razvoj scrotuma je blisko povezan sa stvaranjem ingvinalnih kanala. Skrotum se razvija iz labioskrotalnih nabora, tj. dva kožna izbočenja anterolateralnog abdominalnog zida koji se spajaju kako bi stvorili slobodnu kožnu vreću. Kasnije u fetalnom periodu, testisi i funiculus spermaticus ulaze u scrotum.

Slika u privitku: Penis_i_scrotum.png
Penis i scrotum. (A) Prikazana je uretralna površina obrezanog penisa. Spongiozna uretra je ispod kutanih raphe penis. Scrotum je podijeljen u desnu i lijevu polovinu kutanim raphama penis, koje se nastavljaju na penilne i perinealne raphe. (B) Prikazani su dorzum penisa i anteriorna površina scrotuma. Penis se sastoji od korijena, tijela i glansa. (C ) Penis sadrži tri erektilne mase: dva kavernozna tijela i jedno spongiozno (koje sadrži urethru). (D) Koža penisa nastavlja se distalno kao prepucij, koji prekriva vrat i coronu glansa. (E) Neobrezani penis.


Krvožilna opskrba

Krvožilnu opskrbu scrotumu daju:
  • Posteriorni skrotalni ogranci a. perinealis: ogranak a. pudenda internae
  • Anteriorni skrotalni odgranci a. pudendae externae profundae: ogranak a. femoralis
  • A. cremasterica: ogranak a. epigastricae inferior
Slika u privitku: Arterijska_opskrba_i_limfna_drenaza_testisa_i_scrotuma,_inervacija_scrotuma.jpg
Arterijska opskrba i limfna drenaža testisa i skrotuma, inervacija skrotuma. Tijek testikularne arterije, koja se odvaja od abdominalne aorte blizu bubrežne arterije, rezultat je spuštanja testisa s posteriornog abdominalnog zida u scrotum tijekom fetalnog razvija. Limfna drenaža testisa i scrotuma slijede različite putove. Anteriornu površinu scrotuma inerviraju ogranci lumbalnog pleksusa koji prolaze anteriorno kako bi došli do nje, dok posteriornu površinu inerviraju grane sakralnog pleksusa koji prolazi posteriorno.

Skrotalne vene prate arterije. Limfne žile skrotuma dreniraju se u nodi lymphoidei inguinales superficiales.


Živčana opskrba

Ogranci lumbalnog pleksusa za anteriornu površinu:
  • Ramus genitalis nervi genitofemoralis (L1, L2): inervira anterolateralnu površinu
  • Anteriorni skrotalni živci: ogranci n. ilioinguinalisa (L1) za anteriornu površinu

Slika u privitku: Medijalni_presjek_kroz_muski_spolni.png
Presjek kroz mušku zdjelicu i perineum u medijalnoj ravnini (vidi se desna polovina). Vide se spolni organi: testit, epididimis, ductus deferens, ductus ejaculatorius, te penis, sa akcesornim žljezdanim strukturama (seminalnim žlijezdama, prostatom i bulbouretralnim žlijezdama). Funiculus spermaticus povezuje testis s abdominalnom šupljinom, a testis leži eksterno u muskulokutanoj vreći - skrotumu.

Ogranci sakralnog pleksusa za posteriornu i inferiornu površinu:
  • Posteriorni skrotalni živci: ogranci perinealne grane n. pudendusa (S2-S4) za posteriornu površinu
  • Perinealni ogranci posteriornog femoralnog kožnog živca (S2, S3) za inferiornu površinu


Anestezija skrotuma

Anteriornu trećinu scrotuma inervira L1 segment kralješnične moždine kroz n. ilioinguinalis, a posteriorne dvije trećine inervira uglavnom S3 spinalni segment kroz perinealni i posteriorni femoralni kožni živac. Stoga, kada se spinalni anestetik primjenjuje, mora se ubrizgati superiornije za anesteziranje anteriorne površinu skrotuma nego za posteriornu površinu.Sažetak

Skrotum je kožna vreća koja se razvija od labioskrotalnih nabora muškarca kako bi 'udomio' testise nakon njihova spuštanja. Masni sloj subkutanog tkiva abdominalnog zida zamjenjuje u skrotumu dartozni mišić, dok se membranozni sloj nastavlja kao dartozna fascija i skrotalni septum. Skrotum prima anteriorne skrotalne arterije iz bedra (kroz a. pudendus externu), posteriorne dolaze iz perineuma (a. pudendus interna), a unutra, m. cremaster prima arterije iz abdomena (a. epigastrica inferior). Za anteriornu površinu scrotuma živčana vlakna dolaze iz lumbalnog pleksusa (n. genitofemoralis i n .ilioinguinalis), a za posteriornu površinu vlakna dolaze iz sakralnog pleksusa (n. pudendus).
  • 0

Izvori:
Izvori:
  • Marušić A., Anatomija čovjeka, Medicinska naklada, 2002.
  • Moore K., Clinically Oriented Anatomy, Lippincott Williams & Wilkins, 2005.