EKG - Primjer 4


~Sentinel~
  • Izvori: [infobox][b]Izvori[/b][/infobox]

Upotrijebiti metodu od 12 koraka i pokušajte sami dokučiti odgovore prije nego pogledate rješenje!

61-godišnjakinja s hipertenzijom kao jedinim poznatim rizičnim faktorom za koronarnu arterijsku bolest dolazi s konstantnim pritiskom u prsima koji traje 3 dana. Simptomi ne popuštaju na sublingvalni nitroglicerin. Napravi se EKG te srčani enzimi - troponin, CK i CK-MB su normalni.

EKG primjer 4.png

EKG pokazuje pravilni ritam frekvencije 76 otkucaja u minuti. Postoji P val prije svakog QRS kompleksa, sa stabilnim PR intervalom (0,16 s). P val je pozitivan u odvodima I, II, aVF, i V4-V6. Stoga je ovo normalni sinusni ritam.

Trajanje QRS kompleksa je normalno (0,10 s), a os je lijeva, između 0 i -30 stupnjeva (pozitivan QRS kompleks u odvodima I i II i negativan QRS kompleks u odvodu aVF). QT/QTc intervali su normalni (360/410 ms). Najveći nalaz je povećanje QRS voltaže na odvodu I (amplituda R vala 20 mm), što je dijagnostički za hipertrofiju lijevog ventrikula (voltaža na bilo kojem odvodu s udova viša od 20 mm ili amplituda R vala na odvodu aVL veća od 11 mm ili 18 mm u prisutnosti lijeve osi). Valja zamijetiti i odgođenu intrizikoidnu deflekciju u odvodima V4-V6, i intraventrikularnu odgodu provođenja (QRS širinu veću od 0,10 s), lijevu os, i promjene ST-T vala povezane s hipertrofijom lijevog ventrikula kako se vidi u odvodima I, aVL i V4-V6.

Tipično, abnormalnosti ST-T vala povezane s hipertrofijom lijevog ventrikula sastoje se od depresije ST segmenta i dubokih, asimetričnih inverzija T valova, kako se ovdje vidi. Stoga, u prisutnosti hipertrofije lijevog ventrukula, s povezanim ST-T abnormalnostima, koje se javljaju zbog kronične ishemije endokarda, EKG ne može učinkovito dijagnosticirati niti može isključiti akutnu ishemiju ili NSTEMI zbog bolesti koronarnih arterija. Iako je klinička priča potencijalno zabrinjavajuća i upućuje na akutni koronarni sindrom, EKG u ovom slučaju ne pomaže. Nasuprot tomu, prisutnost elevacije ST segmenta ukazuje na STEMI, unatoč prisutnosti hipertrofije lijevog ventrukula. U ovom slučaju, hipertrofija lijevog ventrikula može se objasniti kroničnom hipertenzijom.


  Report Tekst  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu