EKG - Primjer 2


~Sentinel~
  • Izvori: [infobox][b]Izvori[/b][/infobox]

Upotrijebiti metodu od 12 koraka i pokušajte sami dokučiti odgovore prije nego pogledate rješenje!

EKG primjer 2.png

EKG pokazuje pravilan ritam s frekvencijom od 110 otkucaja u minuti. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa, sa stabilnim PR intervalom (0,16 s). P val je pozitivan na odvodima I, II, aVF i V4-V6, te ima normalno trajanje (0,10 s). Sinusna tahikardija. P valovi su abnormalni, te su vosoki, uski i šiljasti na odovodima II, aVF i V1-V2. Morfologija P vala karakteristična je za P pulmonale, rezultat hipertrofije desnog atrija. Možete to nazvati abnormalnost desnog atrija.

Trajanje QRS kompleksa je normalno (0,08 s). QT/QTc intervali su normalni (300/410 ms). QRS kompleksi imaju abnormalnu morfologiju. Os je desna, između 90 i 180 stupnjeva (negativni QRS kompleks u odvodima I i pozitivan QRS kompleks u odvodu aVF). Najveći nalaz je visoki R val u odvodu V1, definiran kako R val viši od 7 mm ili R/S >1. Visoki R val u odvodu V1 skupa s desnom osi karakterističan je za hipertrofiju desnog ventrikla. Dodatno, postoji visoki R val u odvodu V2. Iako ovo može biti rezultat hipertrofije desnog vertrikula, može predstavljati i rotaciju električne osi u smjeru suprotnom kazaljci na satu u horizontalnoj ravnini. To se utvrdi gledanjem srca kako se vidi ispod dijafragme: desni ventrikul je ispred i lijevi ventrikul je na lijevoj strani. Kod rotacije suprotnoj kazaljci na satu postoji rana tranzicija, tj. lijeve ventrikularne sile su pomaknute anteriorno i javljaju se ranije na prekordijalnim odvodima. Dijagnozu hipertrofije desnog ventrikula teško je ustanoviti pošto QRS kompleks primarno predstavlja depolarizaciju lijevog ventrikula, koji ima puno veću masu miokarda u odnosu na desni ventrikul. Stoga nalaz ukazuje na znatno zadebljani desni ventrikul.

Kriteriji za hipertrofiju desnog ventrikla uključuju:

  • amplitude R vala (u mm) na odvodu V1 > 7 mm
  • R/S omjer u odvodu V1 >1
  • R/S omjer u odvodu V6 (ili V5) < 1, ukazuje na povećane sile u smjeru s lijeva na desno

U korist hipertrofije desnog ventrikula idu:

  • devijacija osi udesno (između 90 i 180 stupnjeva) - negativan QRS kompleks u ovodu I i pozitivan u odvodu aVF
  • hipertrofija desnog atrija (P pulmonale) - p val je visok (> 0,25 mm), uzak (< 0,12 s) i zašiljen u odvodima s udova i pozitivan u odvodu V1.
  • povezane depresije ST segmenta i abnormalnosti T vala u odvodima V1-V3

Kombinacija hipertrofije desnog ventrikla i hipertrofije desnog atrija na EKG-u (skupa s eventualnim glasim P2 na pregledu) ukazuje na povišeni plućni tlak.

Postoji još nekoliko potencijalnih uzroka za visoki R val u odvodu V1 koje valja isključiti. Npr. posteriorni infarkt miokarda, WPW, hipertrofičnu kardiomiopatiju, ranu tranziciju, Duchenne, dekstrokardija ili jednostavno zamjena odvoda.

Uredio ~Sentinel~


  Report Tekst  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu