EKG - Primjer 11


~Sentinel~
  • Izvori: [infobox][b]Izvori[/b][/infobox]

 

Upotrijebitie metodu od 12 koraka i pokušajte sami dokučiti odgovore prije nego pogledate rješenje!

67-godišnjak s bolovima u prsima.

ekg primjer 11.png


EKG pokazuje pravilni ritam frekvencije 96 otkucaja u minuti. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa, sa stabilnim PR intervalom (0,20 s). P val je pozitivan na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Stoga je ovo normalni sinusni ritam. Trajanje QRS kompleksa je normalno, 0,08 s, i os je normalna, između 0 i 90 stupnjeva (pozitivan QRS kompleks na odvodima I i aVF). QT/QTc intervali su normalni (320/400 ms). 

Najveći nalaz je lokalizirana elevacija ST segmenta na odvodima I, aVL i V4-V6, dijagnostički za akutni lateralni i anterolateralni infarkt miokarda. ST segmenti su postali konveksni i spojeni su s T valovima, rezultirajući QRS kompleksima koji izgledaju kao monofazni akcijski potencijal ili struja ozljede. Recipročne depresije ST segmenata vide se na odvodima III i aVF. Uz to, na odvodima s udova je niska voltaža (QRS kopleksi manji od 5 mm na svakom odvodu), i na prekordijalnim odvodima (QRS kompleksi manji od 10 mm na svakom odvodu). Dalje, nalaze se duboki i široki negativni P valovi na odvodima V1 i V2, što ukazuje na hipertrofiju lijevog atrija.

Prema teoriji, ozljeđene stanice miokarda otpuštaju ione koji rezultiraju parcijalnom depolarizacijom područja koje smatramo osnovnom linijom. Stoga, originalna osnovna linija (TP segment) zapravo je gurnut prema dolje. Tijekom električne aktivacije miokarda, osnovna linija se zapravo resetira na pravu nulu pošto nema električne aktivnosti u ishemičnom tkivu, stoga na EKG-u ST segment se čini podignutim od originalne osnovne linije.


  Report Tekst  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu