EKG - Primjer 13


~Sentinel~
  • Izvori:

    [infobox]Izvori[/infobox]

Upotrijebite metodu od 12 koraka i pokušajte sami dokučiti odgovore prije nego pogledate rješenje!

74-godišnjakinja dolazi s progresivnim simptomima dispneje, ortopneje i paroksizmalne noćne dispneje. Uočila je dobitak na tjelesnoj težini od 7 kg u posljednja 2 mjeseca. Bol u prsima poriče. Na fizikalnom pregledu jugularni venski tlak je 12 cm, čuju se krepitacije na plućima, i postoji bilateralni edem donjih ekstremiteta. EKG slijedi.

EKG primjer 13.png

EKG pokazuje pravilni ritam frekvencije 60 otkucaja u minuti. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa, sa stabilnim PR intervalom (0,16 s). P val je pozitivan na odvodima I, II, aVF i V4-V6. Stoga je ovo normalni sinusni ritam.

Trajanje QRS kompleksa je produženo (0,12 s), odnosno, postoji intraventrikularno usporenje provođenja. QRS os je normalna, između 0 i 90 stupnjeva (pozitivni QRS kompleksi na odvodima I i aVF). QT/QTC intervali su normalni (400/400 ms). Na odvodima V3 do V5 nedostaju R valovi, što rezultira kompleksima koji imaju QS uzorak, a i Q val je patološki (traje duže od 0,04 s na odvodu V6). Prisutnost značajnih Q valova ukazuje da postoje početne električne sile koje odlaze od promatranog odvoda, što znači da je tkivo ispod odvoda električki tiho ili infarcirano. Stoga QS kompleksi i Q val na ovom EKG-u upućuju na stari ili kronični infarkt miokarda koji zahvaća anteroapikalni i anterolateralni zid lijevog ventrikula. T valovi su bifazični na odvodima V2-V3, iako su često invertirani na odvodima koji pokazuju uzorak infarkta. Postoje i mali Q valovi na odvodima II, III i aVF, no oni su uski i predstavljaju normalnu septalnu depolarizaciju.

Ova pacijentica pokazuje simptome biventrikularnog srčanog zatajenja, što je vjerojatno rezultat anteriornog infarkta miokarda koji je pretrpila u prošlosti. S obzirom na to da poriče prethodne simptome ili nelagodu u prsima, za infarkt se kaže da je bio tihi. Starost Q vala ne može se procijeniti na EKG-u. Inicijalni koraci u zbrinjavaju uključuju diurezu i nitrate ili ACE inhibitore za smanjenje preloada i afterloada. I za beta blokatore je dokazano da imaju značajno pozitivan utjecaj na mortalitet u pacijenata sa zatajenjem srca, sa smanjenom ejekcijskom frakcijom. Revaskularizacija stenoze koja je rezultirala Q valovima u ovoj fazi bolesti ne bi donijela beneficije za mortalitet, kako je infarkt stariji od 3 dana. Evaluacija ishemije stres testom je razumna.

Uredio ~Sentinel~


  Report Tekst  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu