Skoči na sadržaj
Niste našli što tražite?

Ako niste pronašli temu koja Vas zanima, ili biste neku medicinsku temu voljeli vidjeti obrađenu na našim stranicama, slobodno nas kontaktirajte putem e-mail adrese info@perpetuum-lab.com.hr

Najnoviji članak

Reumatoidni artritis


Reumatoidni artritis  (ICD-10: M05-M06) je kronična, sustavna autoimunosna bolest karakterizirana prvenstveno kroničnim simetričnim poliartritisom. Iako ima izrazito varijabilan tijek, najčešće su simetrično upaljeni periferni zglobovi (zapešće, metakarpofalangealni zglobovi) što vodi do progresivnog uništavanja zglobnih struktura, o... Pro 14 2014 12:39


- - - - -

Želudac

anatomija
Želudac (lat. gaster; stomak) je prošireni dio probavnog trakta između jednjaka i tankog crijeva. Specijaliziran je za skupljanje uzete hrane i kemijski i mehanički je priprema za probavu i prelazak u dvanaesnik (lat. duodenum). Kod većine ljudi, oblik želuca sliči slovu J; ipak, oblik i položaj mogu znatno varirati ovisno o tipu tijela i čak varirati kod iste osobe kao rezultat pokreta ošita tijekom respiracije, sadržaja želuca ili položaja osobe (primjerice, pri ležanju ili stajanju).

Želudac miješa i pohranjuje hranu, a njegova glavna funkcija je enzimatska probava. Želučani sok pretvara masu hrane u polutekuću mješavinu, himus, koji prolazi relativno brzo u duodenum.

Prazan želudac je samo lagano veći nego debelo crijevo, ipak, sposoban je znatno se proširiti i zadržati 2-3 L hrane. Želudac novorođenčeta, veličine limuna, može se proširiti za prihvat do 30 mL mlijeka.


Slika u privitku: Abdominalni_dio_ezofagusa_i_zeludac.png
Abdominalni dio jednjaka i želudac. (A) Želudac i omentum majus i minus. Lijevi dio jetre odrezan je kako bi se vidjeli omenum minus i foramen epiploicum (ulaz u bursu omentalis). Doseg netaknute jetre prikazuje isprekidana linija. Želudac je ispunjen zrakom. (B) Unutrašnja površina (mukozna membrana). Longitudinalne želučane brazde, ruge, nestaju kada se želudac širi. Duž male krivine, nekoliko longitudinalnih sluzničnih nabora širi se od jednjaka do pilorusa, čineći želučani kanal duž kojega prolazi progutana tekućina. (C ) Polorus je kontrahirani završni dio želuca. Pilorus se distalno otvara u dvanaesnik.


Dijelovi želucaŽeludac ima četiri dijela:
 • Pars cardiaca: dio želuca koji okružuje kardijalni otvor, antrum cardiacum
 • Fundus: prošireni superiorni dio povezan s lijevom kupolom dijafragme, inferiorno je ograničen horizontalnom ravninom kardijalnog otvora. Superiorni dio fundusa obično doseže razinu lijevog petog interkostalnog prostora. Incisura cardiaca nalazi se između jednjaka i fundusa želuca. Fundus se može proširiti plinom, tekućinom, hranom, ili bilo kojom kombinacijom ovih sastojaka.
 • Tijelo, corpus: najveći dio želuca između fundusa i antruma pyloricuma.
 • Pylorus (pilorus): izlazni dio želuca; njegov široki dio, antrum pyloricum sužava se u pilorični kanal. Pylorus (grč. čuvar vrata), distalna, sfinkterska regija, obilježena je zadebljanjem kružnog sloja glatkih mišića koji kontroliraju otpuštanje želučanog sadržaja kroz pilorični otvor u dvanaesnik.
Želudac ima i dva zavoja:
 • Curvatura minor gastris: tvori kraću konkavnu granicu želuca: incisura angularis oštri je usjek približno dvije trećine udaljenosti duž manjeg zavoja koji označava spoj tijela i piloričnog dijela želuca.
 • Curvatura major gastris: dugačka, konveksna granica želuca.
Periodično ispražnjavanje želuca događa se kada intragastrični tlak prevlada otpor pilorusa. Normalno je tonički kontrahiran tako da je pilorični otvor sužen, osim kada propušta himus. U pravilnim razmacima, gastrična peristaltika prenosi himus kroz pilorični kanal i otvor u tanko crijevo za daljnje miješanje, probavu i apsorpciju.

Slika u privitku: Bursa_omentalis.png
Bursa omentalis i ležište želuca. (A) Kod anteriornog pristupa bursi omentalis, omentum majus i gastrosplenični ligament razrezani su duž većeg zavoja želuca, a želudac je podignut superiorno kako bi se bursa vidjela s anteriorne strane. Na desnom kraju bursae, dvije granice foramena epiploicuma se vide: inferiorni korijen hepatoduodenalnog ligamenta (koji sadrži portalnu trijadu) i lobus caudatus jetre. (B) Izrezani su želudac i većina omentuma minusa, a peritoneum posteriornog zida bursae omentalis koji prekriva ležište želuca je maknut kako bi se otkrili organi ležišta. Iako su adhezija, kao što je vezanje slezene za dijafragmu ovdje, dio normalnog post mortem nalaza, one nisu dio normalne anatomije.


Unutrašnjost želucaGlatka površina sluznice želuca crvenkastosmeđe je boje za vrijeme života, osim u piloričnom dijelu, gdje je ružičasta. Prekrivena je kontinuiranim mukoznim slojem koji štiti njegovu površinu od želučane kiseline - produkta žlijezda želuca. Kada se kontrahira, želučana sluznica pomiče se u longitudinalne usjeke nazvane ruge; najizraženije su prema piloričnom dijelu i duž velikog zavoja želuca. Gastrični kanal stvara se privremeno tijekom gutanja između longitudinalnih ruga i sluznice malog zavoja. To se vidi radiografski i endoskopijom. Gastrični kanal stvara se zbog čvrstog prijanjanja sluznice želuca za mukozni sloj, koji tu ne sadrži kosi sloj. Slina i male količine prožvakane hrane i drugih tekućina prolaze kroz gastrični kanal u pilorični kanal kada je želudac gotovo prazan. Ruge nestaju ako se želudac raširi.


Prostorni odnosi želucaŽeludac je prekriven peritoneumom, osim na mjestima gdje krvne žile teku duž njegovih zavoja, i malog područja posteriorno od kardijalnog otvora. Dva sloja omentuma minusa šire se oko želuca i napuštaju njegov veliki zavoj kao omentum majus. Anteriorno, želudac dodiruje ošit (dijafragmu), lijevi režanj jetre i anteriorni abdominalni zid. Posteriorno, želudac je povezan s bursom omentalis i gušteračom; posteriorna površina želuca tvori anteriorni zid bursae omentalis.

Ležište želuca, na kojemu on počiva u ležećem položaju, tvore strukture posteriornog zida bursae omentalis. Od superiorno prema inferiorno, ležište želuca tvori lijeva kupola dijafragme, slezena, lijevi bubreg i nadbubrežna žlijezda, a. splenica, gušterača i transverzalni mezokolon i kolon.


Krvne žile, limfa i živci želucaŽeludac prima bogatu arterijsku opskrbu od truncusa celiacusa i njegovih ogranaka. Porijeklo, tijek i distribucija arterija želuca opisani su u tablici niže. Većina krvi dolazi iz anastomoza koje nastaju duž manjeg zavoja želuca od desne i lijeve a. gastricae, te duž većeg zavoja od desnih i lijevih gastro-omentalnih arterija (a. gastro-omentalis dextra ili a. gastroepiploica dextra, i a. gastro-omentalis sinistra ili a. gastroepiploica sinistra). Fundus i gornji dio tijela želuca primaju krv iz kratkih, aa. gastricae breves, i posteriornih želučanih arterija.

Želučane vene prate arterije, položajem i tijekom. Desna i lijeva gastrična vena ulijevaju se u portalnu venu; kratke gastrične vene, vv.gastricae breves, i v. gastro-omentalis sinistra ulijevaju se u v. splenicu, koja se pridružuje v. mesentericai superior u stvaranju portalne vene. Desna gastro-omentalna vena prazni se u gornju mezenteričnu venu. Prepilorična vena silazi preko pilorusa u desnu gastričnu venu. Zbog toga što je ova vena lako uočljiva, kirurzi je koriste za identifikaciju pilorusa.

Slika u privitku: Vene_zeluca,_duodenuma_i_slezene.png
Vene želuca, duodenuma i slezene. Venska drenaža iz želuca i duodenuma je u portalnu venu, ili direktno ili indirektno putem v. splenicae ili v. mesentericae superior. V. splenica obično prima v. mesentericu inferior i zatim se ujedinjuje s v. mesentericom superior kako bi stvorile portalnu venu.

Želučane limfne žile prate arterije duž većeg i manjeg zavoja želuca. Dreniraju limfu s njegove anteriorne i posteriorne strane prema zavojima, gdje su smješteni gastrični i gastro-omentalni limfni čvorovi. Eferentne žile iz ovih čvorova prate velike arterije do celijačnih limfnih čvorova.

Pregled limfne drenaže želuca:
 • Limfa iz superiorne dvije trećine želuca drenira se duž desnih i lijevih gastričnih krvnih žila u gastrične limfne čvorove; limfa iz fundusa i superiornog dijela tijela želuca također se drenira duž kratkih gastričnih i lijevih gastro-omentalnih krvnih žila u pankreasnosplenične limfne čvorove
 • Limfa iz superiorne dvije trećine inferiorne trećine želuca drenira se duž desnih gastro-omentalnih krvnih žila u pilorične limfne čvorove
 • Limfa iz lijeve trećine velikog zavoja drenira se duž kratkih gastričnih i spleničnih krvnih žila u pankreasnoduodenalne limfne čvorove.
Parasimpatička opskrba želuca dolazi iz anteriornog i posteriornog truncusa vagalisa i njegovih ogranaka, koji ulaze u abdomen kroz ezofagealni hiatus. Truncus vagalis anterior, koji uglavnom potječe od lijevog n. vagusa, obično ulazi u abdomen kao jedan ogranak na anteriornoj površini jednjaka. Teče prema manjem zavoju želuca, gdje daje jetrene i duodenalne ogranke koji želudac napuštaju kroz hepatoduodenalni ligament. Ostatak truncusa vagalisa anteriora nastavlja duž manjeg zavoja dajući anteriorne gastrične ogranke. Veći posteriorni truncus vagalis, nastao od desnog n. vagusa, ulazi u abdomen na posteriornoj površinu jednjaka i teče prema većem zavoju želuca. Posteriorni truncus vagalis daje ogranke za anteriornu i posteriornu površinu želuca. Od njega se odvaja celijačni ogranak koji odlazi u celijačni pleksus, a zatim nastavlja duž manjeg zavoja želuca i daje posteriorne gastrične ogranke.

Simpatička opskrba želuca je iz T6 do T9 segmenata kralježnjčne moždine, prolazi u celijačni pleksus putem većih splanhničkih živaca i distribuira se kroz pleksuse oko gastričnih i gastro-omentalnih arterija.


SažetakŽeludac je prošireni dio probavnog trakta između jednjaka i dvanaesnika, specijaliziran za akumulaciju progutane hrane i njenu kemijsku i mehaničku pripremu za probavu. Želudac je položen asimetrično u abdominalnoj šupljini, lijevo od središnje linije i obično u gornjem lijevom kvadrantu. Abdominalni dio jednjaka ulazi u kardijalni dio želuca, a pilorički dio izlazno mjesto u dvanaesnik. Ispražnjavanje želuca kontrolira pilorus. Njegova površina prekrivena je zaštitnim slojem sluzi koja prekriva želučane ruge, a one nestaju kada se želudac širi. Želudac je intraperitonealni organ, omentum minus (obuhvaćajući anastomoze između desnih i lijevih želučanih krvnih žila) pričvršćen je za njegov manji zavoj, a omentum majus (koji obuhvaća anastomoze između desnih i lijevih gastro-omentalnih krvnih žila) pričvršćen je za njegov veći zavoj. Krvne žile njegovih zavoja služe za opskrbu tijela i antruma pyloricuma želuca. Gornji dio tijela i fundus prokrvljuju kratke i posteriorne gastrične krvne žile. Troslojni glatki mišić želuca i želučane žlijezde primaju parasimpatičku opskrbu od n. vagusa; simpatička inervacija za stomak je vazokonstrikcijska i antiperistaltična.

probavni sustav
[lokacija]abdomen[/lokacija]
[publisher]
 • 0

Izvori:
Izvori:
 • Marušić A., Anatomija čovjeka, Medicinska naklada, 2002.
 • Moore K., Clinically Oriented Anatomy, Lippincott Williams & Wilkins, 2005.