Gastrinom (Zollinger-Ellisonov sindrom)


~Sentinel~
  • Izvori:

    1. Merck E., The Merck Manual of Diagnosis and Therapy, Merck Manuals, 2011.
    2. Kumar P., Kumar and Clark's Clinical Medicine, Saunders ltd., 2012.
    3. Damjanov I., Patologija, Medicinska naklada, 2010.

Gastrinom (ICD-10: C25.4) je tumor koji proizvodi hormon gastrin, obično smješten u gušterači ili dvanaesniku. Rezultat su hipersekrecija gastrina i posljedično tomu agresivni, refraktorni peptički ulkusi, što se naziva Zollinger-Ellisonov sindrom. Dijagnoza se postavlja mjerenjem serumske razine gastrina. Liječenje je inhibitorima protonske pumpe i kirurško otklanjanje tumora.

Incidencija Zollinger-Ellisonova sindroma nije poznata. Odgovoran je za oko 0.1% slučajeva peptičkih ulkusa. Iako su rijetki, gastrinomi su najčešći tumori stanica otočića gušterače.


Patofiziologija i patologija


Gastrin je peptidni hormon koji stimulira sekreciju želučane kiseline (HCl) iz parijetalnih stanica želuca i potpomaže pokretljivost crijeva. Otpuštaju ga G stanice antruma želuca, dvanaesnika i gušterače. Gastrin se veže na kolecistokininske B receptore kako bi potakao otpuštanje histamina iz ECL stanica (enterochromaffin-like cells), te potiče umetanje K+/H+ ATP-azne pumpe u apikalne membrane parijetalnih stanica. Te pumpe otpuštaju protone u šupljinu želuca (vidi sliku). Ukratko, prisutnost gastrina stimulira parijetalne stanice želuca da luče klorovodičnu kiselinu.Gastrinomi se javljaju u gušterači u 60% slučajeva i u dvanaesniku u 30% slučajeva. Ostale su lokacije puno rjeđe i uključuju hilus slezene, mezenterij, želudac, limfne čvorove ili jajnik. Oko pola pacijenata imaju multiple tumore. Gastrinomi su obično mali (manji od 1 cm u promjeru) i rastu polako. Oko 50% je maligno. Multipla endokrina neoplazija prisutna je u oko 40 do 60% pacijenata s gastrinomom.


Simptomi i znakovi


Zollinger-Ellisonov sindrom tipično se manifestira kao bolest agresivnih želučanih ulkusa, gdje se ti ulkusi javljaju na atipičnim lokacijama (do 25% ih je smješteno u bulbusu duodenuma). Ipak, čak četvrtina pacijenata nema ulkuse pri dijagnozi. Mogu se javiti tipični simptomi ulkusa i njegove komplikacije (npr. perforacija, krvarenje, opstrukcija). Proljev je inicijalni simptom u 25 do 40% pacijenata.

Dijagnosticiranje


Na gastrinom se sumnja iz povijesti bolesti, osobito kada su simptomi otporni na standardnu terapiju supresije želučane kiseline.

Najpouzdaniji test je serumski gastrin. Svi pacijenti imaju serumske razine gastrina više od 150 pg/mL - dijagnoza je sigurna s razinama gastrina višima od 1000 pg/mL u pacijenta s kompatibilnim kliničkim obilježjima i hipersekrecijom želučane kiseline od 15 mEq/h. Ipak, umjerena hipergastrinemija se može javiti u hipokloridičnim stanjima (npr. perniciozna anemija, kronični gastritis, uporaba inhibitora protonske pumpe), u bubrežnoj nedostatnosti sa smanjenim klirensom gastrina, pri masivnoj intersticijskoj resekcij i s feokromocitomom.

Provokacijski serinski test može biti koristan u pacijenata s razinama gastrina nižima od 1000 pg/mL. Daje se intravenski bolus sekretina 2 /kg sa serijskim mjerenjem serumskog gastrina nakon injekcije. Karakteristični odgovor s gastrinomom je povećanje razina gastrina, što je suprotno nego se događa u pacijenata s antralnom hiperplazijom G stanica ili tipičnom peptičkom ulkusnom bolesti. Treba provjeriti postoji li infekcija Helicobacter pylori, koja često rezultira ulkusima i umjereno povišenom sekrecijom gastrina.

Kada je dijagnoza postavljena, tumor valja lokalizirati, najčešća je metoda putem CT-a.


Prognoza


Petogodišnje i desetogodišnje preživljenje više je od 90% kada se izolirani tumor otkloni kirurški, u odnosu na 43%-tno petogodišnje preživljenje i 25%-tno desetogodišnje preživljenje s nekompletnim otklanjanjem tumora.


Liječenje


Supresija kiseline


Inhibitori protonske pumpe su lijek izbora, primjerice omeprazol, 40 mg per os dva puta dnevno. Doza se može postupno smanjivati kada se simptomi povuku i lučenje kiseline smanji. Potrebna je doza održavanja: pacijenti trebaju uzimati ove lijekove bez prekida osim ako se ne napravi operativni zahvat.

Operativni zahvat


Kirurški zahvat treba pokušati u pacijenata bez očitih metastaza. Kirurško izlječenje je moguće u 20% pacijenata ako gastrinom nije dio sindroma multiple endokrine neoplazije.

Kemoterapija


U pacijenata s metastatskom bolesti, streptozocin u kombinaciji s 5-fluorouracilom ili doksorubicinom je terapija izbora za tumore pankreatičnih otočića. Može smanjiti masu tumora (u 50 do 60% slučajeva) i razinu serumskog gastrina te je korisna uz omeprazol. Pacijente s metastatskom bolesti ne liječi se kemoterapijom.


  Report Tekst  • Recently Browsing   0 korisnika

    Ni jedan registrirani korisnik ne pregledava ovu stranicu